De multe ori se intampla ca unii dintre clientii dumneavoastra sa intarzie platile si sa aveti nevoie de bani pentru a plati un furnizor sau pentru a repara urgent utilaje de care aveti nevoie. De aceea, este bine sa aveti un capital de urgenta, potrivit publicatiei Entrepreneur.

Decat sa va aflati in fata unei situatii si sa folositi o linie de credit pentru a plati cheltuieli neasteptate, cea mai buna metoda este sa detineti un fond de urgente. "Fondurile sunt intotdeauna importante, fie ca le folositi pentru o urgenta sau pentru oportunitati. Avand la dispozitie capital, puteti actiona prudent si fara stres", declara Michael Dubis, consilier in probleme financiare pentru companiile mici.

Un fond pentru urgente va pregateste pentru diferite situatii de criza. "Trebuie sa detineti fonduri disponibile pentru evenimentele neasteptate. Daca nu aveti fonduri de urgenta, va puteti mari datoriile sau puteti plati taxe in plus pentru intarzieri, sau nu veti mai putea face platile pentru lucrurile cu adevarat importante pentru companie", a declarat Diahann Lassus, specialist in contabilitate in cadrul companiei Lassus Wherley din SUA.

Proprietarii de afaceri trebuie sa ia in considerare atat nevoile firmei, cat si pe cele personale.

O rezerva de bani este esentiala daca detineti propria companie, mai ales in acesta economie. Trebuie sa platiti doar cheltuielile de baza daca afacerea dumneavoastra este afectata si trebuie sa va reduceti salariul pentru a directiona mai multe venituri care sa acopere nevoile companiei.

Din perspectiva companiei, este ideal sa detineti o linie de credit care poate fi folosita pentru urgente si pentru a ajuta nivelarea fluxului de lichiditati. Fara o linie de credit compania poate construi o rezerva de venituri, insa aceasta poate fi dificila si poate implica o suma importanta de bani, in functie de marimea afacerii si de platile esentiale care ar fi necesare pentru a mentine dezvoltarea afacerii.

De cat capital aveti nevoie depinde de cat de mult cheltuiti si de solvabilitatea surselor de venituri. Totusi, este destul de dificil de calculat de cat capital are nevoie o companie pentru a il pastra in rezerve.

Specialistii recomanda o valoare egala cu cea a cheltuielilor intre trei luni si un an pentru un fond de afaceri de urgenta. Banii nu pot fi folositi doar pentru a suplimenta o sursa de venituri volatila, dar pot fi folositi pentru a permite companiilor sa profite de oportunitati. Rezervele de bani pot simplifica evolutia companiei, daca este o afacere de tip ciclic.

Scopul acestui capital este de a fi format din lichiditati si de a fi disponibil atunci cand aveti nevoie.

Daca nu detineti un fond de urgenta, este recomandat sa incepeti constructia unuia. In prezent, ne aflam in fata unui moment in care fraza "plateste mai intai pentru tine" este critica pentru succes. Stabiliti o deductie a platilor sau un plan automat de economii care sa constituie contributiile pentru fondul de urgenta.

Capitalul trebuie sa faca parte din bugetul sau din planul de cheltuieli al companiei sau poate fi considerat o cheltuiala non-negociabila. Daca obtineti aceste venituri din afara cheltuielilor, probabilitatea succesului va fi mult mai mare, sustin specialistii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »Citeste si
De la falit, la milionar: 4 lectii despre antreprenoriat