Pentru fiecare antreprenor exista un pas pe care trebuie sa-l faca pentru a-si duce businessul peste un anumit nivel, un nivel in care apare tranzitia de la “a face” la “a conduce”. Mai exact, trebuie sa lase deoparte activitatile de zi cu zi si sa devina, mai degraba, un observator, scrie publicatia Entrepreneur.
Acest pas inseamna, totodata, sa invete sa delege responsabilitati mai importante angajatilor. Insa, pentru multi antreprenori care isi vad businessul ca pe propriul copil, acesta este un lucru usor de zis, dar greu de facut.

Sa ne intoarcem putin in timp.


Cand ati lansat compania erati implicati in fiecare aspect ce tinea de conducerea acesteia.

Pe masura ce firma s-a dezvoltat ati avut nevoie de ajutor si ati inceput sa angajati personal.

Ati oferit anumite responsabilitati specifice noilor angajati, iar pe parcurs ati inceput sa-i implicati si in proiecte mai mari, iar in cazul unora aceste proiecte au devenit responsabilitati permanente.

A invata sa-i lasi si pe altii sa se implice in munca inseamna, in general, doua lucruri: pe de o parte, sa angajezi oamenii cu care te simti confortabil si, pe de alta parte, sa creezi procese de munca.

In general, delegarea unor sarcini se face printr-o buna comunicare si acest lucru ar trebui facut mai ales in companiile mici, unde angajatii nu sunt intotdeauna siguri care ar trebui sa fie prioritatile lor.

Astfel, responsabilitatea sefului este sa spuna subalternilor urmatoarele lucruri:

- care le sunt responsabilitatile si care dintre acestea ar trebui sa aiba prioritate.
- cand au realizat un lucru bun. Nu va asteptati ca angajatii sa stie cum arata un lucru bine facut. Este de dorit ca dumneavoastra sa le spuneti cum ar trebui sa-si indeplineasca datoriile. Oferiti cat mai multe exemple.
- care sunt limitele autoritatii lor. In general, limitele se refera la stabilirea bugetelor, a timpului de lucru ori la resursele puse la dispozitie.
- care sunt rezultatele muncii lor. Nu te poti astepta de la oameni sa imbunatateasca felul in care lucreaza daca nu le spui unde gresesc sau, dimpotriva, daca nu-i lauzi.

Deci, chiar daca nu ai creat inca fisa postului pentru anumite pozitii - aceste lucruri lipsesc adesea in firmele mici - este bine sa discuti cu angajatii despre datoriile fiecaruia.

Ce se intampla insa daca nu ai oamenii potriviti pentru a le putea delega anumite sarcini?

Ii poti pregati pana vor ajunge la nivelul asteptat ori le poti spune ca vei face nominalizari pentru anumite functii. Unii vor spune ca nu isi doresc sa aiba o pozitie din care sa gandeasca foarte mult deoarece prefera sa execute la comanda.

Daca insa nimic nu functioneaza, atunci ar trebui sa aduci oameni din exterior care isi doresc o pozitie din care sa aiba responsabilitati.

Odata ce ai numit oamenii potriviti si ai stabilit anumite programe si procese ar trebui ca businessul tau sa mearga de la sine.

In acest moment ar trebui sa te implici mai putin in afacere, astfel incat sa poti oferi o viziune pe termen lung a cresterii companiei.

Altfel spus, a delega nu inseamna a abdica. Mai degraba, inseamna a invata sa lucrezi asupra businessului tau si nu in businessul tau.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri