O buna parte dintre cei care lucreaza in companii ori dintre tinerii care sunt abia la facultate isi doresc sa aiba propria afacere. Insa unii dintre ei renunta datorita fricii, printre cele mai frecvente temeri fiind cea de esec, de a propriul sef ori de a nu mai avea timp liber, scrie publicatia Entrepreneur.

1) Teama de esec

Fara indoiala cea mai mare frica a unui antreprenor este faptul ca va esua, mai ales daca ne gandim ca aproximaiv 95% dintre start-upuri nu rezista mai mult de cinci ani.

Printre temerile antreprenorilor se numara frica ca vor falimenta sau chiar ca antreprenoriatul nu este ceva ce li se potriveste.

2) Incertitudinea economica

Daca in urma cu cinci ani evolutia economiei nu era un motiv de ingrijorare pentru antreprenori, in schimb, acum putini se ma incumeta sa lanseze un business.

Cu toate acestea, exista si afaceri care au inceput si s-au dezvoltat in recesiune, astfel de exemple fiind HP, producatorul de computere lansat de Bill Hewlett si Dave Packard in 1935 in timpul Marii Crize Economice ori site-ul de turism Orbitz.com care a fost lansat in 2000 in perioada crizei "dotcom".

Astfel, o economie care la prima vedere nu va ajuta foarte mult in business ar putea fi de fapt o oportunitate.

3) Teama de a fi propriul sef

Ca antreprenor de foarte mult ori nu aveti un birou ori salariu comparativ cu un angajat obisnuit, insa marea diferenta este ca atunci cand sunteti pe cont propriu nu mai aveti un sef care sa va indrume.

„Sa lucrezi pentru tine este pe de o parte cel mai bun, dar si cel mai rau lucru atunci cand esti antreprenor. Zilele pot trece pe langa tine fara sa realizeze foarte multe lucruri pentru ca nu mai este cineva care sa iti spuna ce sa faci”, afirma Colleen Long, psiholog specializat in antreprenoriat.

Cel mai bun lucru pentru a trece peste aceasta teama este sa va impuneti obiective (zilnic, saptamanal ori pentru perioada mai mari de timp) si sa le si atingeti.

4) Daca imi irosesc timpul?

Ideea ca nu veti mai avea timp pentru dvs, ca va veti neglija familia si veti renunta la viata dvs sociala poate fi un motiv de ingrijorare.

Dar daca faceti ceva ce va place, va fi mai usor sa faceti unele sacrificii pentru a va dezvolta afacerea.

Pe de alta parte, incercati sa cereti ajutor atunci cand aveti nevoie, indiferent daca acest lucru inseamna sa angajati oameni pentru a face lucruri pe care dvs nu le cunoasteti foarte bine sau inseamna sa discutati cu alte persoane anumite probleme ale firmei.

5) Voi putea ramane la suprafata?

La inceput nevoie de finantare pentru a porni afacerea, iar apoi pentru a o dezvolta, iar in primele luni banii vor veni mai greu decat va asteptati.

Astfel, cel mai important este sa va dati seama care sunt cu adevarat dorintele clientilor dvs pentru a reusi sa vindeti produsele si serviciile promovate si pentru a putea astfel sa va sustineti in continuare afacerea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »Citeste si
Tot ce trebuie sa faci inainte de interviul de angajare