Ce este antreprenoriatul social si cum pot obtine intreprinzatorii credite de pana la 0,5 mil. euro

Good.bee Holding, institutie financiara non-bancara lansata de Fundatia Erste si Erste Group Bank AG, ofera 10 milioane de euro antreprenorilor din zona Europei Centrala si de Est care infiinteaza afaceri care nu au doar un scop financiar, ci si unul social. Creditele care pot fi accesate de micii intreprinzatori pot ajunge pana la 500.000 de euro, afirma Jennifer Rowe, directorul general al companiei.

Antreprenoriatul social consta in fondarea unei companii care este condusa precum un business obisnuit, dar al carei obiectiv nu este obtinerea unui profit cat mai mare pentru actionar, ci rezolvareea unei probleme sociale.

“In ultimii ani au fost lansate cateva companii sociale foarte bune in Romania. Un exemplu este "Ateliere fara Frontiere", care se ocupa de reciclarea de echipamente electronice si care creeaza locuri de munca pentru persoane excluse de pe piata muncii. Un alt exemplu este "Motivation", o firma care vinde scaune cu rotile sau servicii de gradinarit acestea fiind facute de persoane cu dizabilitati”, explica Jennifer Rowe, CEO good.bee Holding.

Pana acum, Good.bee a mai oferit finantare intreprinzatorilor romani (in special fermierilor si micilor comercianti) de patru milioane de euro prin good.bee Credit IFN, institutie financiara lansata anul trecut pe piata locala.

De curand, Good.bee Holding a lansat Social Enterprise Finance, un program pentru finantarea companiilor cu aproximativ 10 milioane de euro in urmatorii doi ani, insa prin acesta conducerea institutiei financiare isi doreste sa ofere si consultanta antreprenorilor, nu doar finantare.

Pana acum, Good.bee nu a oferit credite prin acest program in Romania, dar imprumuturile vor incepe in urmatoarea perioada.

Liniile de credit, care sunt pentru investitii si pentru capital uman, variaza de la tara la tara si in functie de puterea de cumparare, dar un antreprenor nu poate imprumuta mai mult de 500.000 de euro. In cazul unui credit pentru investitii, perioada maxima pentru inapoierea acestuia este de sapte ani.

Pentru a primi finantare, antreprenorul trebuie sa demonstreze ca businessul are un impact social pozitiv (rezultatele trebuie sa poata fi masurate si atinse intr-o perioada specifica) ca este capabil sa inapoieze imprumutul, ca are experienta in domeniul in care lanseaza afacerea si ca firma este condusa profesionist si transparent din punct de vedere operational si financiar.

“De exemplu, am finantat de curand un business care creeaza posibilitati de castig in tarile in curs de dezvoltare, inclusiv pentru comunitatile rome din zona Europei Centrale si de Est. Acesta cumpara cosuri realizate manual, alimente si produse artizanale facute de grupuri dezavantajate si apoi le revand in Austria si Germania. O alta companie pe care am imprumutat-o de curand, invata persoanele somere din Austria sa repare produse electrice si calculatoare si in acelasi timp ii invata pe cumparatorii acestor produse cum sa isi reduca facturile la energie si utilitati”, mai spune Rowe.

Good.bee este o institutie financiara non-bancara lansata in 2008 de Fundatia Erste (40%) si Grupul Erste (60%) al carei scop este creditarea micilor intreprinzatori din zona Europei Centrale si de Est.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri