Codecool este un start-up de educatie IT din Budapesta, care a lansat acum trei ani un model disruptiv pentru formarea abilitatilor de programare si de soft skills. Din septembrie isi deschide portile si in Bucuresti, unde spera sa educe 150 de persoane in primul an de la lansare, iar inscrierile au fost deschise astazi.

In primii 3 ani de la lansare scoala de programare Codecool a instruit si a ajutat 400 de persoane fara experienta anterioara in sectorul digital sa isi gaseasca un job in domeniul IT, intr-una dintre cele peste 100 de companii partenere.

“Avem pana in acest moment mai mult de 500 de absolventi care lucreaza ca programatori sau pe pozitii care au legatura cu programarea. Avem mai mult de 100 de clienti (Vodafone, Morgan Stanley, Generali, Motorola) dar lucram si cu firme mai mici sau cu startup-uri”, a povestit Lea Kalocsai, Head of Sales la Codecool, in timpul unei vizite la sediul principal din Budapesta, unde wall-street.ro a vrut sa afle mai multe despre acest model de business si despre cum poate ajuta piata de IT din Romania.

Codecool este prezent in 5 locatii din Europa, avand doua sedii in Ungaria (Budapesta si Miskolc), doua in Polonia (Varsovia si Cracovia) si unul in Bucuresti, unde primii studenti din Romania vor incepe cursurile la inceputul lui septembrie.

Ce ofera scoala de programare Codecool si cat costa?

Sistemul educational Codecool este orientat spre practica, iar studentii lucreaza pentru mai mult de 30 de proiecte in cele 12 luni. Cele mai multe proiecte au fost inspirate din cazuri reale modificate usor pentru ca studentul sa fie si mai implicat in ceea ce inseamna programarea de zi cu zi. Startup-ul din Budapesta completeaza programul sau de training de 12 luni cu garantarea unui loc de munca cu 98% rata de succes.

Dupa cele 12 luni, absolventii Codecool intra timp de 6 luni intr-o perioada obligatorie de formare la locul de munca, care vine in completarea cursurilor clasice. 98% din studenti intra in modulul de 6 luni. Companiile prefera aceasta metoda pentru ca pot vedea exact ceea ce stiu absolventii. In fiecare vineri, companiile partenere sunt invitate la "demo day", o zi speciala dedicata prezentarii proiectelor la care Codecoolerii lucreaza timp de mai multe luni.

Inscrierea in procesul de aplicare este gratis, iar taxa de scolarizare poate fi platita de studenti fie in timpul cursului, fie dupa angajare, in doua moduri: intr-o singura transa, fara dobanda, in termen de 45 de zile, sau in rate, cu dobanda, in termen de 18 luni. Daca o persoana observa ca nu i se potriveste scoala de programare Codecool poate pleca in primele doua luni. In acest caz plateste doar o taxa de administrare in jurul a 70 de euro. Vezi aici care sunt preturile cursurilor Codecool pentru Romania.

De ce ii avantajeaza pe studenti metoda Mastery based learning?

Codecoolerii trebuie sa treaca prin patru camere in timpul cursului de 12 luni, avand acces la una noua doar daca si-au insusit toate cunostintele din cea anterioara si au reusit sa-si convinga mentorii ca pot promova.

"Intreg sistemul este conceput ca un canal, ca un flux", a precizat Andras Szanto, managerul de marketing de la Codecool.

Pentru fiecare camera acestia au la dispozitie 2-4 luni sa finalizeze fiecare modul in ritmul propriu, timp in care lucreaza la proiecte in echipa si beneficiaza de mentorat individual. O cerinta obligatorie este ca scoala sa fie terminata in 15 luni maximum.

Codecoolerul va fi pe deplin responsabil de propriul proces de invatare, pastrandu-si astfel motivatia si dezvoltandu-si o gandire flexibila. Astfel, in situatia in care un student ajunge in cea de-a patra camera, nu exista posibilitatea ca acesta sa aiba anumite lipsuri in cunostintele cu privire la programare.

Studentii lucreaza pe grupe, cu un mentor. Mentorii sunt implicati si in formarea soft skill-urilor. Inainte ca un student sa mearga la un interviu intr-o companie, el poarta o discutie cu mentorul sau in care isi analizeaza calitatile, defectele si invata cum sa se comporte.

"Nu exista clase, cursuri sau examene", spune cu zambetul pe buze Tamas Tompa, Head of Education al Codecool.

Am stat de vorba cu Tamas Tompa, Head of Education al Codecool, cu privire la sistemul educational special dezvoltat de cei de la Codecool.

“Cea mai mare diferenta fata de scoala traditionala este ca nu exista clase, cursuri sau examene”, incepe sa povesteasca el. E un sistem orientat catre proiecte si practica in care studentii pun intrebari iar mentorii ofera raspunsuri, sfaturi si ghidaj.

“Inca din prima zi studentul primeste un proiect cu task-uri usoare pe care trebuie sa le duca la final. Pe masura ce Codecoolerul avanseaza de la o camera la alta, dificultatea proiectelor va creste. Ceea ce trebuie sa inteleaga studentii este ca, din prima zi, ei trebuie sa finalizeze singuri task-urile date. Nu vor primi sugestii despre cum sa inceapa proiectul, totul tine de logica", a completat Tompa.

In spatele fiecarui proiect se afla o matrice a competentelor (poza de mai sus). Toate proiectele reprezinta unelte prin care studentul isi dezvolta aptitudini tehnice (hard skills) precum software design, informatica, limbaje de programare sau inginerie software. In acelasi timp sunt dezvoltate si abilitatile de soft skills pentru ca, spre deosebire de modelul traditional de invatamant, scoala de programare Codecool pune accentul pe colaborarea intre studenti. Sunt apreciate si incurajate comportamentele altruiste iar studentii sunt rasplatiti atunci cand isi ajuta colegii si echipa.

In cazul in care la un student se observa o anumita inclinatie catre un soft sau hard skill, se incurajeaza dezvoltarea acestor abilitati. Nu toti studentii vor dobandi aceleasi aptitudini, fiecare va fi unic prin background-ul cu care intra in sistemul educational.

Cine poate aplica la Codecool?

La Codecool se pot inscrie cei care au peste 18 ani si sunt motivati sa faca o schimbare majora de cariera. Procesul de selectie nu este foarte complicat si consta in 2 etape, cea online si cea offline. Candidatul are la dispozitie o saptamana sa completeze 4 pasi pentru procesul de aplicare online, in care sunt evaluate cunostintele de limba engleza, abilitatile de gandire logica, dar si motivatia si atitudinea acestuia.

Etapa offline are loc la 2 saptamani dupa cea online si este reprezentata de o intalnire la sediu de 2 ore prin care sunt testate personalitatea si abilitatea candidatului de a lucra in echipa. Au loc jocuri de grup si interviuri fata cu fata cu mentorii si psihologul Codecool.

Am intrebat-o pe Krisztina Csepely, responsabila cu recrutarea candidatilor, despre motivele pentru care studentii aleg sa renunte la program in primele luni de la inscriere. Ea a mentionat ca unii oameni isi dau seama ca nu sunt pasionati de acest domeniu, nu isi gasesc motivatia sau au anumite probleme personale care ii impiedica sa continue.

“Cel mai dificil pentru un student este atunci cand schimba modulele” este de parere Krisztina. “Cand li se pare greu Codecoolerii pot vorbi cu un mentor sau cu psihologul startup-ului", a mai completat aceasta.

Despre greutatile intalnite in cadrul cursului Codecool am vorbit si cu studentii din Ungaria, care au cazut de acord ca schimbarea modulelor este destul de solicitanta.

Asoum Al-Agha, o tanara care a renuntat la o cariera in domeniul militar pentru Codecool, spune ca cel mai greu este atunci cand intra intr-o noua echipa, pentru ca nu cunoaste oamenii, insa o ajuta mult sa discute cu ei si sa le inteleaga opiniile si viziunea.

Adam Bozsoki a studiat gastronomia si spera sa lucreze alaturi de tatal sau, insa a decis sa apuce calea programarii. In aceeasi situatie se afla si Adam Rajmuller, care a sarit din facultate in facultate pana sa realizeze ca ceea ce i se potriveste este programarea.

Dora Koreny, medic in sistemul public de sanatate, si-a dat seama ca nu i se potrivea domeniul si a cautat sa-si schimbe cariera. La recomandarea sotului a ajuns la Codecool, iar dupa finalizarea cursului planuieste sa combine cunostintele de medicina cu cele de programare.

Toti au fost de acord ca cel mai greu este atunci cand schimba modulele, cand trebuie sa invete ceva de la inceput, dar ii ajuta faptul ca mentorii si colegii sunt deschisi si pot sa vorbeasca liber despre dificultatile cu care se confrunta si sa ceara ajutor.

Dora spune ca o ajuta sa vorbeaca despre sentimentele ei, pentru ca realizeaza ca nu e singura care se simte asa.

Atunci cand i-am intrebat de diferentele dintre Codecool si sistemul public de invatamant au amintit de accentul pus pe practica, dar si de relatia deschisa intre studenti si mentori, care "nu se considera niste zei". De asemenea, pentru ca modelul educational este orientat catre cooperare si nu competitie, Codecoolerii se pot imprieteni mult mai usor si sunt mai deschisi unii fata de ceilalti.

Jozsef Boda, CEO al Codecool: Productia de noi talente in sectorul IT nu face fata cererii de pe piata

Inainte de a deveni senior trebuie sa devii junior si difera ce fel de junior esti, este de parere Jozsef Boda, care a vorbit deschis despre pariul Codecool de a forma programatori orientati catre proiecte pentru nevoile specifice ale companiilor.

“Se cauta talente”, a observat Jozsef, care a inteles ca poate sa educe programatorii si in alt mod fata de scolile traditionale. “Cerintele nu mai sunt aceleasi ca acum cativa ani pentru ca mai toate companiile se digitalizeaza, indiferent de domeniu. Nu mai sunt importante doar abilitatille hard ci si cele soft”.

In premiera, in Bucuresti vor avea loc si cursuri de 4 luni (Front-end developer, .NET developer, Java developer sau Python developer), pentru cei care au deja anumite cunostinte tehnice. Daca modelul se va dovedi un succes, acesta va fi transferat si catre celelalte orase din Europa.

Jozsef Boda aminteste si de provocarile cu care ar putea sa se confrunte viitorii Codecooleri. Fiind vorba despre cursuri de zi, cu participare obligatorie la fiecare doua saptamani, cei mai multi studenti renunta la job-urile full time si isi dedica timpul studiului. Toate acestea necesita o investitie din partea Codecoolerilor.

"Codecool combina educatia cu externalizarea IT si misiunea companiei este de a gasi un loc de munca tuturor absolventilor. Nu promitem diplome, promitem locuri de munca”, a conchis acesta.

La inceputul anului Codecool a primit o finantare de 3,5 milioane de euro pe care o va utiliza la deschiderea noilor sedii, dar si la dezvoltarea portofoliului. Scoala de programare maghiara planuieste sa se axeze si pe traininguri corporate pentru extinderea si formarea fortei de munca. Compania se afla in plina expansiune, cu un venit de 1,3 milioane de euro in 2017, 3,2 milioane de euro in 2018 si tinteste la 5 milioane de euro anul acesta.

Sursa foto: Codecool

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri