Tot mai mulți români aleg să facă o schimbare în carieră la 180 de grade și să investească în diverse industrii, aplicând pentru fonduri europene. În acest articol ne-am propus să analizăm ce afaceri aduc cel mai repede profit și de ce sumă ai nevoie pentru a porni un business.

Pentru a începe o afacere profitabilă, specialiștii spun că ai nevoie de minimum 100.000 - 200.000 euro. În mod tradițional, cofinanțarea proiectelor prin fonduri europene este de 20-30%, însă consultanții recomandă beneficiarilor să fie pregătiți, pe cât posibil, cu un procent de 40-50%, atât din surse proprii cât și din surse bancare, pentru a evita situația unor eventuale probleme cu fluxul de numerar.

Consultanții le recomandă celor care vor să pună bazele unui business în reciclare sau unui mic atelier de mobilă, să cunoască exact toate posibilele riscuri. Să fii antreprenor nu este o muncă atât de ușoară precum pare.

„În primul rând, viitorul antreprenor să nu se aștepte să se îmbogățească peste noapte, să gândească pe un termen de minimum 5 - 10 ani, să fie dispuși să muncească mai mult de 8-9 ore pe zi, să facă aproape toate atribuțiile dintr-o companie, să recruteze, să supervizeze sau chiar să lucreze în producție”, a declarat, pentru wall-street.ro, Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Specialiștii nu recomandă demararea unui business fără o schiță clară de venituri și cheltuieli, precum și unui mini-studiu de piață sau chiar un studiu mai detaliat, care costă și 2.000 - 3.000 euro, și poate oferi antreprenorului o perspectivă despre cotele de piață sau despre structura cererii pe piața din România.

Ce afaceri aduc cel mai repede profit

Consultanții REI Finance Advisors spun că cele mai profitabile companii sunt cele din servicii, cum este cazul celor din IT, construcții, cazare și reciclare.

Business-urile din domeniul reciclării au avut un început mai lent în România în ultimii ani, având o dificultate în a-și securiza cantitățile de deșeuri în relația cu marii colectori.

Citește și Fonduri europene în agricultură 2021: de ce trebuie să ții cont înainte să aplici.

Totodată, profitabile sunt și companiile care au activitate pe piețele regionale sau internaționale și vând producția la export, așa cum este și în cazul companiilor specializate în tâmplărie de aluminiu sau care prestează servicii IT către SUA, Canada, decât cele care vând și se axează în principal pe piața locală.

Idei de afaceri pentru 2021

Cele mai populare solicitări pe care le-au primit consultanții în ultimii ani au vizat două direcții principale: producția de mobilă, textile, marochinărie, tâmplărie, polistiren sau procesare carne și servicii de reciclare, IT, lucrări de construcții sau structuri de cazare.

Pentru perioada 2021-2027 principalele linii de finanțare sunt disponibile pentru companiile care au proiecte de investiții, atât startup-uri cât și companii mari, multinaționale. De asemenea, pentru finanțare sunt eligibile inclusiv companii care au înregistrat pierderi financiare în 2020.

Citește și Care sunt cele mai profitabile culturi agricole din România.

Proiectul minim finanțat are o valoare de 1 milion euro și se acordă finanțare nerambursabilă de 10% pentru București, 35% pentru Ilfov și zona de Vest și 50% în restul țării, însă echipamentele se pot achiziționa treptat, în 2-3 ani.

„De exemplu, dacă depunem un proiect de 3 milioane euro în județul Dâmbovița, compania primește 1,5 milioane euro grant și are obligația menținerii numărului mediu de angajați din ultimele 12 luni și plata de taxe, precum și impozite către stat în cuantum egal cu grantul primit timp de 5 ani (termenul poate fi prelungit până la 7 ani) fie cu 40 noi locuri de muncă cu un salariu brut de 4.000 lei și restul din impozit pe profit sau taxe de la bugetul local”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Printre axele de finanțare din perioada următoare vom avea:

  • Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027: 2,14 miliarde euro, prin Ministerul Fondurilor Europene;
  • Programele pentru ferme agricole și procesare, prin Ministerul Agriculturii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri