Liderul industriei IT se afla intr-un moment de cumpana, momentul schimbarii de generatii venind intr-un moment in care suprematia sa este atacata pe toate fronturile. Odata cu retragerea lui Bill Gates din fruntea companiei se va intra intr-o noua etapa care nu va marca doar soarta companiei capat si viitorul intregii industrii
Stirea care a facut inconjurul lumii a picat joi seara din senin: Bill Gates (foto: primul din stanga), 50 de ani, se va retrage din activitatile sale zilnice in cadrul companiei pe care a fondat-o. Chiar daca se va intampla peste doi ani, anuntul reprezinta un moment de cotitura in istoria companiei. Desi lucrurile sunt puse la punct, inlocuitorii fiind deja anuntati, existand chiar si o perioada de tranzitie pentru acestia, intrebarile legate de viitorul Microsoft nu au intarziat sa apara.

Va reusi Microsoft sa gaseasca un nou liant care sa adune gigantul la un loc? Se va ridica acesta la nivelul predecesorului sau? Planurile si obiectivele companiei raman intacte? Vor fi afectate pe termen mediu cotatiile companiei de acest anunt? Va mai ramane Microsoft liderul industriei de profil cu o competitie tot mai acerba? Ce se va intampla cu Microsoft in era post-Gates?

In cautarea unui nou lider

In 1975, un tanar de 20 de ani, renunta la studiile sale in cadrul prestigioasei Universitatii Harward pentru a fonda propria lor companie: Microsoft. Bill Gates a pornit la aceea vreme impreuna cu prietenul din copilarie Paul Allen in urmarirea unui vis propriu care a revolutionat lumea in care traim: sistemele de operare ale computerelor. Gates a inceput programarea inca de la 13 ani cu limbajul BASIC. Parerile sale vizionare au revolutionat lumea tehnologiei si au transformat Microsoft intr-un gigant financiar cu o capitalizare bursiera de 225 de miliarde de dolari.

Dar dupa 33 de ani de leadership in cadrul companiei pe care a fondat-o, Bill Gates se va retrage din cadrul activitatilor sale zilnice incadrul companiei, ramanand doar presedinte si consultant in privinta noilor strategii de piata. Odata cu anuntul retragerii lui Gates au fost nominalizati si inlocuitorii sai: Craig Mundie (foto: al doilea de la stanga la dreapta),56 de ani, il va inlocuii pe Gates in functia de director de cercetare si strategie iar Ray Ozzie (foto: al treilea de la stanga la dreapta) , 50 de ani, va prelua functia de Chief Software Architect si implicit atributiile lui Gates care ocupa aceasta functie inainte. Dar cine sunt acestia?

Ray Ozzie a lucrat la inceputul anilor '80 la realizarea primul program de calcul tabelar intitulat VisiCalc. El s-a alaturat apoi in 1983 echipei Lotus Development Corp., realizand un software bazat pe MS-DOS care imbina mai multe functii precum procesarea word, calculul tabelar sau realizarea de grafice. In 1984 Ozzie a fondat Iris Associates Inc. care a realizat Lotus Notes, iar in 1997 a fondat Groove Networks, unde a fost realizat Groove Virtual Office. Microsoft a achizitionat Groove Networks in 2005 si l-a numit pe Ray Ozzie in functia de chief technical officer.

Craig Mundie s-a alaturat Microsoft in 1992, aflandu-se la carma diviziei de produse destinate consumatorilor, fiind astfel responsabil de realizarea mai multor programe software pentru PC-urile de dimensiuni reduse si alte tipuri de programe de operare care nu sunt folosite p[entru operarea computerelor. Mundie se alfa de asemenea in spatele eforturilor Microsoft de a intra pe piata televiziunii digitale, achizitionand subsidiara WebTV Networks Inc.

Deci Ozzie s-a alaturat echipei Microsoft in urma cu un an (Gates arata in mail-ul adresat tuturor salariatilor companiei ca Ozzie ii este prieten de peste 20 de ani), iar Mundie lucreaza in cadrul companiei de aproximativ 15 ani. Aceste fapte au fost repede speculate de unii analisti, care desi nu contesta realizarile si capacitatile celor doi noi lideri, sunt de parere ca Bill Gates a cedat puterea unor persoane care nu au participat deloc la realizarea si construirea gigantului Microsoft de astazi, acestia din urma neavand nicio contributie la realizarea softului Windows.

Decizia era luata inca de acum doi ani

Intr-un interviu acordar publicatiei Financial Times, Bill Gates a spus ca decizia retragerii treptate era luata inca de acum doi ani. Diminuarea responsabilitatilor sale a fost vizibila inca din 2000 cand Steve Ballmer (foto: primul din dreapta la stanga), fost coleg cu Gates la Harvard si o persoana cu un istoric indelungat in cadrul Microsoft, a devenit practic mana dreapta a lui Bill Gates, preluand functia de CEO Microsoft. El este considerat practic succesorul lui Bill Gates la carma companiei, avand responsabilitatea conducerii intregii afaceri in lipsa fondatorului ei.

Aceasta parere este impartasita si de Gates care a declarat ca Steve este cel mai bun CEO pentru Microsoft pe care mi-l puteam imagina. De la preluarea acestei functii, Microsoft si-a marit veniturile de sase ori, Ballmer fiind si persoana care a impulsionat unele produse ale Microsoft precum Xbox, IPTV sau Platforma Live. De asemenea, el a reorganizat imediat compania in trei divizii, reducand astfel pierderile financiare si aducand un plus de concentrare pe diferitele segmentele de afaceri ale companiei.

Microsoft il inlocuieste pe Gates cu un computer

Inlocuitorii ii stim deja: Ray Ozzie, Craig Mundie si actualul CEO Steve Ballmer. Numai ca Microsoft incearca sa nu se mai bazeze pe creativitatea si ideile unui numar restrans de persoane si in consecinta se lucreaza la dezvoltarea unui program de comunicare interioara care sa permita o circulatie libera a ideilor in cadrul companiei. Sistemul se va numi Quests si are practic rolul de a aduna laolalta toate mintile implicate in fiecare proces tehnologic din cadrul companiei, fiecare angajat putand sa sugereze noi directii de urmat sau sa sugereze imbunatatiri ale actualelor produse si servicii.

Microsoft incearca astfel sa nu mai depinda de ideile actualilor llideri si inclusiv ale lui Gates, incercand in acelasi timp si motivarea unor noi lideri care sa iasa in fata dupa schimbul de generatii. Peste doi ani... Mi-am luat angajamentul fata de Bill ca vom fi in situatia de a anticipa tot ce ne-ar fi sugerat, a declarat, citat de CNET News.com, Steve Ballmer.

Google are un sistem asemanator prin care angajatii aduc la cunostiinta colegilor proiectele de care se ocupa in momentul respectiv, pentru a stimula astfel schimbul de idei. Insa oficialii Microsoft afirma ca sistemul lor este superior celui al Google, deoarece se concentreaza pe viitor si pe punerea in aplicare a ideilor oportune. Noi incercam sa sintetizam ceea ce am vrea sa facem spre deosebire doar a intreba 'Hey, cu ce va ocupati acum?', a sintetizat Ballmer noul proiect Microsoft.

MSN nu conteaza, la fel si Xbox, iar veniturile din publicitate sunt prea mici

Cam acesta este actualul peisaj al afacerilor Microsoft. MSN are doar 12% din cota cautarilor pe Internet in Statele Unite ale Americii, in timp ce Google se indreapta cu pasi repezi spre 50%. In urma cu trei luni Microsoft a anuntat lansarea unui nou motor de cautare care va revolutiona segmentul cautarilor online printr-o relevanta mult mai buna comparativ cu competitorii sai. Pana in acel moment, MSN supravietuieste in special datorita oferirii la pachet impreuna cu sistemul de operare Windows. In ceea ce priveste veniturile obtinute din publicitatea online, Microsoft se afla de asemenea departe de competitorii sai, acest fapt fiind desigur in legatura cu cota din piata cautarilor. Microsoft a lansat cu mare fast noul AdCenter, un sistem care ofera advertiserilor o afisare mai buna a reclamelor in functie de cautarile utilizatorilor, liderul IT sperand ca acest nou sistem va duce la atragerea unui numar mai mare de campanii de promovare si implicit la cresterea veniturilor.

Pe segmentul consolelor de jocuri Microsoft nu detine decat o cota de piata de 20%, chiar daca a lansat inca din noiembrie 2005 noua sa consola Xbox. In schimb, Sony detine 70% din piata, desi a amanat lansarea consolei PlayStation 3 pentru sfarsitul anului acesta.

Singurul segment in care Microsoft detine suprematia este cel al sitemelor de operare, 90% din computerele din lume folosind sisteme Windows. Insa rata de piraterie este mare, probleme de imagine sunt numeroase in urma disputelor cu Consiliul Europei si diversi competitori care acuza Microsoft de concurenta neloiala, iar concurenta vine tare din lume. Apple a decis sa ofere utilizatorilor de computere Macintosh sa aleaga sistemul de operare dintre Windows si Mac OSX. In acelasi timp, softul Linux devine preferatul tot mai multor utilizatori, muscand astfel din cota de piata a Microsoft.

Chiar daca amanarea noului program de operare Vista a starnit un val de nemultumiri printre utilizatori si mai ales printre comercianti, exista si o latura ozitiva a acestei intamplari: Gates va fi inca in companie pentru a superviza personal primele momente de existenta ale oului soft care deja a inceput sa fie oferit spre descarcare in versiunea sa beta.

Dar Bill Gates nu se va afla la nesfarsit in fruntea companiei pe care a fondat-o. Si intrebarea ramane astfel valabila: vor putea sa carmuiasca noii capitani marea corabie Microsoft prin apele tulburi ale industriei dupa retragerea carmuitorului ei?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri