La inceputul secolului al XX-lea, jurnalistii de inalta clasa, precum Lincoln Steffens si Ida Tarbell, observau pentru prima data faptul ca America nu mai era condusa de politicieni, ci de marii oameni de afaceri.
John Pierpont Morgan s-a nascut intr-o familie bogata - o familie de bancheri importanti - si si-a inceput cariera in business-ul tatalui sau, la varsta de 19 ani. Dupa Razboiul Civil, Morgan a inceput sa investeasca in caile ferate si curand conducea industria transporturilor. El nu construia noi drumuri, ci le consolida pe cele cu probleme financiare, proces denumit Morganizare.

Morgan reprezenta noul tip de capitalist - prelua afacerile altora si ura competitia. Vroia sa stabilizeze boom-ul si sa diminueze puterea economica a Americii, pentru a preveni diferentele majore de preturi dintre competitorii de pe piata, care ar fi avut efecte nefavorabile asupra marilor corporatii si asupra economiei.

Programul sau era compatibil cu cele ale marilor corporatii, care doreau sa inlature competitia prin formarea trusturilor si monopolurilor. John D. Rockefeller a creat cel mai mare monopol - Standard Oil Company - care a adus ordine in industria petroliera, in care la momentul respectiv, predomina haosul. Cu exceptia lui Andrew Carnegie, nici un alt capitalist din tara, nu detinea atunci banii necesari pentru a forma astfel de trusturi uriase. Asa ca marii capitalisti ajungeau, in cele din urma, la J.P. Morgan si alti bancheri extraordinari de pe Wall Street.

Acesta a fost inceputul marii crize corporative din New York. Capitalisti puternici, precum Philip Armour regele industriei alimentare pe-atunci - si Collis Huntington regele industriei transporturilor s-au mutat in New York in 1890 pentru a fi aproape de marile case de investitii, precum Morgan & Co., Lehman Brothers, si Kuhn & Loeb.

Pana in 1895, New York ajunsese sediu principal al corporatiilor din SUA. Aproape jumatate din milionarii americani locuiau in metropola New York. Morgan controla cartelul Wall Street, considerat in perioada respectiva (asa cum este si astazi) cea mai mare putere financiara din istorie.

La inceputul anilor 1900, in culmea puterii sale, Morgan domina 100 de corporatii cu active in valoare de peste 22 miliarde USD. Printre ele se afla si prima corporatie care avea active de mai multe miliarde U.S. Steel. Morgan a format acest imens trust al otelului in 1901, din fabricile pe care le achizitionase de la Carnegie intr-o afacere profitabila- tranzactie care a marcat inceputul declinului puterii bancare in America.

Sustinatorii lui Morgan spuneau despre acesta ca nu a abuzat niciodata de puterea lui. Dar intrebarea era: Este bine ca cineva sa detina atata putere intr-o perioada democratica ?. Morgan se vedea pe sine ca fiind o forta a binelui, considerand ca bancile sale l-au ajutat sa transforme America intr-una din cele mai puternice tari ale lumii; in secret, el dadea bani oamenilor nevoiasi. Partenerii lui au afirmat ca acesta ar fi putut castiga mult mai multi bani decat a avut. Acest lucru este adevarat, din cauza ca a trait in lux, colectionand tablouri, carti rare, vile si proprietati extraordinare, iahturi luxuriante.

Cand Morgan s-a stins din viata in 1913, detinea o avere de 80 de milioane USD, echivalentul a 12 miliarde USD in zilele noastre, in comparatie cu averea lui Rockefeller de aproape un miliard USD atunci, echivalentul a nu mai putin de 190 miliarde USD astazi. Se spune ca atunci cand Rockefeller a citit acest lucru intr-un ziar, ar fi spus: Si cand te gandesti ca nici macar nu a fost un om bogat !
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri