Jurnalist, ong-ist si vamaiot, Mircea Toma este si vocea care ne indeamna sa Give Piss a Chance, de pe ramele publicitare atarnate prin toaletele celor mai curatele localuri din tara. Sub soarele din Vama Veche, Toma povesteste despre OOPS Media, publicitatea in toalete, advertisingul romanesc si despre o viitoare asociatie a operatorilor de indoor.
Wall-Street: De unde v-a venit ideea care sta la baza OOPS Media?

La Budapesta, intr-o toaleta. Pe acolo, mai toate localurile aveau panouri publicitare in toalete. Si, impreuna cu prietenul meu, Stan Constantin, care este si partener in afacere, ne-am propus sa o materializam in Romania.

Wall-Street: Ce va atrage la publicitatea in toalete?

Este o forma de publicitate provocatoare. Ideea de a folosi WC-ul ca mediu publicitar, de a convinge firmele sa-si expuna brandurile in toalete, nu este usor de realizat. Avantajul publicitatii in toalete este intalnirea, in sfarsit prietenoasa, intre consumator si produs. Daca intreruperea unui film risca sa enerveze, in timp ce faci pipi ai nevoie de un interludiu intelectual.

Wall-Street: Cum a demarat start-up-ul?

In anul in care am incercat noi sa lansam firma, prin 2000, nu existau destule carciumi. In Bucuresti erau vreo 20-40. Asa ca am stat un an cu ideea. Am vorbit cu maghiarii de la firma O-zone, care se ocupa tot cu asta, dupa care ne-am gasit un slogan si ne-am pornit la instalat rame, negociind cu fiecare carciuma in parte. Era greu de inteles cand ii spuneam omului: “Domnule, vrem sa va oferim cea mai mica afacere din viata dumneavoastra”.

Wall-Street: Cati angajati avea OOPS Media la linia de start ?

La inceput functionam in formula: doi patroni si un angajat.

Wall-Street: Care a fost primul client?

Primii clienti au fost amici, clienti de conjuctura. Primul mare client mi se pare ca a fost Connex. Insa o reclama memorabila de la inceput a fost cea pentru niste batoane de ciocolata, Twix parca, o reclama special conceputa pentru toalete, comandata de la headquarters-ul companiei.

Wall-Street: Care a fost investitia initiala pentru lansarea afacerii?

20.000 de dolari.

Wall-Street: Cat a crescut cifra de afaceri dupa primul an si la ce valoare se situeaza ea in prezent?

Dupa primul an, am crescut la cateva zeci de mii, iar acum cred ca suntem pe la 200.000 de euro.

Wall-Street: Care este marja de profit a acestui tip de business ?

Aproximativ 30%. Este o afacere cu cifra de profit mare, pentru ca nu consuma curent.

Wall-Street: Care este graficul de extindere al OOPS Media prin tara?

In tara ne-am dezvoltat dupa principiul “Toata lumea trebuie sa castige”. Am contactat firme cu acelasi profil, le-am ajutat, am incheiat contracte: francize, asociere.

Wall-Street: Dupa ce criterii alegeti localurile in care sa va amplasati afisele publicitare?

Primul criteriu este un nivel decent de aspect. Un alt criteriu este publicul caruia ne adresam. Marea calitate a publicitatii in toalete este ca permite nisarea pietei mult mai eficienta decat alte medii. Publicul-tinta poate fi astfel impartit in mai multe categorii: tinerii, in discoteci; tinerii imbogatiti, in localuri mai pretentioase, vezi La Fitze; clasa de upper-medium, in locuri ca ArtJazz; public general, in McDonald’s, Hollywood Multiplex, benzinarii. Sunt medii cu impact mare. De exemplu, mall-ul contorizeaza un milion de intrari pe luna in toaletele din Multiplex.

Wall-Street: Cand si cum s-a incheiat colaborarea cu McDonald’s?

In urma cu cativa ani. Ne-am intalnit, am discutat, am venit cu propunerea si ei au acceptat-o. A avut un impact pozitiv, presa a scris lucruri dragute. McDonald’s este unul din locurile unde afisele sunt avizate inainte de a fi expuse, deoarece localurile sunt frecventate de multi copii.

Wall-Street: Nu vreti sa va extindeti si spre alte segmente ale publicitatii neconventionale?

Noi am incheiat de curand un parteneriat cu o firma de publicitate in saloanele de coafura, Salon Style, ale carei servicii le-am introdus in Romania. Publicitatea in saloane e mai mult decat un simplu afis, se poate crea un mix publicitar, cu sampling de produse si cu contributia stilistilor. Mai mult decat atat, vrem sa infiintam o asociatie a operatorilor de indoor.

Wall-Street: Care ar fi structura si scopul acestei asociatii a operatorilor de publicitate indoor ?

Mediul indoor este inca pervertit de rele practici, asta am vrea sa indreptam noi.
Pana acum, am vorbit cu Salon Style si cu Elevate, care se ocupa de publicitatea in lifturi. Dar este inca un simplu proiect.

Wall-Street: Cum v-a influentat pozitia de jurnalist cu notorietate la demararea businessului?

In “Academia Catavencu” exista o rubrica de cronici pentru restaurante, cluburi si baruri. Identitatea mea de ziarist afecta in bine sau in rau relatia cu localurile cu care incercam sa colaborez, in functie de cronicile din Catavencu... care sunt de obicei destul de acide. Bineinteles ca eu m-am abtinut mereu de la a scrie la rubrica de cronici.

Wall-Street: Mai aveti timp pentru a va dedica agentiei OOPS Media?

Pentru mine, OOPS a devenit un part-time business. Interventia mea acolo nu e la nivel managerial, ci doar in definirea de strategii, in miscari de PR. In rest, ma bazez pe oamenii excelenti din executiv: Cristian Dragan, directorul OOPS Media si Lucian Toma, directorul Salon Style.

Wall-Street: Ce sfat i-ati da unui antreprenor la inceput de drum?

Sa aiba incredere in resursele de creativitate. O idee buna inca are loc pe piata, iar piata din Romania este atipica. Paradigmele din import pot pacali. Inainte sa lansam noi OOPS, alte doua firme voiau sa iasa pe publicitatea in toalete. Ei au inceput corect – au facut studii de piata. Rezultatele au fost insa descurajante, asa ca au abandonat ideea. Noi nu suntem profesionisti. Noi am pornit cu ramele in brate si am asteptat un an, pana s-a spart gheata cu primul telefon mobil.

Wall-Street: In ce directie se indreapta advertisingul in Romania?

Creste ca volum de cifre de afaceri si se depersonalizeaza ca business. Publicitatea in toalete si cea neconventionala, in general, aduce diversitate, este o supapa de creativitate.

Wall-Street: Aici, in Vama Veche, gasim afise OOPS?

Da, cred ca mai sunt. Oricum, erau mai demult. Din pozitia de membru al asociatiei “Salvati Vama Veche”, eu descurajez formele de publicitate agresive. Un client a apelat la OOPS ca sa puna un mash mare pe “La John”. Am reusit sa il conving, pana la urma, ca si-ar crea mai degraba deservicii si antipatii in felul acesta. Am renuntat astfel la o suma de bani pentru binele clientului si al Vamii.

Wall-Street: Care ar fi, atunci, o buna afacere pentru un spatiu ca Vama Veche?

Eu m-as apuca de produs olane – tigle specific dobrogene, pentru casele vechi. O astfel de campanie coerenta, care sa implice si autoritatea locala, si intreprinzatorii, ar reusi sa defineasca brandul Vama Veche ca fiind o cultura dobrogeana traditionala.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri