Ești blocat(ă) în casă, așa cum au sfătuit autoritățile? Vrei să îți umpli timpul util și plăcut? Iată 7 idei de business pe care le poți începe acum, din confortul propriei locuințe.

1. Dropshipping

Modelul de business este unul simplu – alege produse pe care să le plasezi pe site-ul tău creat în Prestashop, vinde produsele către client, apoi comandă produsele de la furnizorul tău pentru a le livra direct.

Nu trebuie să cheltuiești bani pentru a cumpăra produse bulk, să închiriezi spații de depozitare sau să investești pentru transport. Cum funcționează? Îți alegi una sau mai multe categorii preferate de produse (haine, jucării, ceasuri, decorațiuni etc.), te înscrii pe una dintre platformele care permit dropshipping în România shorturl.at/cnEFI pentru a accesa mii de produse și îți construiești magazinul în Shopify.

Oberlo este o aplicație foarte cunoscută la nivel internațional în acest sens. Poți vinde, de exemplu, chiar și doar un SINGUR produs – dacă îl alegi inteligent.

2. Blogging/Vlogging

Ce fac oamenii când stau acasă? Socializează pe rețele sociale, se uită la video on demand de tipul Netflix/HBO Go sau urmăresc vloggeri/citesc bloguri. Poți să profiți de aceste momente și să începi, de ce nu, o viitoare carieră din această activitate.

În prezent sunt activi circa 31 de milioane de bloggeri la nivel mondial, oferind informații mai mult sau mai puțin interesante. Statistic, puțini bloggeri fac 100 de dolari lunar, însă dacă investești timp și dacă, mai ales, găsești o nișă care să îți placă și pe care să o stăpânești bine, poți într-un timp relativ scurt să monetizezi activitatea.

Cum poți monetiza? Sunt câteva căi tradiționale:

  • Google AdSense;
  • Abonamente premium pentru membri și/sau donații prin Patreon;
  • Vânzarea de produse sau servicii prin blog/vlog;
  • Scrierea de postări sponsorizate;
  • Marketing afiliat.

Pentru început poți alege să îți construiești, chiar și singur(ă), un site pe Wordpress, cea mai populară platformă în acest sens; clip-urile pot fi monetizate direct prin YouTube, dacă ating trafic ridicat.

3. Cursuri online

Ai o nișă de activitate pe care o stăpânești bine? Este o nevoie foarte mare de tutori și profesori online. Poți educa elevi și studenți de orice vârste - și de pe tot globul. Printre subiectele la mare căutare se numără: matematica și alte științe exacte, limbi străine, știință, studii sociale.

Poți folosi programe precum:

Metoda de plată depinde de tine – studenții te pot plăti online prin PayPal sau alt procesator de plăți sau poți apela la o companie terță de contabilitate care se poate ocupa de partea financiară.

În condițiile de izolare precum cea actuală, nu trebuie să renunți la a preda cursuri și dacă te tentează ideea de a începe, nu există o perioadă mai bună. Alte site-uri care te pot ajuta sunt:

4. Traduceri online

Translatorii trebuie să vorbească două sau mai multe limbi suficient de fluent încât să poată traduce și scrie nativ business în ambele limbi. O nișă insuficient reprezentată pe plan global este cea a limbilor arabe, rusă sau malaeziană.

Traducătorii pot fi plătiți per proiect și pot decide când încep și finalizează un proiect, dar și costul. Dacă este o limbă rară, poți considera să fii plătit(ă) cu o sumă mai mare decât nivelul pieței.

Porfotoliul este foarte important pentru această activitate, companiile sau persoanele fizice care au nevoie de traduceri trebuind să știe nivelul de calitate și de competențe al traducătorului. Fii deci pregătit(ă) cu portofoliu, testimoniale sau chiar acceptă un test de limbă de la client înainte de a semna contractul.

5. Corector/revizor de texte și conținut

Un corector ajută business-urile să depisteze greșeli în rapoartele lor, în cărți sau chiar în conținutul blog-urilor/magazinelor online. Un corector trebuie să înțeleagă că nu este un simplu job de depistare a greșelilor de scriere/ortografice, ci implică și o rearanjare a frazelor, cu atenție la sensurile lor ulterioare. Freelanceri pe acest segment, inclusiv pe engleză, sunt căutați în special în publishing sau educație.

Majoritatea corectorilor sunt plătiți la numărul de cuvinte/pagini; astfel, este de preferat să primești cantități mari de text (cărți, de exemplu, sau jurnale, site-uri întregi). Însă, ca în cazul anterior de traducător, este necesar să ai înainte câteva exemple/proiecte reputabile realizate anterior.

Este un job pentru cei care apreciază cititul și sunt atenți la detalii. Poți scrie direct editurilor, dar și companiilor care ar putea beneficia de serviciile tale.

6. Catering și gătit pentru evenimente

Deși mulți stau în case, unele evenimente, precum zilele de naștere, vor fi în continuare sărbătorite; va exista întotdeauna o piață pentru gătit. Catering-ul și prepararea de bucate în confortul propriei case poate deveni un business, DACĂ primești toate avizele necesare de la autorități.

Cum poți opera? Gătirea de cantități mari de mâncare pentru a fi distribuite la petreceri, aniversări, ceremonii sau alte evenimente care se repetă și sunt larg răspândite. Prepararea de bucate săptămânal pentru indivizi sau grupuri, mâncare ce poate fi reîncălzită și servită la mic-dejun, prânz sau cină. Să te specializezi pe o singură categorie de mâncăruri (torturi, cozonaci, pâine de casă etc.) pe care ulterior să o livrezi fie prin curier, fie personal, la cerere.

Atenție, însă, la primirea aprobărilor de la autorități! Este posibil să fie necesar să închiriezi o altă locație, dacă bucătăria proprie nu întrunește parametrii necesari pentru o astfel de activitate.

7. Multiple alte posibilități de business-uri, în funcție de aptitudinile fiecăruia

Design – de la web design, la design vestimentar și încărcarea rezultatelor pe Pinterest sau Instagram, de exemplu. De asemenea, poți crea bijuterii.

Programare – de ce să lucrezi doar pentru o companie, când poți încerca freelancing-ul de acasă, după ce ai văzut toate filmele și serialele care prezintă interes, văzând totodată tot conținutul de pe YouTube? Există multiple platforme de freelancing – nu contează de unde ești, din lume.

De asemenea, poți din ce în ce mai ușor să fii designer de aplicații – există multe instrumente de învățare și chiar de programare care te pot ajuta în demersul tău. Idei inedite să fie!

Revânzător de obiecte pentru colecționari – fie că vorbim de cutii de chibrituri, timbre sau benzi desenate, poți revinde foarte ușor produse online. Nu doar pe OLX sau Okazii, cât și pe eBAY, la nivel global. Clientul suportă, până la urmă, transportul, important este să găsești o nișă de interes și să vinzi ”collectibles” de calitate.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri