A trecut prin toate etapele necesare in vinzari. In prezent, Octavian Velcan este General Sales Director pentru Romania, Bulgaria si Ungaria la importatorul de anvelope Goodyear.
Inca de pe vremea cind era in scoala si-a dorit ca intr-o zi sa fie el cel care isi va pune amprenta pe un lucru inovativ, nemaiauzit si nemaiintilnit, care sa ii poarte numele. Pina in prezent nu am reusit decit, poate, sa obtin rezultate mai bune decit altii, marturiseste Octavian Velcan, directorul de vinzari de la Goodyear Dunlop Tires Romania, importatorul marcilor de anvelope Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava si Debica pe piata romaneasca. Totusi, pina la a ajunge in multinationala Goodyear, inceputurile au fost modeste. Velcan a trecut prin toate etapele necesare in domeniul vinzarilor. El a fost pe rind agent comercial, reprezentant zonal, manager si in final director.

Dupa absolvirea Institutului Politehnic, in anii 90, si-a inceput activitatea profesionala ca inginer la Acumulatorul SA. Insa, abia in 1994, Velcan a avut prima slujba serioasa, ca agent comercial la Axxon Trading, companie care se ocupa cu importul si distributia de baterii Toshiba, parte din grupul Germanos. Aici a ramas pentru doi ani, perioada in care a fost promovat ca supervizor zonal pentru Brasov.

O noua lansare, un nou job

Dupa o perioada de aproape doi ani la Axxon, la inceputul anului 1998, Velcan s-a indreptat catre o companie care atunci se lansase pe piata romaneasca. Whirlpool Romania era o noua provocare si am raspuns prompt. Aici am petrecut trei ani, trecind prin mai multe functii si avind diverse responsabilitati, ultima fiind de Key Account Manager, spune el. Aproximativ trei sferturi din reteaua de distributie a companiei Whirpool a fost creata si manageriata de catre Velcan si echipa sa. Velcan considera perioada petrecuta aici, intre 1997 si 1999, ca fiind cea de specializare profesionala. Acei ani au fost cei mai intensi si mai reprezentativi pentru activitatea mea in vinzari, afirma el.

Un business de la zero

In mai 1999 Octavian Velcan a preluat pozitia de Country Manager la reprezentanta Goodyear. M-am urcat in tren si stiam ca trebuia sa parcurg un drum lung pentru a ajunge la tinta dorita. Am acceptat pentru ca reprezenta o altfel de etapa profesionala si imi oferea posibilitatea de a contribui la succesul unei companii de renume in industrie, spune el.

Impactul cu multinationala a fost unul decisiv. Aici a avut de la inceput oportunitatea de a construi o echipa si de a dezvolta businessul de la zero. Totodata, mediul riguros si disciplinat de lucru impus de companie l-a motivat. Inceputul a fost dificil, dar extrem de provocator avind in vedere ca eram doar doua persoane. Erau multe lucruri de facut si nu ne mai ajungea timpul sa dezvoltam tot ceea ce ne propuneam, marturiseste Velcan despre perioada de inceput de la Goodyear.

Incepind cu 2001, timp de doi ani, Velcan a urmat cursurile unui master in Business Administration, la Open University din Marea Britanie. Cursurile de pregatire de la aceasta universitate m-au ajutat sa inteleg mecanismele de functionare a unei afaceri, pe care am ajuns sa le pun in practica si sa le aprofundez in experienta mea ulterioara, spune el.

Prin urmare, progresele nu s-au lasat asteptate si in 2003, de la doi oameni in faza initiala, numarul membrilor echipei a ajuns la 20. Tot in acel an am inaugurat Goodyear Dunlop Tires Romania SRL. A fost un an extraordinar, pentru ca am promovat si am consolidat compania, ajungind lider de piata. Este o mare satisfactie sa ma uit in urma si sa constat pasii uriasi pe care compania i-a facut, spune Velcan.

Anul schimbarilor

In primavara acestui an, in urma schimbarilor structurale din regiune, Velcan a preluat pozitia de General Sales Director pentru tarile Bulgaria, Ungaria si Romania. Din aceasta pozitie, obiectivul sau a devenit identificarea de noi oportunitati strategice de dezvoltare a companiei, incercind totodata mentinerea locului important din industrie. Inovatia, fairplayul, consecventa, dublate de gindirea analitica si strategica, lucrurile facute in timp util si cu acuratete, dar nu in ultimul rind respectul fata de oameni si fata de munca de echipa pot contribui in mod radical la succesul oricarui business, sustine Velcan.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4605&art=407&cHash=2abdf061de

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri