Pe 28 mai, in cadrul South East Europe Tech Tour 2019, cele mai promitatoare startup-uri de tehnologie din Romania, Croatia, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia si Ucraina se aduna la Bucuresti pentru a se intalni cu investitori internationali, mentori si experti din industrie. Am stat de vorba cu Alexander Galitsky, cofondator Almaz Capital - fondul de international de investitii Venture Capital cu sprijinul caruia este realizat evenimentul - pentru a afla ingredientele de care au nevoie antreprenorii pentru atrage finantare.

Alexander Galitsky este unul dintre oamenii care, in 2008, punea pe picioare Almaz Capital, un fond international de venture capital cu sediul central in Portola Valley, California, si birouri in Berlin si in Moscova, care investeste in companii de tehnologie early stage. La 11 ani distanta, fondul de venture capital are in portofoliu peste 30 de companii si 12 exituri, iar printre investitori se numara Cisco, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, membra a Wolrd Bank Group.

Galitsky precizeaza ca lansarea fondului de investitii la putin timp dupa izbucnirea crizei economice mondiale nu le-a pus mari probleme in ceea ce priveste desfasurarea activitatii. Avand in vedere situatia economica cu care se confruntau, antreprenorii au fost mai deschisi catre imbratisarea unor investitii din parte fondurilor de venture capital.

"In zona de venture capital nu cumperi si vinzi imediat, ci faci o investitie pe termen lung. Noi am avut abilitatea de a sustine companiile pentru 2-3 runde fara participarea altor investitori. Izbucnirea razboiului dintre Rusia si Georgia ne-a afectat mai mult decat criza economica mondiala, deoarece in acel moment ne propusesem sa inchidem primul fond la 100 de milioane de dolari. Am atras aproximativ 80 de milioane de dolari, pana la urma a fost indeajuns pentru noi sa incepem sa ne facem treaba” precizeaza Galitsky pentru wall-street.ro

Almaz a lansat pana in acest moment 3 fonduri, ultimul dintre ele fiind Almaz Capital Fund III, anuntat in anul 2016, la o valoare de 300 de milioane de dolari, conform Crunchbase.com.

Sfaturi pentru anteprenorii care vor sa atraga fonduri de la Almaz Capital

Alexander Galitsky le recomanda antreprenorilor sa se indrepte catre Almaz Capital doar dupa ce sunt siguri ca au acumulat destule informatii despre activitatea fondului si istoricul acestuia.

"Trebuie sa se uite la portofoliul nostru, sa vada in ce companii am investit, exit-urile pe care le-am facut si care este experienta noastra. Dupa aceasta analiza, isi poate face o idee despre felul in care il putem ajuta, daca il putem ajuta, si poate incepe realizarea unui pitch pe care sa ni-l prezinte. In cazul in care vom fi interesati, vrem sa il vedem ca este in continuare dornic sa afle mai multe despre noi, sa vorbeasca cu reprezentantii companiilor in care am investit si sa obtina feedback-ul acestora despre noi. Acestea sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga pentru inceput”, precizeaza Galitsky.

Avand in vedere ca fondul investeste, de obicei, in 3-4 companii pe an, Galitsky considera ca ar fi destul de greu sa ia o decizie privind finantarea unui start-up prezent la South East Tech Tour 2019. Acesta imparte companiile care vin catre fond in mai multe “cosuri”: unul cu cei aflati pe lista de asteptare, altul cu companii care muncesc din greu si cu care sunt in discutii pentru a incepe o colaborare- zona in care ar fi bucuros sa ajunga si companii prezente in cadrul South East Tech Tour 2019- si altul cu companiile de care nu sunt interesati. Din totalul companiilor care intra in legatura cu fondul de investitii, anual, Galitsky precizeaza ca 45% sunt trimise in cel de-al 3-lea cos.

In cadrul South East Europe Tech Tour 2019, peste 150 de startup-uri vor fi analizate pe baza urmatoarelor criterii: caracterul unic al tehnologiei, modelul de business, viziunea, capacitatea de a executa planul de business, calitatea si experienta managementului. Startup-urile selectate isi vor prezenta ideile de business in fata unei delegatii formate din 40 de investitori internationali, activi in Europa de Sud-Est, alaturi de 40 de investitori locali si experti regionali.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri