Startupul românesc Manna Foods Solutions vrea să revoluționeze industria alimentară cu Reebo, prima imprimantă alimentară 3D în sistem vending-machine care „printează” prăjituri și sandvișuri personalizate, în mai puțin de două minute.

Startup-ul românesc Manna Foods Solutions lucrează la o tehnologie care poate revoluționa industria alimentară: prima imprimantă alimentară 3D concepută să funcționeze în sistem vending-machine, similar automatelor de cafea sau produse ambalate. Reebo, cum se numește imprimanta 3D creată în România, este concepută să creeze prăjituri și sandvișuri „ready-to-eat”, personalizate și controlate caloric de consumator, în mai puțin de două minute. Startup-ul dezvoltă prototipul experimental și este, totodată, în etapa de atragere de finanțare pentru prototipul industrial, etapă care pregătește producția în serie și lansarea soluției pe piața din România, dar și din Europa.

„Conceptul nostru a avut în vedere, încă de la început, siguranța consumatorului. Imprimanta 3D Reebo se bazează pe tehnologie inovatoare hardware/software și este prevăzută cu bariere UV și cameră de frig, asigurând un mediu sigur alimentelor. Totodată, consumatorii vor putea să activeze Reebo direct de pe telefonul mobil, prin aplicație sau QR code, vor putea alege numărul de calorii dorit și ingredientele, obținând un produs finit, livrat în ambalaj biodegradabil. Astfel, Reebo poate fi plasată oriunde, de la clădiri de birouri, spitale/clinici sau instituții de învățământ până la zone cu trafic pietonal intens”, a mai spus Mădălina Ilie, fondatoarea Manna Foods Solutions.

Prototipul Reebo este prevăzut cu multiple capete de depunere a materialului alimentar - peste 10 comparativ cu 2-3 cât au imprimantele alimentare 3D existente pe piață, rezultatul fiind un produs alimentar de tip sandwich sau prăjitură gata de consum, fără a fi nevoie de gătire. Consumabilele imprimantei sunt stocate în cartușe alimentare, interschimbabile automat, etanșe, reîncărcabile, cu o capacitate de până la 8kg per cartuș. Din punct de vedere igienico-sanitar, Reebo se aliniază celor mai înalte standarde.

Imprimanta 3D ar putea intra pe piață în 2024

„Trecerea de la faza de prototip experimental la faza de prototip industrial, pentru a începe ulterior producția de serie, implică un efort susținut de aproximativ 2 ani. Acum suntem în faza de cercetare și dezvoltare și estimăm că vom fi gata cu producția în serie și intrarea efectivă pe piață până în 2024”, explică Mădălina Ilie.

Investiția pentru producția în serie a imprimantei Reebo implică o sumă ce poate depăși 25 milioane euro și presupune înființarea unei linii de producție, în mare parte robotizată, care să poată susține fabricarea imprimantei și a consumabilelor aferente.

Compania estimează o valoare de piață a imprimantei cuprinsă între 4.000 și 5.000 euro per unitate, în funcție de numărul cartușelor alimentare și a facilităților de utilizare.

Reebo este unul dintre cele 8 proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest și EFSE DF, care se va încheia în iulie odată cu prezentarea proiectelor în fața publicului, a juriului, a investitorilor și specialiștilor din domeniu.

Manna Foods Solutions este un start-up în domeniul foodtech, al cărui obiectiv este să dezvolte inovații alimentare ce pot fi aplicate internațional, în contextul creșterii continue a populației lumii și a schimbărilor dinamice globale. Recent, compania a câștigat premiul 2 pe România la EIT Innovation Prize 2020.

Food & Agri Tech Challenge este o inițiativă Impact Hub Bucharest și EFSE DF de susținere a antreprenorilor care își doresc să aducă schimbări în industria alimentară și în agricultură, prin tehnologii inovatoare. Cu o componentă de bootcamp și una de pre-accelerator de 6 luni, Food & Agri Tech Challenge a ajutat 8 startup-uri să înțeleagă mai bine oportunitățile oferite de cele două industrii și să accelereze procesul de creștere de la idee la prototip validat și intrare în piață. La finalul lunii iulie 2020, participanții programului vor prezenta proiectele și evoluția lor în cele 6 luni de pre-accelerare în cadrul unei sesiuni de tip demo-day la care vor fi prezenți mentori și investitori.

Sursa foto: Manna Foods Solutions

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri