A cumpara o afacere de-a gata este adesea mai simplu decat a pune pe picioare una noua, dar trebuie sa aveti grija sa va feriti de cateva puncte sensibile.
Nu exista indoiala ca a cumpara o mica afacere deja existenta este mai putin riscanta decat a porti o afacere noua, si toate acestea pentru ca, spre deosebire de inceput:

• Afacerea are echipament si inventor.
• Afacerea are deja o locatie, si probabil ca de cativa ani se plateste o chirie.
• Afacerea are angajati, pe care tu ii poti pastra.
• Afacerea are clienti, care multi dintre ei iti vor ramane fideli(inafara de serviciile profesionale ale afacerii).
• Un lucru foarte important pe care trebuie sa-l stii este faptul ca afacerea are un raport de activitate, in care poti vedea “cartea afacerii”, incasarile, taxele pe care trebuie sa le platesti si astfel poti sa-ti dai seama cati bani vei castiga.

Specialistii citati de Entrepreneur.com va recomanda ca, in clipa in care cumparati o afacere existenta pe piata, sa va uitati la rapoarte si la istoricul afacerii. Daca negociati cumpararea afacerii si va dati seama ca vanzatorul va ofera un pret bun, trebuie sa fiti foarte suspicios si prudent, deoarece este foarte probabil ca aceasta afacere in timp se va destrama. Cand sunteti pregatiti sa cumparati o afacerea, trebuie sa aveti in vedere urmatorii cinci factori:

Schimbarile politico-demografice - daca multe dintre afacerile nou infintate sunt pe cale de a fi vandute, poate fi un motiv care sa va ingrijoreze. Trebuie sa stiti cum se schimba societatea, daca populatia orasului e in crestere sau in descrestere, daca majoritatea populatiei este batrana sau tanara. Mergeti la Oficiul de Planificare si Dezvoltare si verificati daca sunt schimbari legislative in zona ce va poate influenta folosirea locatiei.

Venitul total al patronului – acesta este venitul ce il obtine proprietarul din afacere dupa ce plateste furnizorii, angajatii, chiria, cheltuielile de intretinere si taxele. Daca nu puteti trai cu venitul total actual sau daca venitul total din ultimii ani este in declin, trebuie sa fiti atent, afacerea merge prost. Daca venitul pare viguros, puneti vanzatorul sa declare in scris venitul si refuzati sa anuntati pretul de cumparare pentru cateva luni, timp in care sa fie confirmat ca venitul total declarat este exact. O atentie sporita mai trebuie acordanta in cazul in care vanzatorul va declara ca venitul total este mai mare decat arata rapoartele – daca el vorbeste despre extra venituri dinafara afacerii, inseamna ca trateaza personal cheltuielile afacerii, ce denota ca nu este cinstit cu tine.

Locatia si competitorii din apropiere – in cazul in care va ganditi sa cumparati o afacere de retail sau de servicii, cea mai mica sansa ca acolo sa vina o fanciza sau un mare competitor, acest lucru ar inseamna ruinarea afacerii dumneavoastra. Insa, puteti sa va interesati unde este cea mai apropiata franciza sau cel mai apropiat “outlet”? In cazul in care va ganditi sa cumparati un magazin de obiecte metalice, nu va feriti sa incercati sa sunati cel mai puternic magazin de profil si sa aflati daca au de gand sa deschida un magazin local in curand. S-ar putea sa aflati ca au de gand sa construiasca un magazin pe un hectar.

Taxele de vanzare – Cand cumparati activele unei afaceri, trebuie sa anulati datoriile vanzatorului si obligatiile acestuia si altele inafara de chirie si alte datorii care deja vi le-ati asumat si continuati sa le platesti, exceptand binenteles taxele de vanzare. Daca vanzatorul nu v-a aratat rapoartele despre taxele de vanzare, iar autoritatile gasesc neregularitati, dumneavoastra puteti raspunde pentru datoriile vanzatorului. Nu trebuie sa platiti niciun ban pana cand vanzatorul nu plateste toate taxele locale si statale. Puteti intreba avocatul daca puteti beneficia de un certificat de eliberare de la stat sub motivul ca nu vreti ca administratia financiara sa va ceara bani pentru taxele neplatite ale vanzatorului dumneavoastra.

Reputatia locala a afacerii – Nu trebuie sa aveti incredere doar in “informatiile grele”. Mergeti la biblioteca si cititi ziarele locale din ultimii cinci ani. Este activa afacerea in oras? S-a scris despre aceasta? Exista reclama negativa? Apoi mergeti la sectia de politie si intreabati daca acolo sunt plangeri legate de actualul proprietar.
Acordati timp pentru a sta de vorba cu localnicii – vizitati libraria locala, cafenelele, parcurile si vorbiti cu oamenii (old timers) care s-au adunat acolo. Este plictisitor si necesita timp, dar puteti evita o afacere pe care mai curand s-ar putea sa o regretati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri