In Europa, reticenta fondurilor de investitii de a finanta afacerile aflate la inceput a creat o nisa care apartine antreprenorilor, profsionistilor si investitorilor individuali, recunoscuti sub termenul de business angels. Acest fenomen a luat o amploare fara precedent in ultimii ani, scrie Financial Times.
Acesti business angels sunt persoane fizice care investesc timp si bani in afacerile start-up, preferand sa actioneze pe cont propriu decat ca investitori ai unor fonduri de investiti. De multe ori, acest lucru face singura diferenta dintre un fond de investitii si un business angel.

In schimb, business angels au devenit o forta pe piata de profil, existand numeroase asociatii create pentru finantarea afacerilor de la zero. “Piata investitorilor de tip business angels este mult mai importanta decat piata fondurilor de investitii, atat in termenii numarului de finantari, cat si in termenii financiari ai capitalurilor intrate in companiile finantate”, au declarat pentru financial Times specialistii in afaceri si profesori ai universitatii din Edinburgh, Richard Harrison si Colin Mason.

Desi nu se stie exact numarul total al persoanelor care sunt business angels, neexistand statistici in acest sens, British Business Angels Association din Marea Britanie exista agentii de business angels cu renume, cum sunt Cambridge Angels, Accelerator Group, GLE Growth Capital, AngelNet, Envestors, Hotbed. Acestora li s-a alaturat si Atomico, un grup de investitori creat de fondatorii Skype, cel mai mare succes european al unui fond de investitii.

Co-fondatorii Skype, Niklas Zennstrom si Janus Friis, care au vandut compania gigantului eBay pentru suma de 2,6 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro) in 2005, au decis sa isi canalizeze experienta si castigurile de pana acum in antrenarea noilor generatii de antreprenori. Prin Atomico, Zennstrom l-a finantat pe fostul manager Google, David Friedberg, in start-up-ul WeatherBill, o companie de securitate online. In afacere s-au implicat si fondurile de investitii Index Ventures si New Enterprise Associates.

Unul din cei mai apreciati business angels ai anilor ’70 a fost Ian McGlinn, un investitor pasiv care a finantat afacerea Body Shop, creatie a Anitei Roddick. Acesta a detinut 50% din afacere, in schimbul a catorva mii de lire. Body Shop este astazi cunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai mare lant de magazine cu produse de infrumusetare naturiste.

Cambridge Angels a fost infiintata in urma cu cinci ani, realizand pana acum 24 de investitii din care a obtinut un profit de 43% din companiile de exit si 34% din portofoliul total. Procentele sunt mult peste media inregistrata de fondurile private de investitii europene aflate la inceput, care au pierdut 4,7% in ultimii cinci ani, potrivit EVCA.

“Cei mai buni business angels fac bani din intelegerea unor multipli factori: prudent in investitia initiala, stabilirea unei structure financiare sensibile, intelegerea diferitelor etape de dezvoltare prin care trece compania si ajutorul acordat echipei. Norocul face si el parte din reusita”, sustine Rob Johnson, investitor la Delta Partners, cu 20 de ani de experienta ca business angel. Johnson preda ore axate pe studiul fondurilor de investitii la universitatea spaniola IESE Business School.

Sfatul unui business angel este crucial pentru tinerii antreprenori. Asa cum declara Angus MacDonald, cel mai mare actionar in cadrul Financial News, inainte ca publicatia sa fie vanduta grupului Dow Jones, este mai greu sa te bazezi pe antreprenori, pentru ca acestia deseori nu au timp sa se implice in alte afaceri. De obicei profesionistii, reprezentanti de avocati sau contabili, se bucura de investitiile in tinerele companii.

Pe masura ce afacerile cresc, business angels tind sa schimbe pozitia de investitori cu cea de simpli sfatuitori, trecand apoi in membrii non-executivi ai board-ului, ajungand eventual la conducerea companiei. Business angels decid sa se implice in afacerile de la zero pe care promit sa le dezvolte, anticipand o evolutie favorabila in viitor.

In Marea Britanie, putine fonduri de investitii prefera sa investeasca in afaceri abia incepute, exemple in acest sens fiind Delta si Pentech. Majoritatea insa, Kennet, Apax sau 3i, se implica in afacerile in curs de dezvoltare, care ajung sa inregistreze o evolutie pozitiva pe piata, dupa un anumit timp de la infiintare, arata Dermot Berkery, investitor al Delta Partners.

Insa business angels au si dezavantajele lor: “Pana la un anumit punct, acesti business angels incearca sa umple golurrile lasate de fondurile de investitii, dar nu sunt capabile sa aduca ulterior si mai mult capital intr-un procent semnificativ”, incheie Berkery.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri