Dan Lazar, 26 de ani, si sotia lui, Carla Lazar, 25 de ani, au antreprenoriatul in sange. Dupa ce in 2015 au lansat proiectul Tennis Hero, o scoala de tenis, au facut exit in 2019. Au plecat din tara ca, din pacate, multi romani si au lansat in Australia un nou business inedit – inchiriere de corturi de diferite forme, materiale si marimi, pentru evenimente. Se apropie de afaceri de 1 mil. de euro, la doi ani de functionare.

Ambii au studiat International Business si, in 2018, au lansat proiectul CoversHero.com.au, urmand ca in 2020 sa lanseze un proiect imobiliar numit Properties Hero.

“De cand am decis sa facem exit cu Tennis Hero a durat un an pana am batut palma. Am avut trei persoane interesate si am vandut catre Familia Simion, proprietarii Ford BDT & Mazda BDT, iar negocierile au durat fix 51 de zile”, spune Dan.

De ce s-au mutat in Australia?

Dan Lazar spune ca au ales Australia pentru ca este o economie cu un record mondial de 28 de ani de crestere economica neintrerupta. In al doilea rand, anual 245.000 de oameni se muta pe continent, lucare care genereaza o cerere mare pentru noi dezvoltari imobiliare.

“In al treilea rand, sotia mea este nascuta in Australia si toata familia ei sunt acolo. Momentan focusul nostru este Melbourne cu business-ul, pe viitor vom vedea”.

Principalele provocari

In cazul Tennis Hero, principala provocare cu care s-au confruntat cei doi a fost chiar dezvoltarea lor ca antreprenor.

“Desi am facut o facultate de business, practic nu stiam sa fac nimic. Cand primul nostru membru, Eugen Voicu (Certinvest) ne-a achitat valoarea unui contract, am realizat ca desi am studiat o facultate de business, nici facturi nu stiam sa fac. Multiplele provocari intalnite le-am depasit consultandu-ne cu un mentor (cu rezultate faine in business), Ovidiu Toader”, povesteste Dan Lazar.

In cazul Covers Hero principala provocare a fost identificarea partenerilor si negocierea intra europeana. “Provocarea de acum, constructia echipei, prin care sa scalam national si international”.

Properties Hero - principala provocare de pana acum a fost dobandirea intelegerii sistemului de a genera profit prin dezvoltare imobiliara. “Provocare peste care trecem cu ajutorul lui Andrei Diaconescu (co-fondator One United Properties), ce ne ajuta cu un program de shadowing”, spune antreprenorul.

Covers Hero, un business de care “s-au impiedicat”

Covers Hero a fost un business de care s-au "impiedicat". Practic, cei doi aveau nevoie la Tennis Hero de cateva solutii pe timp de iarna:

  • identificarea unui furnizor ce se poate incadra in bugetul nostru;
  • inchirierea unui balon ineficient, ce ne-a facut sa pierdem 20.000 de euro intr-o iarna;
  • gestionarea perioadelor de intensitate mare, ninsori abudente / avarii tehnice / pene de curent / montaj.

“Probleme si greutatile intampinate ne-a facut sa intelegem solutiile de acoperire si sa descoperim ca putem dezvolta un business aici. Bugetul a fost 0 pentru ca de la inceput ne-am finantat exclusiv de la clienti. Vindem, nu inchiriem. Cu sprijinul unui sistem informatic si de promovare, am reusit anul acesta atingem o rata de conversie de 2% pentru cele 1000 de oferte trimise in maxim 3 minute fiecare”, detaliaza el.

Ca sfaturi pentru alti antreprenori, Dan Lazar spune ca, in primul rand, trebuie sa gasesti un mentor. “Consulta-te cu el si aplica. Ideal ar fi in regim de shadowing. In cazul nostru, Ovidiu Toader este persoana ce a contribuit cel mai mult la dezvoltarea noastra ca antreprenori. Cu aceasta ocazie as dori sa multumesc Romanian Business Leaders pentru programele Ateliere de Antreprenoriat si Mentoria, unde am devenit mai bun, castigat parteneri si intalnit mentorul care m-a ajutat sa fac exit.

Alte sfaturi sunt alegerea unui business care functioneaza pe piete cat mai mari si mai numeroase, dar si sa iti dezvolti constant aptitudinile – abilitati de lider, construirea unei echipe de oameni loiali si integri, sa investesti in tehnologie si sa te promovezi online.

In urmatoarele saptamani antreprenorii definitiveaza etapa de fund raising pentru Properties Hero, urmand sa prezinte proiectul in fata a circa 20 de potentiali investitori. Impreuna cu ei vor finanta 50% din proiect, restul urmand sa fie capitaluri proprii. Provocarea este sa identifice cei mai potriviti cinci investitori pe care sa ii atraga cu sume intre 100.000 si 500.000 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri