Mark Mobius: Centrul de gravitatie al lumii se muta dinspre SUA si Europa catre Asia

Mediul actual, caracterizat de nationalism si anti-globalism, precum si evenimente precum Brexit, pot genera o miscare a centrului de gravitatie al lumii dinspre Statele Unite si Europa catre piete emergente din Asia, care sunt intr-o pozitie mai buna pentru a beneficia de incertitudinile din pietele dezvoltate, considera Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group si specialist in piete emergente.

Intrucat comertul si investitiile in aceste piete sunt puternic diversificate, ceea ce inseamna ca sunt mai putin afectate de evolutiile negative dintr-o anumita tara sau regiune (precum Brexitul).

“Astfel, cred ca in viitor vom vedea oameni atragand fonduri in Shanghai, de exemplu, decat in Londra sau New York. Mai mult, Brexitul ar putea chiar sa faca mai luminos viitorul tarilor din Europa de Est, o parte din industria manufacturiera si servicii mutandu-se din Marea Britanie in aceasta regiune, unde costurile sunt mai mici”, a declarat Mobius pentru Wall-Street PRO.

Franklin Templeton se uita, in acest moment, la cateva oportunitati in pietele emergente din Asia si America Latina, in special in sectoare precum infrastructura, real estate, outsourcing si sectorul minier.

“In China, spre exemplu, vedem multe oportunitati in zona de consumer, pe masura ce economia isi continua tranzitia de la o companie bazata pe investitii la una bazata pe consum. In America Latina, spre exemplu, o oportunitate semnificativa o reprezinta activitatea tot mai intensa in turism, dar si sectorul minier, dat fiind faptul ca este de asteptat ca pretul marfurilor sa isi revina”, a mai spus Mobius.

Citeste si:
Predictii 2019: cum va evolua piata imobiliara din Romania
Colliers: Cele mai importante...
Citeste si:
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
27 de idei pentru un mic...

Intrebat ce asteptari are de la noul guvern, care se va forma dupa alegerile parlamentare din aceasta toamna, Mobius a evitat sa faca predictii privind castigatorii. In schimb, sper ca orice viitor guvern se va concentra pe implementarea reformelor cheie pentru a asigura o dezvoltare sustenabila a economiei, prin incurajarea atat a investitiilor locale, cat si straine.

“Speram ca, indiferent care vor fi rezultatele alegerilor, noul guvern sa continue restructurarea companiilor de stat si listarea lor, sustinand astfel cresterea economica pe termen lung, prin imbunatatirea transparentei si a eficientei. Speram sa vedem un angajament din partea noului guvern pentru sustinerea trecerii bursei locale la statutul de piata emergenta, prin realizarea de IPO-uri ale unor mari companii de stat”, a declarat Mark Mobius.

Acesta este optimist in privinta Romaniei si vede un potential ridicat. Pe fondul faptului ca avem una dintre cele mai mari rate de crestere economica din Europa in acest moment, Mobiius se asteapta ca aceasta tendinta sa continue in urmatorii ani, datorita ajustarilor fundamentelor macroeconomice din ultimii ani, precum si recentelor imbunatatiri la nivel fiscal (de ex. reducerea TVA si a impozitului pe dividende).

Economia pare sa fie din ce in ce mai mult sustinuta de consum, tendinta care ne asteptam sa continue, dar trebuie sa mentionam ca o crestere sustenabila nu poate fi realizata daca nu vor accelera si investitiile. De aceea, cred ca fondurile europene sunt un instrument foarte important, pe care Romania ar trebui sa il utilizeze pentru a dezvolta marile proiecte de infrastructura atat de necesare. Accelerarea investitiilor straine ar putea reprezenta, de asemenea, o oportunitate excelenta pentru economie, dar fluxurile de capital depind de viteza cu care guvernul implementeaza reformele necesare.

Citeste si:
Mesajul ambasadei americane pentru Beirut: Poporul libanez a...
Mesajul ambasadei americane...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Succese »Setari Cookie-uri