Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), aflata in acest moment in lichididare, ar urma sa primeasca un ajutor din partea statului. Mai exact, o serie de fonduri care ar urma sa fie alocate la urmatoarea rectificare bugetara, a declarat pentru Wall-Street PRO ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Banii vor fi folositi pentru crearea unei „entitati” care sa incerce sa revitalizeze compania de stat.

„Regia este, in acest moment, in lichidare. Avem in plan ca, la urmatoarea rectificare bugetara, sa alocam fondurile necesare pentru infiintarea entitatii de management care urmeaza sa fie infiintata pana la sfarsitul lunii septebrie”, a spus Grigorescu.

RAAN, singurul producator de apa grea din Europa si cel mai mare din lume, a intrat in insolventa in 2013, administrator judiciar fiind desemnat atunci Tudor&Asociatii.

In luna mai a anului 2016, Grigorescu acuza firma Tudor&Asociatii ca nu a denuntat contractele paguboase incheiate de regie in ultimii ani si ca nu a intervenit nici macar in ultima clipa pentru "a se mai salva ce se mai poate".

Tribunalul Mehedinti a decis la 28 ianuarie intrarea in faliment a RAAN si a desemnat lichidator judiciar provizoriu Euro Insol SPRL, firma controlata de avocatul Remus Borza.

In prima parte a lunii iunie 2016, RAAN a intrat oficial in faliment, dupa ce magistratii Curtii de Apel Craiova au respins ca nefondat apelul formulat la decizia din 28 ianuarie a Tribunalului Mehedinti.

Ministerul Energiei si Euro Insol vor sa „razbune” RAAN

RAAN inregistreaza datorii de peste 1,3 miliarde lei (circa 300 milioane euro), fiind, astfel, unul dintre cei mai mari datornici din Romania.

Spre exemplu, datoriile RAAN sunt la jumatate fata de restatele alte regii, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), de 3,6 miliarde de lei.

Borza declara, in luna iunie, ca trebuie sa plateasca penal toti cei care sunt vinovati de falimentarea RAAN.

”Unii trebuie sa plateasca pentru acest faliment si pentru modul defectuos in care a fost gestionata compania in ultimii zece ani. Vom incerca (…) sa atragem raspunderea penala a tuturor celor care au girat un jaf de proportii la RAAN, in ultimii 10-15 ani", afirma seful Euro Insol.

Ideea este impartasita si de ministrul Energiei, care promite ca, daca va fi nevoie, statul isi va apara interesele in acest caz si va incerca sa recupereze prejudiciile.

„Vorbim de dosare aflate in instrumentarea organelor competente. Evident ca ne vom apara interesele, vom apara interesele statului daca va fi nevoie (recuperari de prejudicii). Scopul nostru este sa asiguram stocul de apa grea”, a spus Grigorescu.

Restructurarea CNU nu exclude si un transfer de proprietate

Ministerul Energei a mai spus va incepe actiuni „foarte concrete” pentru restructurarea Companiei Nationale a Uraniului (CNU), proces care nu exclude si un posibil transfer de proprietate, a spus ministerul Energiei, Victor Grigorescu. Chiar daca este „prea devreme”pentru a oferi informatii precise, Grigorescu a afirmat ca drumul pe care va merge CNU „nu va fi lipsit de emotii”.

„CNU trebuie in mod cert restructurata, inainte de a decide in privinta unui transfer de proprietate. Este prea devreme de vorbit daca restructurarea va include sau nu si companii straine, dar nu exclud niciuna dintre variante”, a declarat Grigorescu pentru wall-street.ro.

CNU a ramas, la sfarsitul anului trecut, fara principalul sau client, Nuclearelectrica. CNU vindea materie prima destinata producerii de combustibil pentru reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei din Cernavoda, la un pret considerat ridicat de catre operatorul centralei nucleare. Astfel, Nuclearelectrica a decis sa cumpere din import, ceea ce a atras intrarea CNU in dificultati financiare.

Pe langa asta, o serie controale ale Curtii de Conturi si de anchete interne ale conducerii CNU au scos la iveala un prejudiciu estimat la aproape 90 milioane de euro. O mare parte din acest prejudiciu este reprezentat de disparitia fizica a doua linii de productie.

Aceasta situatie a determinat CNU si Ministerul Energiei, proprietarul companiei, sa depuna trei plangeri penale care vizeaza, printre altii, fosti ministri si secretari de stat.

Grigorescu a adaugat ca deocamdata nu a primit nici un raspuns de la procurori legate de acele plangeri penale, care erau „destul de voluminoase, avand zeci de pagini”.

„La CNU nu incercam doar sa-i aflam pe cei care au jefuit compania, ci si sa o restructuram. In perioada urmatoare vor fi niste actiuni foarte concrete pentru un plan de salvare si repunerea pe drumul corect”, a adaugat ministrul.

Asta inseamna inchiderea operatiunilor neviabile si deschiderea „cat mai repede” a unei noi exploatari de minereu de uraniu.

„Trebuie sa vedem si daca lucrul pe care il clamam, anume ca avem un sector nuclear integrat, ramane in picioare. Aceasta discutie trebuie sa cuprinda si o componenta de securitate nationala”, a precizat Grigorescu.

Sursa foto: Ministerul Energiei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri