Sa stie sa colaboreze cu angajatii, sa imparta in mod echitabil sarcinile, sa fie curios sau sa se axeze pe viitor sunt doar cateva dintre caracteristicile pe care un fondator de companie mica sau medie trebuie sa le aiba pentru a dezvolta un business de succes, scrie publicatia The Entrepreneur. Vezi personalitatea ideala a unui antreprenor de succes in materialul de mai jos.
Fiecare business de anvergura mica sau medie este diferit. Insa un studiu realizat pe un esantion de peste 1.100 de companii diferite, cu maximum 100 de angajati, realizat de Guardian Life Small Business Research Institute, a relevat care sunt principalele caracterisitici ale fondatorilor de companii care inregistreaza succes.

Intrebarile nu au urmarit ce fac, practic, sefii firmelor ci, mai degraba, ce considera ei ca ar conta cel mai mult pentru a pune bazele unei firme de succes - la nivel comportamental, pasional, psihologic.

Per total, studiul a relevat sase caracteristici de personalitate ale managerilor de succes.

1. Colaborare eficienta
Din exterior ai putea considera ca un antreprenor de succes este acela care cunoaste fiecare amanunt din compania sa. Studiul a reliefat insa ca mult mai important este sa stii sa colaborezi cu angajatii tai. Cei mai buni manageri impart sarcinile persoanelor eficiente pe anumite segmente, incheaga legaturi si echipe puternice si creeaza oportunitati ce motiveaza toti angajatii.

2. Curiozitate
Managerii care s-au evidentiat in acest studiu citesc des presa, cauta informatii despre businessuri similare cu cele pe care le conduc, cauta sa inoveze.

Daca intreabi in mod constant ce face concurenta, ce s-a mai inovat pe o anumita piata, atunci in mod clar ai o oarecare “stofa de antreprenor”.

3. Axat pe viitor
Persoanele care se asigura ca au un “cash-flow sanatos” si isi fac planuri pe o perioada mai lunga de timp au, in general, mai mult succes decat fondatorii de afaceri care privesc in avans pe o perioada scurta. Este foarte important sa intuiesti si sa planifici ceea ce se va intampla peste cateva luni, un an.

4. Sa pastrezi controlul
Antreprenorii de succes din businessurile mici si medii sunt acele persoane care prefera libertatea de miscare, care prefera sa isi creeze propriul destin, mai degraba decat confortul oferit de o multinationala.

5. Conectati la tehnologie
Cei mai buni fondatori de afaceri pun valoare pe cele mai noi informatii din lumea tehnologica. Mai important, acestia considera ca anumite inovatii tehnologice pot ajuta businessul sa se dezvolte mai eficient si sa duca la reducerea costurilor.

6. Setati pe modul “activ”
Cei mai performanti antreprenori incearca sa se diferentieze de concurenta, sunt proactivi si motivati sa munceasca mai mult, mai eficient si isi pastreaza optimismul chiar si in perioade economice dificile.

Ce alte calitati considerati ca trebuie sa aiba managerul pentru a creste afacerile unei companii si a crea un mediu de lucru eficient si placut?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri