Morgan Hermand-Waiche este un tanar de 28 de ani care in aceasta vara, imediat dupa ce a absolvit Harvard Business School, a lansat VisitorsCafe, o aplicatie care permite vizitatorilor oricarui site sa interactioneze intre ei prin intermediul video chat-ului. Chiar daca antreprenorul este francez, jumatate din echipa care dezvolta produs este din Romania, iar fondatorul afacerii isi petrece foarte mult timp in tara noastra, un loc in care spune ca se simte ca acasa.

Dupa ce a lucrat timp de cinci ani in companii precum France Telecom, Credit Suisse sau McKinsey & Company, tanarul si-a dat seama ca isi doreste sa aiba propria afacere si s-a inscris la Harvard Business School pentru ca stia ca in SUA este sustinut antreprenoriatul.

„Ideea a aparut in campus, cand am realizat ca multi oameni cu interese comune petrec zilnic timp in comunitatile lor online sau pe site-uri de stiri fara sa poata „socializa” direct in jurul continutului pe care, de altfel, il impartasesc pe diverse retele sociale. In timp ce Yahoo Messenger le permite utilizatorilor sa vorbeasca cu prietenii, iar Chatroulette se axeaza pe video chat aleatoriu cu necunoscuti, VisitorsCafe se afla la intersectia dintre cele doua servicii. Tehnologia grupeaza partenerii de discutie in functie de datele demografice si de comportament, iar aplicatia poate fi folosita de oricine”, afirma Morgan Hermand-Waiche (foto), un tanar antreprenor de origine franceza, care in prezent locuieste atat in SUA (Boston) cat si in Romania.

Scoala l-a ajutat mai ales cand a trebuit sa stranga banii pentru investitia initiala, pentru ca imediat dupa ce si-a prezentat ideea in fata colegilor si a profesorilor, acestia i-au oferit sfaturi si i-au facut cunostinta cu investitori sau cu alti antreprenori.

Astfel, suma necesara pentru lansarea afacerii a fost obtinuta in vara acestui an de la investitori de tip business angel din SUA, iar din boardul de conducere fac parte profesori universitari si antreprenori.

Pentru acest business lucreaza sapte persoane, dintre care trei romani care se ocupa de dezvoltare si patru angajati care lucreaza in SUA si care se ocupa de partea de promovare.

Deocamdata aplicatia este folosita de diferite comunitati online, ori de bloggeri, urmatorul tip de clienti targetat fiind publisherii si retelele online, fondatorul afacerii dorindu-si ca pana la sfarsitul anului sa fie cateva mii de site-uri care sa implementeze aplicatia.

Printre competitori se afla site-urile care ofera video chat (Chatroulette, Omegle, Woome, Camfrog), insa Waiche spune ca,spre deosebire de celelalte servicii, VisitorsCafe poate fi implementata pe orice site in cateva secunde si ca ofera solutii avansate de grupare, securitate si rapoarte lunare de activitate.

Cei care isi doresc sa implementeze aplicatia pot alege varianta standard care este gratuita si care contine publicitate targetata, afisata in zona de video chat sau intre conversatii, in timp ce varianta platita implica design personalizat, potrivire cu baza de date a clientului sau masuri de securitate avansate.

„Anul viitor estimam venituri sub 150.000 de dolari, dar cele mai important este sa sa incheiem parteneriate cu jucatori cheie din zona platformelor sociale (Ning, Tumblr, WordPress) si sa atragem cele mai puternice comunitati online in folosirea aplicatiei noastre. Pe termen mai lung, imi doresc sa conectam cat mai multi oameni in interiorul comunitatilor lor online si sa devenim un punct comun al conversatiilor sociale. De asemenea, in 3-5 imi doresc sa obtinem un profit constant pentru a continua investiitile in dezvoltarea tehnologiei, marketing si largirea echipei”, afirma antreprenorul.

In ceea ce priveste profitul, Waiche nu a oferit date despre valoarea la care va ajunge acesta in 2011, cifra depinzand de tipul de clienti atrasi, daca procentul utilizatorilor va fi mai mare in zona de business ori de consumer.

Chiar daca abia a inceput un business, tanarul deja se gandeste la noi afaceri in zona online, unul dintre acestea urmand sa se lanseze in curand.

„Ma inspira antreprenorii inteligenti, rezistenti si generosi. Am doua exemple. Primul este Jack Dorsey, fondatorul Twitter, care a avut parte de o multime de esecuri inainte sa cunoasca succesul. Investitorii care finantasera startup-urile lui anterioare nu au mai vrut sa investeasca in Twitter, dar el si-a vazut de treaba si a creat faimoasa platforma de microblogging. Al doilea este Mark Pincus, fondatorul Zynga. Ma simt apropiat de acesta pentru ca si el a absolvit Harvard si, in plus, am avut ocazia sa discutam. Este impresionat peste cate esecuri a trecut pentru a ajunge la succes. A tinut mereu cont de nereusite. Ii admir pe acesti oameni pentru caracterul lor si pentru capacitatea de a invata permanent, poate chiar mai mult decat pentru abilitatile lor de manageri”, spune fondatorul VisitorsCafe.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Modestia, integritatea, competenta si viziunea, atributele liderilor