Raluca Mandache

1999: a absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale

2001: intra in Programul MBA romano-canadian

Primul sau job a fost acela de traducator de limba franceza, cind o firma de turism a anuntat ca doreste sa angajeze pe cineva care sa traduca din franceza in romana un regulament de functionare si o brosura. A acceptat oferta pentru ca voia sa-si exerseze cunostintele. „Am obtinut o bursa Tempus in anul trei de facultate, asa ca nu mi-a fost foarte greu. Chiar era o buna ocazie sa-mi exersez cunostintele“, povesteste Mandache. A urmat apoi un job part-time de translator de limba engleza.

A lucrat inca din primul an de facultate, dar numai joburi part-time. „Am fost mereu o studenta dedicata, prea responsabila uneori. Doream sa am numai rezultate bune. Asa ca alegeam numai acele joburi care imi permiteau sa lucrez fara sa imi afecteze studiul“, spune Mandache.

In ultimul an de facultate s-a angajat la o companie distribuitoare de produse parafarmaceutice. „Perioada aleasa nu era insa cea mai potrivita. Anul universitar era pe sfirsite si toti colegii ne pregateam pentru licenta. M-am hotarit insa sa incerc, pentru ca dupa licenta competitia pentru un job ar fi fost mult mai mare.“

Primul job in cadrul acestei companii a fost cel de Assistant Manager, iar dupa citeva luni a fost numita pe pozitia de Marketing Executive. „Evident, am avut mult de invatat. Aveam notiuni teoretice, dar in practica lucrurile nu erau exact cum citisem eu in carti“, relateaza Mandache.

Cu MBA-ul in cariera

Inca de cind a absolvit facultatea si-a dorit sa urmeze Programul MBA Romano-Canadian. Timp de doi ani s-a pregatit pentru admitere, apoi a candidat. A fost acceptata si a hotarit sa renunte la job si sa se concentreze full-time asupra studiului. „O perioada chiar am incercat sa urmez si scoala si sa-mi pastrez si serviciul. Dar am dorit sa acord importanta si timpul cuvenit Programului, asa ca decizia de a renunta la job a venit natural“, sustine Mandache.

„Am considerat ca absolvirea unui MBA m-ar fi ajutat sa-mi consolidez cunostintele practice deja acumulate, sa-mi imbunatatesc abilitatile manageriale si, evident, sa obtin un job mai bun ulterior“, spune actualul director de PR&Marketing la ABN Amro despre avantajele acestui program in plan profesional. „Dupa ce am absolvit, ca sefa de promotie, am avut mai multe oferte foarte interesante de joburi, oferte pe care probabil nu le-as fi avut inainte de absolvirea MBA-ului. Cred insa ca depinde de fiecare persoana daca si cum va folosi cunostintele acumulate. Sint convinsa ca doar «colectionarea» de diplome nu ajuta foarte mult in cariera.“Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4605&art=136&cHash=19b4c78717