Unii dintre cei mai cunoscuti antreprenori si manageri romani au acceptat provocarea de a discuta cu publicul in cadrul celei de a doua editii Young Leaders Forum, din 15 octombrie, eveniment moderat de analistul CNN Todd Benjamin.
De ce avem nevoie pentru a avea succes in afaceri? Ce inseamna un adevarat lider pentru oamenii sai? Cat de mult conteaza studiile specializate in ziua de azi? Care sunt cele mai mari temeri ale unui antreprenor? Acestea au fost cateva din intrebarile care si-au gasit un raspuns pertinent in cadrul discutiilor conduse de Todd Benjamin (foto).

Wall-Street a sintetizat cele mai importante idei si sfaturi ale antreprenorilor si managerilor romani, printre care Marius Ghenea, presedinte PcFun si sustinator al tinerilor antreprenori, si fondatorul Trilulilu, Sergiu Biris.

1. Keep learning (Continua sa inveti). „I-am intrebat care este cel mai bun sfat pe care l-am putea da tinerilor lideri. Imi amintesc un rapuns pe cat de simplu, pe atat de univeral valabil: Keep learning! (Continua sa inveti!)”, a inceput Benjamin, amintind despre dialogurile sale cu cei mai mari oameni de afaceri din lume, printre care Jack Welch si Richard Branson.

2. Do it with passion (Fa-o cu pasiune). Orice idee de afaceri sau viziune va fi intotdeauna un succes daca punem pasiunea inaintea castigurilor financiare. „Cine porneste la drum cu ideea fixa ca trebuie sa faca un milion de dolari ii garantez ca nu va reusi si nici nu va deveni un antreprenor sau lider de success intr-o organizatie de business. Este obligatoriu sa investesti pasiune in ceea ce faci. Este fundamental”, a subliniat Todd Benjamin.

3. Be yourself (Fii tu insuti). Dezvoltarea personala joaca un rol esential in ariera unui lider. “In 31 de ani am invatat mai multe de la oamenii inclinati spre spiritualitate decat din cartile de economie. Temelia succesului pentru mine este construita pe cateva idei de baza, dintre care amintesc credinta, sanatatea si familia”, a spus Septimiu Potelnicu, presedintele UniCredit Leasing.

4. Fii un exemplu pentru ceilalti. Liderul trebuie sa aiba valori in care crede si sa insufle echipei entuziasmul si viziunea sa prin actiunile sale, deoarece “oamenii cred mai mult in ceea ce face un lider si nu in ceea ce spune”.

„Unul dintre cele mai importante apecte ale succesului este sa devii un exemplu pentru oamenii din echipa ta. Apoi, increderea si munca in echipa, practic leaderhip-ul de echipa, aduce cu siguranta succesul intr-o organizatie”, a subliniat si Sergiu Oprescu, presedinte Alpha Bank Romania.

5. Specializarea conteaza. Pentru omul de afaceri Marius Ghenea, antreprenorii de astazi invata sa imbine cu succes pasiunea cu specializarea intr-un domeniu. „Noii lideri sunt din ce in ce mai specializati. Spre deosebire de unii antreprenori traditionali din anii 1990, care nici macar nu si-au facut facultatea, actualii lideri sunt extrem de bine educati, cu studiile finalizate. Ei exceleaza in domeniul lor, iar asta se vede cel mai bine in industria IT”, a declarat omul de afaceri Marius Ghenea.

Poate cel mai bun exemplu in acest sens este Sergiu Biris, fondator Trilulilu, pentru care start-up-ul sau online nu ar fi vazut lumina zilei fara o echipa de specialisti care au contribuit de la grafica si identitatea brand-ului pana la conceptul in sine.

6. Incredere, comunicare si control. Un lider are incredere in echipa sa si are grija sa comunice acest lucru, fapt acceptat universal de participantii la discutie. Peter Liptak, CFO ABB Romania, si-a exprimat si o opinie personala vizavi de acest subiect, aceea ca „increderea este buna, insa controlul este si mai bun”.

7. Echipa este mai importanta decat se crede. “Cea mai mare greseala a unui lider si antreprenor este alegerea gresita, din start, a echipei”, a spus Ghenea, argumentand ca intuitia si “feeling-ul” au un rol important in selectie.

8. Un lider adevarat nu are temeri. Exista si momente mai putin inspirate in cariera unui lider si antreprenor, de la calitatea echipei si pana la lipsa valorilor autentice de urmat. “Nu ai voie sa te temi, insa iti este permis sa ai indoieli”, a fost cel mai inspirat raspuns al antreprenorului Marius Ghenea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri