M-am intalnit cu Marius Bostan, fostul ministru al telecomunicatiilor in Guvernul Ciolos, intr-o gradina linistita din strada Dumbrava Rosie, la Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri, pe care de altfel a si construit-o, in 1997. Ulterior aveam sa aflu ca, de fapt, acolo este si biroul sau – spatios, la etaj, intr-o cladire veche.

Se ofera sa imi aduca ceva de baut si glumim pe seama “apei cu bule”. “Din ce in ce mai multi oameni fug de apa cu bule! O fi ceva in inconstient…bula imobiliara, dot com bubble…”.

Marius Bostan nu era deloc strain de Ministerul Telecomunicatiilor, stia cum functioneaza un guvern, administratia, care sunt competentele si bazele. Intre 1997 si 2000, el a parcurs toate treptele – de la functionar pana la director general in Ministerul Administratiei Publice.

Salarii mizerabile in IT, in Ministere

Principala provocare, odata ajuns in fruntea Ministerului? Faptul ca nu dispui de resursele pe care ti le-ai dori, pentru a face lucruri importante.

“Si aici nu este vorba atat de fonduri – adevarat, nici pe alea nu le-am avut -, cat de experti, oameni care cunosc foarte bine sistemele informatice, oameni care sa stie sa reglementeze. Nu am gasit juristi buni in reglementare si nici informaticieni suficienti”, spune el.

Este imperios necesar ca toti tradatorii, toti iubitorii lui Vladimir Putin, hotii, coruptii, plagiatorii si comunistii sa fie lasati in afara constructiilor politice viitoare.

Si nu este un lucru de mirare, daca te gandesti, puncteaza Bostan, ca salariile in IT in Minister sunt foarte mici, pornind de la 1.200 de lei pana la putin peste 2.000 de lei. De subliniat ca, in privat, salariile programatorilor se numara in mii de euro, si nu lei – deci, de ce ar veni in Minister?

“Partial am rezolvat aceasta problema, am dat o asimilare de marire si, curand, salariile se vor mari cu un procent important. Insa tot nu este suficient pentru domeniul IT, unul extrem de competitiv. Este, insa, un pas in fata”, spune el.

Bugetul a fost si este inca o problema. “El poate parea mare, la o prima vedere, insa in cazul in care pierdem in cazul Microsoft, trebuie sa avem bani pusi deoparte pentru a putea plati”, subliniaza Bostan, spunand totodata ca el a venit la Minister pe un buget deja stabilit de Guvernul anterior, al lui Ponta. “Deci…banii au fost aproape inexistenti pentru cate lucruri trebuie facute!”.

Care ar trebui sa fie prioritatile guvernului urmator pe segmentul IT/telecom

La intrebarea aceasta, Marius ia (inca) o gura de Cola (cu bule!), rade si spune ca ne-ar trebui ore intregi pentru a o diseca.

“Sunt foarte multe de facut, incerc sa sintetizez... In primul rand introducerea cadrului corect si stimulativ de dezvoltare a infrastructurii de comunicatii, de scadere a costurilor instalarii de retele si de introducere a retelelor de banda larga, pentru a mentine si dezvolta o infrastructura care sa permita viteze mari pentru Internet si alte retele private. Am facut deja primul pas si Legea a fost, in mandatul meu, elaborata, adoptata de Guvern, de Parlament si promulgata de Presedinte. In continuare trebuie rafinata si urmarita Strategia NGN”, spune el, aproape pe nerasuflate.

Cu alte cuvinte, avem viteza de Internet in Romania, dar mai avem lucruri de facut pentru a ne mentine competitivi si a scadea costurile operatorilor telecom – pana la urma entitatile care vin cu “grosul” banilor.

“Cele mai mari costuri nu sunt date de fibra optica, device-uri – acestea au scazut si scad constant ca pret. Principalele probleme cu care ne confruntam, si nu doar in Ministerul Telecomunicatiilor, sunt autorizatiile multiple, costurile de instalare, birocratia, traversarile pe proprietati private si asa mai departe”, subliniaza fostul Ministru. Este o adevarata bataie de cap pentru un operator sa traga cabluri in zone unde sunt proprietati private, avand nevoie de o multime de aprobari.

Legea pentru a usura aceste procese a fost data, a fost trecuta de Parlament si Iohannis a si promulgat-o. Insa nu este suficient – legea trebuie dublata de norme de aplicare, impreuna cu ANCOM. “Asta este doar o piesa din strategia de dotare a retelei in Romania”.

Dacian Ciolos a inceput treba foarte bine, dar are nevoie de sprijin si orizont mai lung.

Guvernul care va urma are facute modelele, sunt facute studiile, este lasata legea, acesta urmand sa aiba o treaba (mult) usurata. “Totodata, trebuie finalizat Ro-Net-ul, cu toate fortele, pana la final de an. Ne-am busit insa de autorizatii – iti trebuie cate opt, noua, pe locatie, este infernal!”, spune Marius Bostan.

Experienta Ro-Net, care isi propune sa acopere aproape 800 de localitati greu accesibile cu Internet in banda larga, trebuie sa fie baza pentru urmatoarele retele.

Securitatea, o alta problema spinoasa

Degeaba avem infrastructura si sisteme, date si cunostinte, daca nu avem capacitatea de a raspunde provocarilor de securitate. Provocari venite din partea hotilor, criminalilor si foarte important - spionilor, atacatorilor din tari care nu impartasesc aceleasi valori cu noi si aliatii nostri, spune Marius Bostan.

“Ce se intampla in Rusia, Turcia, Siria si alte tari nedemocratice este foarte ingrijorator. Este o URGENTA sa fim pregatiti. Am elaborat si trecut prin avizare Proiectul de Lege si sper ca Premierul Dacian Ciolos sa-l introduca in Guvern si apoi catre Parlament pentru a fi aprobat in urmatoarea sesiune. Urmeaza normele, extinderea programelor de educatie, intarirea CERT-RO si imbunatatirea si implementarea Strategiei de Securitatea Cibernetica”, spune fostul Ministru, apasand cuvintele.

Cele de mai sus asigura, conform lui, cadrul dezvoltarii companiilor inovative si aparitiei de noi start-up-uri.

Este prioritara o schema de incurajare a companiilor inovative. Am demarat dezbaterea de idei si au fost elaborate propunerile de ghiduri. In urmatorii 4 ani aceasta schema sa fie deschisa si cu buget cat mai mare. Este o investitie rentabila si necesara in aceasta perioada. Implicarea mediului privat, transparenta si consultarea in procesul de achizitii sunt esentiale”.
Reforma administratiei publice trebuie sa fie facuta impreuna cu implementarea noilor tehnologii IT&C.

“Aici vorbim de digitalizare, servicii de e-guvernare de beneficii importante pentru cetateni, investitori, turisti si administratie in ansamblu. Importanta este urmarirea prioritatilor din Strategia Agenda Digitala tinand cont de realitatile si transformarile aparute, implicarea intensa, pe plan European, in eliminarea barierelor identificate in Strategia Piata Unica Digitala. Imbunatatire si intarirea cooperarii cu Marea Britanie in cazul Brexitului este foarte importanta in acest sector. Accelerarea proiectelor majore, dupa o matura chibzuinta, care sa asigure interoperabilitatea si dezvoltarea serviciilor de e-guvernare si stimulare a comertului electronic prin ridicarea barierelor”, mai puncteaza cateva prioritati Marius Bostan.

Si nu este suficient – nici pe departe, ma asigura Bostan, cu un zambet din coltul buzelor.

“O importanta si o urgenta deosebita este strategia privind cloud-ul guvernamental si lansarea unui concept clar si sigur. Definirea serviciilor, infrastructurii si construirea este o urgenta. Asta ar scadea costurile. Am lasat la Minister o echipa care lucra si a ajuns la o schita. Aceasta schita alaturi de rezultatele studiului privind interoperabilitatea ar putea fi baza unui studiu de fezabilitate. O parte din bani pot fi alocati din fonduri europene si restul ar fi de alocat de la buget”, puncteaza el.

Consolidarea sistemelor existente si dezvoltarea coordonata a viitoarelor dezvoltare cu scopul eficientizarii si securitatii suplimentare trebuie sa aiba sustinerea deplina a Primului Ministru, spune el.

“Sunt implicate multe institutii. Vorbim de Ministerul de Interne, Registrul Comertului, Casa de Asigurari de Sanatate, ANAF, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul Sanatatii, Educatia, cadastru si multe alte sisteme. Faptul ca avem CUI si CNP ne ajuta mult in integrarea bazelor de date. Cartea de identitate electronica poate fi generate in urmatorul an. Deci coordonarea administratiei este strans legata de coordonarea sistemelor IT. Lucrurile trebuie facute asezat, solid, cu cele mai sigure solutii, cu respectarea celor mai avansate norme de securitate, de privacy si de eficienta cheltuirii banului public. Fara dubla finantare, cu neutralitate tehnologica in anumite cazuri, cu aliante strategice in alte cazuri, cu asigurarea interoperabilitatii si cu consultarea prealabila a pietei”.

Un capitol prioritar si un dosar important pentru Romania este strangerea cooperarii cu Republica Moldova prin digitalizare si internet. Romanii de pretutindeni sunt beneficiari, actori, investitori si catalizatori in domeniul IT&C.

“Mai sunt multe de spus, programul de guvernare al viitorului Guvern, cu specific IT&C, high tech va face diferenta daca vom avea o crestere sustinuta sau nu. La fel cercetarea si pozitionarea in domenii de varf ar trebui sa fie prioritara. Taxa ZERO pentru programatori ar trebui extinsa. Discutiile sunt incepute, exista o variant de ordin comun si sper sa fie asumata cat mai repede si intr-o forma care sa fie cat mai larg aplicabila”, incheie subiectul fostul ministru.

Intr-una dintre conferintele de presa anterioare, Marius Bostan spunea ca nu doreste sa scoata in evidenta, ca politicienii “de cariera”, reusitele mandatului sau. Am insistat insa sa mentioneze cateva.

“OK. In primul rand, au fost extinse functionalitatile platformei Ghiseul.ro si am crescut numarul de personae inrolate si tranzactii cu aproape 50%. Adica s-a facut in 8 luni 50% din cat s-a facut in 5 ani. Adica am deblocat o situatie si lumea poate plati cu cardul taxe, impozite, amenzi. In curand va fi si ANAF-ul integrat si chiar romanii din afara tarii vor putea plati taxele cu cardul”, spune Marius.

Totodata, A reusit in proiectul RO-NET finalizarea a 200 de locatii din cele 783 planificate si Ministerul a reusit deblocarea autorizarilor si avansul unui proiect strategic ce parea pierdut pentru Romania. “Gratie acestui proiect foarte multi copii, profesori, parinti, antreprenori si administratiile din mediul rural defavorizat vor avea un acces internet de calitate. Sper ca Telekom sa urgenteze lucrarile si sa avem locatiile gata pana la finalul anului”, puncteaza Marius Bostan.

Totodata, Ministerul a finalizat prioritatile legislative anuntate in domeniul infrastructurii si Securitatii cibernetice, compatibilitatea electromagnetica, a finalizat evaluarea conformitatii la proiecte europene de peste 60 mil. de euro, a initiat rambursarea din proiecte retrospective a circa 100 milioane de euro in incercarea de a mari absorbtia pentru exercitiul precedent.
Totodata, a realizat un parteneriat cu BVB pentru listarea la AERO a companiilor innovative.

“Am facut evaluarea personalului, am identificat solutii, am identificat cooperari international de valoare, am transparentizat, am facut lucruri importante fara bani. Am initiat si contractat trei proiecte europene care sa asigure cadrul de dezvoltare a Strategiei Agenda Digitala. In plus, cu ajutorul unor finantari USTDA, am creat un cadru de interoperabilitate si un cadru de dezvoltarea parteneriatului public privat pe partea de securitate cibernetica”, spune Marius Bostan.

e-Romania si alte esecuri sonore

e-Romania reprezinta unul dintre furturile (inca) nepedepsite – contract de 12 milioane de euro intre Ministerul Telecomunicatiilor si Omnilogic, un “portal” pe care nu il foloseste, de fapt, nimeni. WALL-STREET.ro a scris in repetate randuri despre acest proiect.

“S-au facut investitii foarte mari in e-Romania, dar nu este folosita. Platforma deja e veche si depasita de noile dezvoltari ale tehnologiei. Dupa parerea mea nici nu a fost bine proiectata, realizata si nici implementata. Banii sunt cheltuiti si cred ca ar trebui folosita infrastructura. Nu este insa simplu”.

Proiectarea a fost gresita de la inceput, gandirea a fost demiurgica, spune Bostan. Tehnologia a evoluat in ultimul timp, fiecare institutie are site-ul propriu si, inca din start, nu a existat o sinergie a proiectului. “De la inceput a fost gandit gresit!”.

La fel, platforma e-Academie. “Aici am reusit ridicarea gradului de utilizare. In ultimii 4 ani au fost cateva sute de cursanti. Acum sunt circa 7.000. Ei studiaza gratuit si incurajez orice functionar, bugetar sa se inscrie la aceste cursuri gratuite de e-gov. Un raport vast al Curtii de Conturi a fost deja facut”.

La fel si investitia pentru televiziunea digitala la Societatea nationala Radiocom, initiata gresit. “Lucrurile sunt intarziate datorita proastei lor asezari pe un fagas correct si normal. Licitatia a fost anulata, au fost erori si au fost amendate administrativ si de instante. A trebuit sa intarim guvernanta corporativa la Posta romana, Radiocom si Telekom. Am facut proceduri si am pornit procesul de selectie conform OUG 109. Am scos la concurs si posturile neocupate din MCSI”.

“Mai sunt si alte proiecte. Am facut echipe de lucru, fara resurse bugetare care sa operationalizeze ce se poate operationaliza”.

Experienta MCSI, din perspectiva unui antreprenor

L-am intrebat pe Marius cum i s-a parut experienta la Minister, din perspectiva de antreprenor. Bostan zambeste si spune ca a fost una “foarte interesanta”!

“Am asumat riscuri, am fructificat oportunitati si am lucrat in beneficiul clientului, adica cetateanul. E greu sa nu prea poti sa-ti aduci oameni, sa stii ca ai un mandat limitat, sa ai constrangeri legale, birocratice.. Cand esti antreprenor esti pe un orizont lung, nedefinit. Aici a trebuit sa actionez rapid si sa muncesc mai mult de 16 ore pe zi, uneori. Erau lucruri care nu sufereau amanare - daca tergiversam, afectam sistemul”, spune el.

Bostan a aflat foarte multe lucruri, a rezolvat probleme si in general este multumit de rezultate.

Ce urmeaza pentru Bostan

Este o intrebare la care, la inceput, glumeste si spune “nu iti pot raspunde, altfel va trebui sa…stii tu…sa te fac sa dispari”. Apoi, voalat, intra in detalii, subliniind ca cine citeste printre randuri, va intelege.

“Eu am facut politica toata viata. Sunt in politica. Politica, in sens larg, inseamna sa te implici in viata cetatii. Multi din cei care spun ca sunt apolitici nu inteleg adevaratul sens al cuvantului politica. Avem nevoie de politica, de confruntarea ideilor, programelor, de democratie, parlamentarism adevarat si management efficient in Guvern. Acum nu sunt membru de partid cotizant. Am militat in PNTCD din anii ‘90, am luptat pentru credinta, libertate, NATO, UE, proprietate, economie de piata, Armata, Scoala , Biserica. Sunt un conservator, in sensul American sau englez al cuvantului. Impartasesc principiile inaintasilor Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Ion Ratiu, Corneliu Coposu, Ioan Barbus si alti inaintasi national taranisti, multi omorati in inchisorile comuniste pentru credinta in Dumnezeu si libertate. Cred ca e momentul asezarii solide a Romaniei pe urmatorii 4 ani. Avem nevoie de leadership authentic, de curaj in abordarea strategica si economica”, spune, raspicat, Marius Bostan.

“Cred ca e momentul unitatii celor care cred in Romania, care respecta principiile pe care este asezata civilizatia noastra de peste 2000 de ani. Civilizatia occidentala este iudeo-crestina si cred ca fara aceste principii, fara incercarea permanenta de a le respecta nu ne putem intari in fata Raului.

Este momentul cooperarii tuturor celor care cred ca avem nevoie de respectul ordinii proprietatii private, a ancorarii solide a Romaniei la Occident, de intarirea parteneriatului cu SUA in perspectiva amenintarilor hibride prezente din ce in ce mai vizibil. Avem nevoie sa intarim armata si toate institutiile statului sa lucreze eficient si cu respectul legilor si principiilor de care spuneam. Avem nevoie de patriotism mai mult decat oricand. Sa ne aducem langa noi si sa intarim identitatea celor plecati. Cred in revigorarea si imbunatatirea rolului scolii si bisericii. Cred intr-un stat minimal, dar puternic.

E nevoie de unitatea celor care gandesc normal, nepervertit. Asta este dreapta. Toti care adera la aceste principia sa fie una. Sa numeasca viitorul Guvern. Cred ca sunt aproape premisele constituirii unei Conventii de forte care sa lucreze impreuna pentru Romania.

Este imperios necesar ca toti tradatorii, toti iubitorii lui Vladimir Putin, hotii, coruptii, plagiatorii si comunistii sa fie lasat in afara acestei constructii”.

Ce ar schimba la guvernarea Romaniei

Una dintre masurile pe care le-ar lua Bostan ar fi reducerea numarului de ministere la 10, marind totodata salariile functionarilor competenti, in timp ce aceia care se dovedesc a fi incompetenti ar trebui sa paraseasca urgent sistemul.

“Dacian Ciolos a inceput treba dar are nevoie de sprijin si orizont mai lung. Este necesara cooperarea imediata cu sectorul privat in toate domeniile dupa cateva principii stricte. Ce poate face mediul non-guvernamental sa-l faca mediul nonguvernamental, companiile, biserica, asociatii de caritate, etc. Taxele trebuie simplificate imediat, digitalizarea si servicii de e-guvernare in regim urgent. Pe langa eliminarea coruptiei si intarirea statului de drept cred ca e necesara intarirea urgenta a Armatei, Internelor si Externelor spre a face fata noilor provocari”, avertizeaza Bostan.

Cat de adanca este coruptia in Romania?

Pare a fi una dintre intrebarile preferate de Marius Bostan, intrucat, subit, s-a aprins.
"Coruptia este destul de adanca, dar in scadere, considera el. Ca prima solutie pentru eliminarea ei ar fi retragerea statului din afacerile care ar putea fi facute foarte bine si de mediul privat, de mediul non-guvernamental. Aici se refera atat la privatizari, cat si la simpla retragere a factorului politic din institutii de stat unde nu este necesara prezenta sa. “De exemplu, Ministerul Invatamantului sa fie condus de un profesionist non-politic, sa se priceapa la aceasta meserie”.

O alta masura, incidentala, ar fi scurtarea distribuirii banilor catre cetateni. In prezent, multi bani trec prin “buzunarele” statului, de unde sunt redistribuiti, cel putin teoretic, integral, catre cetateni. “De ce sa nu fie aceasta redistribuire facuta mai direct? Sa sara etapa statului unde…se pierd multi. Trebuie regandit rolul statului – acesta si-a luat prea multe atributii si nu are bani suficienti sa duca la bun sfarsit ceea ce si-a propus.

“In general, statul isi doreste, chiar si doar pentru a primi voturi, sa faca bine cetatenilor; din pacate, tot statul incearca sa inghita mai mult decat mesteca – nevoile sunt mai mari decat posibilitatile. In momentul in care privatul ar putea gestiona mai eficient un anumit segment sau sector din piata, acesta ar trebui lasat sa o faca!”, argumenteaza omul de afaceri.

Si apoi mai este si problema salariilor – una pe care insa Bostan incearca sa o minimizeze. “Parerea mea este ca e o perspectiva usor falsa – sunt oameni, si oameni, unii fura, altii sunt corecti si prefera sa doarma linistiti noaptea. Intr-adevar, sunt si tentatii cand ai salariu mic, insa este o justificare pentru mica coruptie, cea “de ghiseu”, considera Marius Bostan.

Cele mai mari tunuri raman, insa, date de cei mai bogati. “Multi dintre oamenii pe care i-am adus eu la Minister au venit mai mult din patriotism – toti au plecat de la venituri mai mari, pozitii mai bune, insa au dorit si doresc sa isi puna amprenta, pozitiv, asupra statului in care traiesc. Au un alt tip de motivatie, nu banii”.

Ce sanse are Guvernul Ciolos, dupa terminarea mandatului?

In cabinetul Ciolos sunt foarte multi oameni competenti, care isi fac treaba pertinent si cinstit, spune Bostan. “Consider ca mare parte din guvernul actual va ramane si dupa alegeri. Ar fi o greseala pentru partidele politice sa nu ia ce este bun”.

Mai mult, omul de afaceri considera ca exista sanse mari ca Ciolos sa ramana in Guvern. “Dacian Ciolos este un om muncitor, care vrea sa faca treaba, un om foarte serios.

In ceea ce priveste noul ministru, Delia Popescu, Bostan are doar cuvinte bune. "Este o numire pe care am sustinut-o, Delia Popescu este un profesionist si sunt convins ca va face fata provocarilor. Am lucrat bine impreuna si s-au facut eforturi pentru extinderea Ghiseul.ro si implementarea noului sistem SEAP 2.0 sau SICAP. Sunt convins ca va da o mai mare anvergura proiectele de tip Smart City, Industry Day si va da o importanta sporita pentru pozitionarea tarii noastre in cognitive computing".

Incheiem interviul discutand putin, la liber, despre climatul politic din tara, ce ar putea urma si, ulterior, ma invita sa pastram legatura. "Sigur o sa urmeze vremuri interesante!", spune el, facandu-mi cu ochiul. Plec de la intalnire cu o senzatie pe care nu am mai avut-o pana acum in prezenta niciunui (fost) ministru - aceea ca am avut in fata, in primul rand, un om, un tehnocrat pasionat de antreprenoriat si IT, si nu un politician. Si asta este un mare lucru.

Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri