Daca ai nevoie de analize medicale, te duci la medic, daca ai probleme cu masina, te duci la o reprezentanta sau un mecanic auto. Dar cine se ocupa de vietile digitale pe care le ducem? Nu exista ITP pentru terminale mobile, laptop-uri sau valoroasele fotografii, asa ca trebuie sa te descurci de unul singur.
Unii oameni ignora datele persoane timp de ani intregi, ignorand posibilitatea ca ele sa dispara si sa piarda informatii valoroase.

Ti-ai salvat toate datele?

Mai devreme sau mai tarziu, hard drive-urile tale vor inceta sa mai functioneze – fie ca vorbim de laptop, desktop sau terminale mobile, toate vor inceta sa mai functioneze, la un moment dat. Daca toate datele tale, numere de telefon, fotografii si asa mai departe sunt doar pe acele terminale, s-ar putea sa pierzi tot.

Ai nevoie de un sistem de back-up automat, continuu, ceva ce doar 6% dintre utilizatori fac, conform unui studiu.

Solutia cea mai usoara este un serviciu de backup online precum Backblaze (50$/an), cu stocare nelimitata. Soft-ul creeaza copii continue ale continutului computer-ului tau, astfel incat daca se intampla ceva dezastruos, poti recupera totul.

Alte solutii, mai ales pentru fotografii, sunt Dropbox, Flickr, iCloud-ul Apple sau Google Photos, toate acestea realizand back up-uri ale fotografiilor tale wireless si in mod automat. Daca ai insa o colectie foarte mare, va trebui sa platesti (36$/an pentru 200 de gigabiti in cazul iCloud, de exemplu). De multe ori insa, este suficient sa stergi “dubluri” sau screenshot-uri, salvate automat, pentru a elibera spatiu.

In cazul Google Photos, algoritmul comprima fotografiile pentru a ocupa mai putin spatiu – nu este o scadere a calitatii vizibila, daca nu cumva ai o camera care face fotografii cu rezolutie mai mare de 20 MP.

Ti-ai curatat computerul sau telefonul?

Ceea ce se numeste “software cruft” inseamna “praf digital” – fisiere duplicate, temporare, download-uri de mult uitate, fisiere atasate unor mail-uri de acum 10+ ani, fisiere abandonate din aplicatii demult sterse si asa mai departe. Toate acestea ocupa spatiu si, uneori, ingreuneaza chiar viteza computerului/telefonului.

Din fericire, Apple, Microsoft si Google au pornit recent o “cruciada” impotriva cruft-ului; toate trei companiile au adaugat instrumente care sa elimine fisierele inutile din sistemele lor de operare. Trebuie doar sa iti amintesti sa le folosesti din cand in cand.

Windows 10: Din Start menu, deschide Settings, System si apoi Storage. Daca apesi pe “Free up space now”, Windows va afisa o categorie de fisiere inutile pe care le poti elimina in siguranta, spunandu-ti de asemenea cat spatiu vei castiga.

Mac: Disponibil pe macOS Sierra si mai departe. Din meniul Apple, apasa About This Mac, apasa Storage si apoi Manage. Apasa apoi pe Review Files pentru a vedea o lista de fisiere – va fi usor sa depistezi pe cele duplicat.

Este software-ul tau actualizat?

In fiecare an, Apple, Microsoft si Google ofera update-uri gratuite telefoanelor si sistemelor de operare ale computerelor. Fiecare update ofera o experienta mai sigura, cu mai putine bug-uri si, in general, mai rapida. Cuvantul de ordine este, insa, “in general” – uneori s-a dovedit ca multe update-uri au fost, initial, ele insele pline de probleme.

Cu toate acestea, cel putin dupa un timp, este esential sa realizezi update-uri ale sistemelor de operare, pentru a fi sigur(a) ca sistemul tau opereaza la capacitate maxima.

Asigura-te, deci, ca ai instalat cel mai recent sistem de operare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri