Lansarea unui business este ca si cum ai deveni parinte. Un business nu trebuie doar pregatit emotional si financiar, dar trebuie sa fii alaturi de el pana cand va fi destul de mare sa se descurce singur. Chiar si atunci (la fel ca un copil, de atlfel) va avea nevoie de tine uneori, oricat de matur ar fi.

Insa inainte de a incepe o afacere ar trebui sa raspunzi la cateva intrebari, pentru a vedea daca este cazul sa devii antreprenor sau, mai degraba, sa ramai angajat, scrie cotidianul The Wall Street Journal.

1. Esti pasionat de produsul sau serviciul pe care il oferi?


Inceputul unei afaceri este o perioada stresanta. Te vei intreba daca ai luat decizia corecta, mai ales cand vei munci foarte mult, iar profitul va fi mic. Ca proprietar, vei fi totodata si persoana care va gestiona vanzarile companiei, iar entuziasmul pentru produsul sau serviciul pe care il vinzi - chiar daca ar fi vorba de un maieu tricotat - este ceea ce va atrage clientii si investitorii.

Nu ar fi foarte intelept sa devii antreprenor daca stii ca nu vei ramane destul de interesat de acest business, dupa ce entuziasmul de inceput va mai trece.

2. Cat de mult iti place sa risti?


Chiar daca ai destula pasiune sa lansezi mii de afaceri, s-ar putea sa intampini foarte multe situatii care sa iti aduca esecul: o locatie care nu este potrivita sau o problema in lantul de aprovizionare.

Nu exista niciun fel de garantie a succesului sau o suma stabila pe care ai putea sa o castigi si daca nu iti place riscul, probabil ca antreprenoriatul nu este pentru tine.

3. Esti capabil sa iei decizii bune?

Nimeni nu va hotari in locul tau cand esti in afacerea proprie.

Gandeste-te cum ai reactiona la aceste intrebari de inceput: Voi lucra de acasa sau voi inchiria un spatiu? Voi face angajari? Voi incerca sa atrag clientii cu venituri foarte mari sau voi vinde pentru cetateanul de rand? Voi investi in publicitate? Voi imprumuta bani de la prieteni sau de la familie? Imi voi folosi toti banii economisiti?

Tine minte ca deciziile devin din ce in ce mai dificile pe masura trecerii timpului, cand vei avea angajati sau clienti care vor depinde de tine.

Deciziile pe care le vei lua te vor duce la succes sau esec deci ar trebui sa ai mare incredere in capacitatea ta de a lua o hotarare buna, scrie Wall Street Journal.

4. Esti capabil sa te ocupi de mai multe lucruri in acelasi timp?


In timp ce un angajat se specializeaza pe un anumit lucru si are un rol bine stabilit, un antreprenor trebuie sa contribuie la orice lucru care se intampla in compania sa.

In special cei care incep singuri afacerea trebuie sa joace mai multe roluri si sa fie, de exemplu, atat director de vanzari, cat si sef pe activitatile de marketing sau a celor de colectare a datoriilor.

Daca nu esti capabil sa faci toate aceste lucruri, probabil ca antreprenoriatul nu este pentru tine.

5. Poti sa eviti epuizarea?

Sa muncesti sapte zile din sapte, sa nu mai tii legatura cu prietenii, sa iti abandonezi vechile hobby-uri si sa nu mai ai timp pentru cei dragi poate duce in scurt timp la epuizare si in final la esecul businessului.

Solutia ar fi sa mentii un echilibru intre munca si familie, sa nu muncesti duminica, sa iti faci timp pentru hobby-urile tale si sa iti faci prieteni printre alti antreprenori .

Gandeste-te la aceste intrebari si, daca crezi ca poti face fata unui start-up, atunci incearca.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri