Antreprenoriatul social este mai mult decat un business. Afacerile cu impact social se construiesc in jurul unor nevoi sau provocari ale societatii si urmaresc mai putin maximizarea profitului. E nevoie de curaj, sensibilitate sociala, creativitate si inovare pentru a produce o schimbare relevanta. Am stat de vorba cu Claudiu Miu, fost sportiv de performanta, in prezent presedintele Asociatiei Climb Again, despre ce inseamna implicarea civica si cum poate un business social sa schimbe comunitati.

Claudiu Miu este fost campion national si balcanic la escalada. In 2009 si 2010 a castigat Cupa Mondiala de la Munchen, fiind desemnat cel mai bun catarator roman. In 2010, cand se afla in cel mai bun moment al carierei sale de sportiv, Claudiu s-a imbolnavit. Starea sa de sanatate s-a deteriorat pana cand a ajuns imobilizat la pat. Dupa trei ani de suferinta si grele incercari, Claudiu a reinceput sa se catere. Cu noi puteri, dar si o alta perspectiva asupra vietii, i-a venit ideea de a deschide un centru de terapie prin sport pentru persoanele cu dizabilitati. In 2013 a lansat Asociatia Climb Again.

"Dupa experienta traita intre 2010-2012, lucrurile s-au schimbat si prioritatile s-au schimbat in viata mea. Nu mai puteam sa ma intorc sa fac ce faceam inainte, pentru ca am inteles altfel viata, ca pe un dar pretios si nu mai intelegeam goana dupa lucruri materiale, dupa lucruri fara valoare, care nu cladesc si nu lasa nimic in urma. Eram o persoana cu dizabilitate, iar cand m-am pus pe picioare m-am gandit sa imi indrept atentia catre zona de dizabilitate", a povestit Claudiu Miu pentru wall-street.ro.

Anul acesta, in septembrie, Asociatia Climb Again a deschis primul centru de terapie prin sport din Romania dedicat copiilor cu dizabilitati. Banii pentru investitii i-au adunat in urma unei campanii de strangere de fonduri, lansata in vara lui 2018. Au primit donatii de la persoane fizice, dar si sponsorizari de la companii private. Linia de donatii recurente de 2 euro/luna este inca deschisa. Banii pot fi donati trimitand un SMS cu textul VEZI la 8844.

"Eu, stiind cel mai bine sa fac escalada, am descoperit sportul ca mod de recuperare. Faptul ca termini traseul si ajungi in varf este o reusita, iar o persoana cu dizabilitati nu prea mai stie ce e aia reusita si nu mai crede ca poate sa reuseasca ceva in viata", a spus Miu.

Sala este pregatita sa primeasca in fiecare an peste 2.000 de copii cu deficiente care au nevoie de sprijin terapeutic. Asociatia Climb Again ofera sesiuni gratuite de terapie prin escalada, kinetoterapie si consiliere psihologica pentru tinerii cu deficiente de auz, neuromotorii, cu autism si nevazatori.

Foto: Facebook / Climb Again

"Directia era sa mergem acolo unde este cea mai mare nevoie sa ii ajutam pe cei care nu mai au nicio speranta. Multi dintre cei cu care lucram acum sunt nevazatori, cu ei s-au legat lucrurile foarte bine si viata lor s-a schimbat. Au descoperit o noua lume. Escalada devine pentru ei o pasiune si nu mai pot renunta. Escalada este de asa natura incat sa nu te poti plictisi niciodata. Totul este o aventura, esti un explorator care cauta varianta cea mai usoara. Niciodata traseul nu e la fel si ai tot felul de provocari in a gasi drumul cel mai usor catre varf", a povestit Claudiu.

Misiunea celor de la Climb Again este sa ii ajute pe tineri sa isi atinga propriul potential, iar rezultatele se vad deja. Multi dintre beneficiari si-au schimbat stilul de viata, o parte din ei fac performanta la competitii nationale si internationale de paraclimbing si au devenit modele de urmat.

"Partea competitionala nu este prioritatea noastra. 90% din timp si activitati sunt terapeutice. Facem catararea distractiva si usoara pentru tineri. Incercam sa venim in intampinarea nevoilor lor primare, dupa care pentru ei devine pasiune si isi doresc mai mult. De aici vine partea competitionala. Ei vor antrenamente mai multe, mai serioase. Deja au rezultate la concursurile internationale de paraclimbing", a mai spus Claudiu.

Centrul Climb Again deschis in Bucuresti este primul din reteaua pe care presedintele Climb Again vrea sa o dezvolte in marile orase din tara, in special acolo unde sunt scoli de nevazatori.

Sursa foto: Facebook / Climb Again

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri