Originile Facebook au fost disputate inca din saptamana in care tanarul in varsta de 19 ani, Mark Zuckerberg, lansa site-ul pentru Universitatea Harvard in 2004, scrie BusinessInsider.
Denumit initial "thefacebook.com”, site-ul a fost peste noapte un succes. Acum, dupa sase ani, site-ul a devenit una dintre cele mai mari site-uri din lume, fiind vizitat lunar de 400 de milioane de oameni.

Odata cu lansarea retelei sociale controversele au inceput sa apara. La numai o saptamana dupa ce a fost lansat in 2004, Mark a fost acuzat de catre trei studenti de la Harvard ca le-ar fi furat ideea.

Aceasta plangere a devenit curand un proces in toata regula, intrucat compania rivala, fondata de catre cei trei studenti care l-au acuzat pe Zuckerberg de furt si frauda, incepuse o odisee juridica ce continua si in prezent.

Potrivit publicatiei Silicon Alley, o parte dintre plangerile indreptate catre Mark Zuckerberg sunt valide. De asemenea, cotidianul online sugereaza ca Mark a folosit in 2004 date private de conectare preluate de pe serverele Facebook pentru a se conecta la emailurile private ale membrilor acestuia si pentru a le citi - o utilizare abuziva a informatilor private. Ulterior, Mark a patruns in sistemele companiei rivale pentru a modifica informatiile utilizatorilor cu scopul de a face site-ul mai putin util.

Principala disputa din jurul originilor Facebook
se centreaza in jurul posibilitatii ca Mark Zuckerberg sa fi cazut la intelegere cu studentii de la Harvard, Cameron si Tyler Winklevoss si o colega, Divya Narendra, pentru a dezvolta un site similar pentru ei -, iar apoi le-ar fi sabotat proiectul, in timp ce le-a furat ideea dezvoltand-o singur.

Potrivit unor surse apropiate situatiei citate de Business Insider, include persoane care s-au implicat in fondarea companiei. De asemenea, exista o colectie de mesaje si emailuri din acea perioada care prezinta evenimentele.

Pe baza informatiilor obtinute, poate fi oferita o imagine mai completa a modului in care a fost fondata cea mai mare retea sociala din lume - Facebook.

In toamna lui 2003, masteranzii Harvard Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss si Divya Narendra cautau un programator web care ar putea aduce la viata ideea unei retele sociale pentru studentii Harvard. Site-ul a fost numit initial HarvardConnections.com.

La recomandarea unui coleg, Mark Zuckerberg,
care deja se bucura de popularitate dupa ce mai dezvoltase servicii de acest tip pentru Harvard, a fost cooptat de cei trei colegi.

La prima intalnire cu initiatorii acestui proiect, Zuckerberg s-a aratat foarte entuziasmat de aceasta idee. Sarcinile sale erau sa construiasca site-ul doar pentru studentii Harvard si sa extinda ulterior Harvard Connection catre alte facultati din Statele Unite.

Dupa aceasta intalnire, atitudinea lui Mark Zuckerberg s-a schimbat brusc, acesta motivand ca este foarte ocupat. Insa, potrivit initiatorilor HarvardConnection, acesta a sabotat dezvoltarea site-ului pentru a construi un site rival care sa fie lansat inainte.

Emailurile trimise de Mark au fost facute publice si au constituit o parte din probele prezentate in cadrul procesului impotriva Facebook.

Fostul director executiv PayPal Peter Thiel este considerat ca fiind primul investitor in Facebook, dupa ce in septembrie 2004 a investit 500.000 dolari, iar reteaua sociala a fost evaluata la cinci milioane dolari. Insa, potrivit cercetarilor, investitorul real a fost Eduardo Saverin, coleg de clasa al lui Zuckerberg.

Eduardo Saverin nu a fost implicat in mod direct pentru mult timp: pe parcursul verii lui 2004, cand Mark s-a mutat la Palo Alto pentru a lucra full time la Facebook, Eduardo a lucrat pentru Lehman Brothers in New York.

Potrivit unei discutii purtate cu Eduardo, pentru prima data Mark a decis deja sa inceapa un proiect propriu si similar, numit Facebook (n.r. - denumirea initiala). De asemenea, acesta a sugerat ca a dezvoltat o strategie pentru a concura cu posibila competitie, prin intarzierea dezvoltarii acesteia.

La cateva saptamani dupa intalnirea initiala cu echipa HarvardConnection, dupa ce Mark a trimis un mesaj catre Eduardo Saverin despre dezvoltarea Facebook si amanarea dezvoltarii HarvardConnection, Zuckerberg s-a intalnit cu colegii de la HarvardConnection, Cameron, Tyler si Divya, pentru a doua oara.

A urmat o a doua intalnire, la care Mark Zuckerberg a aparut angajat activ in dezvoltarea HarvardConnection. Acesta nu a aratat colegilor de la HarvardConnection vreun prototip sau cod pentru site, desi acestia nu au insistat sa le vada.

Pe parcursul saptamanilor in care Mark jongla cu cele doua proiecte in tandem, acesta a schimbat, de asemenea, o serie convorbiri cu un prieten pe nume Adam D’Angelo, caruia i-a reiterat planurile sale legate de lansarea Facebook si amanarea lansarii HarvardConnection.

Pe 14 ianuarie, Mark s-a intalnit cu Cameron,
Tyler si Divya pentru ultima oara, in timpul intalnirii Zuckerberg si-a exprimat indoielile cu privire la viabilitatea HarvardConnection. Acesta a spus ca a fost extrem de ocupat cu proiecte personale si cu scoala si ca nu a fost capabil sa lucreze la site o perioada si i-a invinuit pe ceilalti pentru intarzierea site-ului.

Nu a spus nimic despre faptul ca lucra la propriul proiect si ca nu intentiona sa termine site-ul HarvardConnection.

In acest moment, site-ul thefacebook.com nu era finalizat, insa acesta lucra din greu la el. A aranjat ca Eduardo Saverin sa finanteze serverele, iar lui Adam ii spusese deja ca ceea ce ar fi cel mai bine de facut ar fi sa nu termine Harvard Connection si sa construiasca in locul acestuia TheFacebook.com, al carui nume l-a si inregistrat.

Pe 4 februarie, el a deschis site-ul pentru studentii Harvard. Pe 10 februarie, Cameron Winklevoss i-a trimis lui Mark o scrisoare in care il acuza ca a incalcat intelegerea si ca le-a furat ideea. La sfarsitul lunii mai, dupa ce a mai fost dezvoltat, Cameron, Tyler si Divya au lansat HarvardConnection sub numele “ConnectU”, o retea sociala pentru 15 scoli.

Pe 10 iunie, uimitoarea popularitate a siteului lui Mark a fost mentionata in cadrul unui discurs. In vara lui 2004, Mark s-a mutat la Palo Alto pentru a lucra full time la Facebook si curand a primit o investitie de 500.000 de dolari de la Peter Thiel.

In septembrie 2004, HarvardConnection, acum sub numele de ConnectU, l-a acuzat pe Mark Zuckerberg si “Facebook” pentru incalcarea premeditata a intelegerii si pentru furtul ideii din spatele acesteia.

Totusi, ceea ce Mark Zuckerberg a realizat in ultimii sase ani prin Facebook este de-a dreptul uimitor. De asemenea, nu exista nicio dovada conform careia sa fi existat vreun contract formal intre Mark Zuckerberg si Winklevosses in care acesta a fi declarat ca va dezvolta HarvardConnection.

In al doilea rand, orice intelegere pe care cele doua parti ar fi putut sa o faca,
precum si majoritatea mesajelor si emailurilor pe care le-a avut in vedere din acea perioada par sa fie - dupa cum le-a descris judecatorul care se ocupa de caz - la un nivel de palavrageala de camera de camin.

La numai o saptamana dupa ce a inceput sa lucreze la HarvardConnection, Zuckerberg dezvolta deja un alt proiect - Facebook.com. Mark se pare ca le considera pe ambele la fel de competitive pentru atentia acelorasi utilizatori, dar se pare ca le privea in mod diferit din anumite puncte de vedere.

Din cauza acestei competitii previzibile, Mark pare sa fi actionat astfel in raport cu cei de la HarvardConnection pentru a face ca proiectul sau sa aiba o lansare mai plina de succes.

In concluzie, nimic din ceea ce Mark le-a facut celor de la HarvardConnection
nu pare sa fi meritat mai mult de cele 65 milioane de dolari pe care acestia le-au primit in urma procesului. De fapt, aceasta suma pare imensa avand in vedere ca intreaga disputa nu a durat decat doua luni in 2004 si ca, dupa 6 ani, Mark a facut din Facebook o imensa intreprindere globala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri