Intr-un studiu recent efectuat de catre About.com pentru a identifica cel mai admirat intreprinzator, Oprah Winfrey i-a intrecut aproape de doua ori pe Bill Gates, si de aproape patru ori pe Richard Branson. Oprah a castigat o avere si a devenit una din cele mai puternice personalitati din industria televiziunii dar, cu toate acestea, si-a pastrat modestia si compasiunea.
Pionier al Radiodifuziunii

Nascuta intr-un orasel in Mississippi, in 1954, si-a petrecut copilaria in Nashville, Tennessee si si-a inceput cariera in radiodifuziune la varsta de 17 ani la postul de radio WVOL. Pana la varsta de 19 ani, prezenta stirile la WTFV-TV, fiind prima femeie afro-americana si totodata cea mai tanara care a realizat acest lucru. In 1976 s-a mutat in Baltimore, unde a fost co-prezentatoare a emisiunii Six O'Clock News a WJZ-TV. Mai tarziu, a trecut pe prezentarea talk-show-urilor, prezentand emisiunea locala: People Are Talking.

Show-ul Oprah Winfrey

In 1984, Oprah s-a intors in Chicago pentru a prezenta AM Chicago. In mai putin de o luna, aceasta emisiune a intrecut in audienta talk show-ul numarul 1, Donahue, si in mai putin de 1 an, a fost redenumita The Oprah Winfrey Show. Un an mai tarziu, aceasta a devenit cel mai bine cotat talk-show din istoria televiziunii. A ramas talk-show-ul numarul 1 pentru 18 sezoane, a castigat zeci de premii Emmy, are aproximativ 30 de milioane de telespectatori saptamanal in Statele Unite si este transmis in toata lumea, in peste 111 tari.

Intreprinzator in televiziune

Nemultumita sa lucreze pentru altcineva, in 1988, Oprah a fondat Harpo Studios (numele a fost gasit prin inversarea literelor cuvantului Oprah). De atunci, Harpo Studios s-a dezvoltat foarte mult, devenind Harpo Inc., cu aproximativ 250 de angajati full-time in televiziune si regie de film, editori si oameni media. De asemenea, Oprah este co-fondator al Oxygen Media, care a creat Oxygen Network, o retea de televiziune prin cablu pentru femei, avand peste 54 de milioane de spectatori (abonati).

Filmele

In 1985, Oprah a debutat cu rolul Sofiei, in filmul The Color Purple, al lui Stephen Spielberg, castigand atat Globul de Aur, cat si nominalizari ale premiului Oscar. A mai jucat si in alte filme de scurt metraj. In 1990, a fondat Harpo Films , pentru a lucra la proiecte bazate pe literatura clasca si contemporana, ca Beloved(1998), bazat pe novela lui Toni Morrison, castigator al premiului Pulitzer si in care au jucat Oprah si Danny Glover. Harpo are un contract pe termen lung cu ABC, pentru a produce aceste fime: "Oprah Winfrey Presents".

Revista O

In 2000, in parteneriat cu Hearst Magazines, Oprah a lansat O, The Oprah Magazine, o revista lunara care a devenit una din publicatiile lifestyle de top ale femeilor. Are in prezent un tiraj de peste 2 milioane de exemplare (mai mult decat Martha Stewart Living sau Vogue) si a fost declarata de catre Fortune ca cea mai de succes aparitie dintotdeauna din aceasta industrie. In 2004, a lansat O at Home, o revista de design interior.

Inovatii in Internet

Cu peste 3 milioane de utilizatori lunari si circa a 45 de milioane de pagini vizitate, Oprah.com este unul dintre cele mai vizitate site-uri pentru femei, cu o multime de subiecte de lifestyle, precum si cu stiri despre emisiunea cu acelasi nume. Acest site gazduieste, de asemenea, Oprah's Book Club, cel mai mare club de carte din lume cu peste 500.000 de membrii, si Live Your Best Life, o sectiune multimedia ce prezinta viata personala a lui Oprah, lectii de viata si un ghid interactiv.

Viata personala

Pentru o persoana atat de cunoscuta, Oprah are o viata intr-adevar necunoscuta. Angajatilor Harpo le este interzis sa vorbeasca sau sa scrie despre legaturile amoroase sau de afaceri ale acesteia si ale companiei, pentru tot restul vietii lor. O singura data, o fost angajata, Elizabeth Coady, a dat-o in judecata pe Oprah, pierzand insa procesul si astfel, afacerile si viata personala a lui Oprah ramanand private. Sotul ei, Stedman Graham, este un bine-cunoscut consultant de management si marketing, care a publicat doua carti ambele fiind, evident, best-seller-uri.

Filantropia

In 1987, Oprah a creat fundatia Oprah Winfrey, pentru a sprijini educatia femeilor, copiilor si familiilor din Statele Unite si din intreaga lume. Aceasta fundatie a strans milioane de dolari de la organizatii din intreaga lume pentru a sprijini educatia si sistemul de sanatate. In 1997, a fondat Oprah's Angel Network pentru a inspira oamenii sa-si ajute aproapele. Pana in prezent, aceasta organizatie a strans 27 de milioane USD, aproape in totalitate din donatiile spectatorilor.

Femeie de afaceri aproape intamplator

Desi este miliardara in dolari (fiind prima femeie de culoare care a reusit acest lucru) si are foarte multe realizari in materie de afaceri si premii, Oprah a declarat revistei Fortune: Nu ma consider o femeie de afaceri, singurul moment cand ma gandesc la acest lucru este chiar acum, cand discutam despre aceasta. O parte din mine se teme sa se gandeasca la toate aceste lucruri. A refuzat invitatii de a se alatura unor mari corporatii, ca AT&T, Ralph Lauren, si Intel. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor o considera cea mai puternica femeie din aceasta industrie.

Farmecul extraordinar al lui Oprah vine din faptul ca, desi anumite aspecte ale vietii ei sunt complet necunoscute, asa cum spunea Patricia Sellers, viata lui Oprah este esenta brand-ului ei, si bunavointa ei de a se deschide sufleteste in fiecare zi, in emisiunea ei a ajutat-o sa castige increderea completa a audientei ei. Oprah a mentinut un control strict asupra acestei marci, refuzand nenumarate cereri de a-si imprumuta numele unei mari varietati de produse. Absolut orice are numele ei, este supravegheat de catre compania ei. Chiar si afacerile ABC, Oxygen Network, si Hearst Magazines sunt sub controlul ei permanent, ea detinand 90% din actiunile Harpo.

Totusi, are un partener de afaceri, care se ocupa de chestiunile zilnice - Jeff Jacobs, un avocat, care a ajutat-o, la cererea ei, cu contractul pentru AM Chicago. Jeff detine 10% din actiunile Harpo si este, de asemenea, agentul si managerul ei pentru filmele produse.

In sfarsit, nu banii sunt tot ce conteaza. Incepand cu eforturile ei filantropice pana la show-urile ei educative, clubul de carte si programul Live Your Best Life, este clar ca Oprah descrie doua lucruri: sa traiesti o viata extraordinara si sa contezi in aceasta lume. Se pare ca ea a reusit cu succes ambele lucruri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Succese »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si