Programul Național de Redresare și Reziliență(PNRR) a adus în atenția publicului, poate mai mult ca niciodată, oportunitățile oferite de fondurile europene în modernizarea României. În acest context, am întrebat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care sunt programele cu fonduri europene la care pot apela antreprenorii cu IMM-uri în 2023.

Autoritatea precizează că în perioada de programare 2021-2027, mediul de afaceri va beneficia de măsuri de sprijin finanțate prin mai multe programe, printre care Programul de Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, Programul Dezvoltare Durabilă sau Programul Tranziție Justă.

Dacă vrei să fii la curent cu toate metodele de finanțare disponibile pentru afacerea ta, vino alături de noi la Financial Forum pe 16 martie. Te poți înscrie gratuit AICI.

Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare va finanța intervenții care vizează susținerea și promovarea unui ecosistem CDI(cercetare, dezvoltare și inovare) atractiv și competitiv în România, acestea fiind intervenții de tip business driven care au în centru mediul de afaceri, precizează autoritatea.

De asemenea, prin acest program se susține creșterea numărului de IMM-uri, precum și măsuri care să asigure dezvoltarea acestora pe baze solide, cu impact important din punct de vedere economic asupra lanțului creării de valoare din economie.

”Crearea Hub-ului antreprenorial va facilita accesul startup-urilor la educație antreprenorială, servicii suport și servicii de cercetare-dezvoltare, pentru a stimula răspândirea cunoștințelor în sectorul privat, îmbunătățirii calității startup-urilor românești, inclusiv facilitarea accesului la finanțare”, adaugă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În cadrul programului se oferă sprijin, pe de o parte, pentru accelerarea transformării digitale a IMM-urilor prin finanțarea dezvoltării, respectiv inovării la nivelul IMM-urilor din domeniul TIC(noi servicii/aplicații/produse, necesare optimizării și dezvoltării fluxurilor specifice IMM-urilor cu nevoi avansate de digitalizare), iar pe de altă parte pentru digitalizarea IMM-urilor(conștientizare și nevoi de bază de digitalizare), prin intermediul Centrelor de inovare digitală.

În ceea ce privește finanțarea întreprinderilor mari, se oferă finanțare pentru investițiile productive, atunci când acestea sunt implicate într-o cooperare cu IMM-urile pentru activități de cercetare și inovare. Alocarea pentru granturi este de 1 miliard de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională(FEDR), iar alocarea instrumentelor financiare* este de 165 milioane de euro.

*UE acordă împrumuturi tuturor tipurilor de întreprinderi care investesc în cercetare și inovare. De asemenea, furnizează garanții care le permit beneficiarilor să obțină împrumuturi mai ușor sau mai convenabil de la bănci și de la alte instituții de credit. Uneori, UE poate participa financiar la un proiect deținând părți din acesta. Instrumentele financiare pot fi, de asemenea, combinate cu granturi.

Instrumentele financiare sunt puse în aplicare în parteneriat cu instituții publice și private, cum ar fi băncile, investitorii de capital de risc sau investitorii providențiali. Aceste instituții financiare stabilesc condițiile exacte de finanțare – suma, durata, ratele dobânzii și comisioanele.

Solicitantul care primește fonduri prin intermediul instrumentelor financiare ale UE trebuie să îi permită instituției financiare intermediare să își ia toate măsurile de precauție, efectuând inclusiv verificări și inspecții la fața locului. Nerespectarea acestei cerințe va duce la întârzierea sau refuzarea finanțării.

Fonduri europene pentru afaceri. 8 programe regionale și programul dezvoltare durabilă

Programele Regionale sunt un alt instrument prin care IMM-urile pot obține fonduri europene. MIPE le descrie ca fiind programe ce sprijină investițiile pentru mediul de afaceri care vor viza crearea unor regiuni competitive prin inovare și digitalizare.

Aceste investiții urmăresc 3 obiective specifice: dezvoltarea și creșterea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate, valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice, precum și intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive.

Dacă vrei să fii la curent cu toate metodele de finanțare disponibile pentru afacerea ta, vino alături de noi la Financial Forum pe 16 martie. Te poți înscrie gratuit AICI.

Alocarea totală pentru mediul de afaceri, în cadrul celor 8 programe regionale, este de peste 1,86 miliarde euro, iar alocarea instrumentelor financiare este de 291 milioane euro.

Programul Dezvoltare Durabilă finanțează creșterea eficienței energetice a întreprinderilor, alocarea instrumentului financiar(împrumut cu partajarea riscului cu o componentă de grant) fiind de 115 milioane de euro.

Fonduri europene 2023 -Tranziție Justă și Educație și Ocupare: ce prevăd cele două programe

În ceea ce privește Programul Tranziție Justă, luând în considerare solicitarea de identificare a surselor de finanțare necesare investițiilor conexe infrastructurii de transport, Fondul pentru o Tranziție Justă (FTJ) acordă sprijin exclusiv pentru următoarele activități:

  • investiții productive în IMM-uri, inclusiv în microîntreprinderi și întreprinderi nou-înființate, care conduc la diversificare, modernizare și reconversie economică;
  • investiții în crearea de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri și servicii de consultanță, care duc la crearea de locuri de muncă;
  • actualizarea competențelor și recalificarea lucrătorilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă;
  • asistență pentru căutarea unui loc de muncă acordată persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă;
  • incluziunea activă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

FTJ poate sprijini, în zonele desemnate ca zone asistate, investiții productive în alte întreprinderi decât IMM-urile, cu condiția ca aceste investiții să fi fost aprobate în cadrul planului teritorial pentru o tranziție justă. Aceste investiții sunt eligibile numai dacă sunt necesare pentru punerea în aplicare a planului teritorial pentru o tranziție justă, în cazul în care contribuie la tranziția către o economie a Uniunii neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și la atingerea țintelor de mediu aferente, în cazul în care sprijinul lor este necesar pentru crearea de locuri de muncă pe teritoriul identificat și nu conduc la relocare, precizează MIPE.

Alocarea estimativă pentru mediul de afaceri este de 1,5 miliarde euro.

Prin Programul Educaţie şi Ocupare se finanțează activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, promovarea dezvoltării unor programe de învățământ terțiar flexibil, de înaltă calitate, legate de cerințele pieței muncii și creșterea rolului antreprenoriatului în economia românească.

Alocarea disponibilă pentru granturi este de 75 milioane euro din Fondul Social European Plus (FSE+), iar cea aferentă instrumentelor financiare de tip garanție de portofoliu pentru înființarea/dezvoltarea/inovarea/scalarea/extinderea întreprinderilor sociale este tot în cuantum de 75 milioane euro.

Sursa foto: Olivier Le Moal / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri