Saptamana aceasta s-a lansat oficial Early Game Ventures, un nou fond de investitii cu capital de risc (venture capital) dedicat companiilor inovative din Romania. Fondul Early Game Ventures (EGV) este finantat in majoritate prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020, cu cofinantare prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Managerul de fond al EGV a fost selectat de catre Fondul European de Investitii prin apel pentru expresii de interes pentru instrumentul de capital de risc din cadrul acestui program operational.

Fondul are dimensiunea tinta de 28 de milioane de euro si va investi in companii inovative din Romania, aflate la inceput de drum. Sunt avute in vedere investitii in tehnologie si alte domenii in care proprietatea intelectuala primeaza. EGV va tinti intodeauna participatii minoritare in companiile din portofoliu, iar suma maxima investita va fi de 3,5 milioane euro per companie (mai multe detalii despre strategia fondului sunt disponibile pe earlygame.vc).

Early Game Ventures va organiza si un program de accelerare in care vor fi selectate 5 sau 6 startup-uri pe an. Programul va fi foarte selectiv si foarte intens, iar fondul va investi pana la 200.000 de euro in fiecare startup acceptat in accelerator. Sesiunea de aplicatii pentru prima editie a programului va fi anuntata in curand – sunt incurajate sa aplice echipe atat din Romania, cat si din afara tarii.

Cei trei parteneri ai Early Game Ventures au o experienta impresionanta in tehnologie si investitii. Cristian Munteanu, Managing Partner al EGV, dupa o cariera de 15 ani in marketing, a infiintat startup-uri de tehnologie pe Coasta de Vest din Statele Unite, in Seattle si San Francisco.

Dan Calugareanu este presedinte al TechAngels, cea mai mare asociatie de business angels din tara, si a contribuit de-a lungul anilor la crearea ecosistemului de startup-uri din Romania. Radu Stoicoviciu vine cu o experienta de 25 de ani in consultanta, in ultimii 10 ani conducand divizia de Mergers & Acquisitions a PwC in Romania si Europa de Sud-Est.

“Nu a existat niciodata in istoria Romaniei un moment mai favorabil pentru antreprenori sa isi lanseze o afacere.”, a declarat Cristian Munteanu, Managing Partner al EGV. “Speram ca existenta fondului nostru, know how-ul si conexiunile pe care le aducem din Silicon Valley si din marile corporatii cu care lucram de atatia ani sa faca posibila aparitia cat mai multor companii romanesti de succes”.

Alaturi de FEI, un alt investitor important al Early Game Ventures este Globalworth, o companie infiintata in Romania in 2013, listata pe segmentul AIM al Bursei de Valori de la Londra. Cu un portofoliu de 35 de proiecte in Polonia si Romania si o valoare de 2,1 miliarde de euro, Globalworth este cel mai mare investitor de pe piata de birouri din Europa Centrala si de Est.

„Inovatia si noile tehnologii sunt o parte activa atat din viata noastra de zi cu zi, cat si din cea a unei afaceri. In toate proiectele noastre integram tehnologia de la faza de dezvoltare pana la modul in care oamenii interactioneaza cu cladirile noastre. De aceea, credem foarte mult in sustinerea tinerei generatii si in oferirea de suport ca o idee buna sa se transforme intr-un business viabil. Astfel, am decis sa investim in Early Game Ventures, care va aduce un plus valoare pietei din Romania, precum si pentru investitorii nostri”, a adaugat Mihai Zaharia, Director al Departamentului de Investitii si Piete de Capital al Globalworth.

Fondul European de Investitii (FEI) este parte a Grupului Bancii Europene de Investitii si este principalul finantator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garantii si microfinantare. In Romania, FEI implementeaza instrumente financiare cofinantate prin fonduri structurale si de investitii, precum JEREMIE 2007-2013, Initiativa pentru IMM, Programul Operational Regional, Programul Operational Competitivitate, Programul National de Dezvoltare Rurala.

Programul Operational Competitivitate 2014-2020 (POC) sustine investitii menite sa raspunda nevoilor si provocarilor legate de nivelul redus al competitivitatii economice, in special in ceea ce priveste (a) sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare si inovare si (b) infrastructura subdezvoltata de Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor. POC beneficiaza de o alocare de 1,33 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri