Creditele bancare sunt o solutie comoda de finantare a unei afaceri. Desi nu atat de entuziasta ca finantarea cu capital privat prin implicarea unui investitor sau a unui business angel care apreciaza creativitatea si ingeniozitatea, contractarea unui imprumut bancar trebuie sustinuta in cele mai mici detalii pentru evitarea riscurilor.
Ideile mari se recompenseaza cu capital pe masura in lumea investitorilor. Pentru majoritatea antreprenorilor, fondurile externe sunt asigurate insa de banci. Aici, rentabilitatea si profitabilitatea unei afaceri sunt cuvintele-cheie. Pentru americani, volatilitatea pietelor si a economiei in general creeaza o problema in acordarea imprumuturilor pentru inceperea unui business.

Jim Curry, vice-presedinte la Washington First Bank, o comunitate bancara din Washington DC, recomanda contractarea imprumuturilor la bancile mici, fiind stiut faptul ca bancile mari percep riscurile la alt nivel, o data cu debutul crizei subprime. Bancile comunitare nu au fost afectate de aceasta criza, pastrandu-si consistenta creditelor bancare, spune acesta pentru www.womenentrepreneur.com.

In Romania, desi nu se poate vorbi de o criza subprime si efecte adverse, bancile au inasprit conditiile de creditare. In general, este bine sa stiti ca bancile pun accent pe profitabilitatea viitoarei afaceri, credibilitatea managementului si garantiile atunci cand acorda un imprumut antreprenorilor.

Profitabilitatea afacerii este o problema delicata pentru majoritatea afacerilor aflate la inceput. Bancile solicita depunerea bilantului si a contului de profit si pierdere pe o perioada de minim doi ani, pentru a vedea daca imprumutul poate fi acoperit de profitul generat anual din operatiuni. Cu cat e mai mare perioada, cu atat se poate obtine mai usor finantarea, in conditiile in care firma genereaza profit.

Antreprenorii vizeaza contractarea unui imprumut bancar in primul an de activitate, deseori pentru a putea incepe activitatea operationala propriu-zisa, caz in care Jim Curry aminteste de creditele pe care le acorda bancile pentru afacerile mici si mijlocii. In ultimii ani, bancile au creat instrumente de creditare specifice nevoilor micilor intreprinzatori. De asemenea, este indicat ca si creditorul sa fie familiarizat cu industria respectiva.

Credibilitatea managementului conteaza in ochii creditorilor, care vor sa vada o echipa capabila si profesionista la conducerea companiei finantate. Se recomanda sa tratam personalul bancar ca si cum ar fi cei mai valorosi clienti ai companiei.

Experienta anterioara in afaceri este relevanta pentru banci. Pregatirea unui rezumat profesional din care sa rezulte abilitatile manageriale si calificarile anterioare este un mare plus pentru creditori in stabilirea increderii. Pentru antreprenorii aflati la prima piatra de incercare, trebuie dovedite cunostintele despre piata, expertiza in domeniul respectiv ca fost angajat etc. Implicarea in afacere, prin investirea unei sume de bani din fondurile proprii, tradeaza angajament fata de viitoarea afacere.


Garantiile reprezinta o parte necesara in acordarea unei finantari bancare, care minimizeaza riscul de a intra in incapacitate de plata. “Afacerile vin si pleaca in fiecare zi, ori reusesti, ori nu. Totusi, sa iti pierzi casa din aceasta cauza este alta poveste”, spunea un CEO american, citat de womenentrepreneur.com.

Bancile au nevoie de garantii, ceea ce se traduce pentru majoritatea dintre noi in garantii personale, reprezentand bunuri aflate in proprietate. Alegerea garantiilor trebuie facuta pe criterii rationale. Garantiile pot fi bunuri personale, creante (de exemplu contracte guvernamentale si clienti cu plata la zi), dar si bunuri imobiliare,cum este spatiul de birouri unde se desfasoara activitatea companiei sau orice alta cladire aflata in proprietate.

Specialistii sunt de acord cu contractarea unui credit bancar atunci cand este neaparata nevoie, lucru care se poate realiza doar dupa o atenta pozitionare pe piata a companiei, elaborarea unei strategii pe termen mediu si lung si eventual aparitia unor prime rezultate. Poate cel mai important aspect in obtinerea unui credit bancar este o relatie excelenta cu reprezentantii bancii, care usureaza astfel castigarea increderii si a angajamentelor de ambele parti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri