Piata de litigii va continua sa cresca in valoare, iar marile firme de avocatura isi vor consolida pozitia. Dezvoltarea pietei va fi sustinuta in perioada urmatoare de inmultirea disputelor cu consumatorii, dar si de cresterea numarului de litigii cu unele autoritati mai active in aplicarea legii, a declarat Catalin Alexandru, partener PeliFilip si coordonator al departamentului de rezolvarea disputelor.

Printre autoritatile care ar urma sa stimuleze prin activitatea proprie piata de litigii se numara ANAF, Consiliul Concurentei si ANPC.

"Ma astept ca valoarea totala a litigiilor in Romania sa continue sa creasca, rata de rezolvare a lor sa creasca si ea, cercul restrans al caselor cu brat puternic de litigii sa se consolideze, iar unele grupuri sa se desprinda tocmai pentru ca exista potential pe piata litigiilor (asa cum s-a mai intamplat si in trecut). Ma astept sa se inmulteasca disputele cu consumatorii, precum si litigiile administrative cu acele autoritati care isi intensifica eforturile de implementare a legii (as paria pe ANAF, Consiliul Concurentei, ANPC si Autoritatea pentru Protectia Datelor Personale)", afirma Catalin Alexandru.

In plus, acesta si-ar dori ca discutia cu privire la valoarea precedentului judiciar, ca realitate sociala in prezent si ca realitate juridica intr-un viitor potential, “sa intre in bataia felinarelor”, iar informatizarea sistemului judiciar pana la un nivel sofisticat sa devina o prioritate.

Scade piata litigiilor cu valoare mica, se inmultesc litigiile fiscale

Numarul litigiilor noi a scazut anul trecut, un posibil semn al revenirii economice, insa reducerea semnificativa a numarului de litigii se vede la nivel de judecatorii, unde se depun de regula cereri de valoare mica, mai probabil formulate de un individ decat de o organizatie.

“Litigiile cu profesionisti si litigiile fiscale par sa se fi inmultit anul trecut, iar anul acesta tendinta nu pare sa fie diferita. In primul caz, explicatia cea mai probabila a cresterii este inmultirea litigiilor dintre profesionisti si consumatori, care sunt tot mai bine organizati si mai incisivi. In al doilea caz, cresterea numarului de dispute fiscale – cel putin la nivel de contestatie administrativa – desi contrasteaza cu scaderea considerabila a numarului de dosare nou inregistrate la instantele de contencios administrativ in general, se explica totusi prin activitatea mult mai energica de colectare pe care o desfasoara autoritatile fiscale”, afirma partenerul PeliFilip.

Avocatul afirma ca in ultimul an a constatat o crestere a numarului litigiilor societare, care privesc societatea, actionarii, actionarii actionarilor sau persoanele din conducerea tuturor entitatilor implicate. In principal, pare sa fi sporit numarul persoanelor si organizatiilor care se implica in asemenea litigii.

Un alt domeniu in care s-a constatat o intensificare a activitatii este cel al litigiilor de concurenta.

“Fie ca discutam despre acuzatii de abuz de pozitie dominanta, de cartel, de trucare a licitatiilor sau de concurenta neloiala, fie ca discutam despre contestarea unor monopoluri sau a unor restrictii asupra comportamentului concurential, am sesizat o crestere semnificativa a litigiilor ce pun in discutie modele economice si concepte din domeniul concurentei”, a spus Catalin Alexandru.

Mai multe litigii in energie, pe seama politicilor statului

La nivel de industrie, se remarca o crestere a numarului de litigii in energie, cauzata de criza schemelor de sprijin al energiilor regenerabile, contestarea monopolului din distributia de energie electrica, conflictele dintre actionarii privati si stat, conflictele generate de explorarea perimetrelor petroliere si gestionarea celorlalte resurse naturale strategice.

"Sunt numai cateva manifestari ale tumultului care e probabil sa continue", afirma avocatul.

Potrivit acestuia, probabilitatea ajungerii la un compromis pare mai ridicata in unele domenii, printre care imobiliare. Miza personala intr-un litigiu face rezolvarea disputei mult mai dificila decat in cazurile in care determinanta este componenta financiara.

"Din experienta, am constatat o disponibilitate mai mare spre compromis in domeniul imobiliar, fie ca a fost vorba de dezvoltatori, constructori, agenti, proprietari sau chiriasi. In mod paradoxal, si in conflictele de munca, in care relatiile sunt mai complexe, componenta financiara fiind dublata de una personala, am avut ocazia (si placerea) de a vedea frecvent partile ajungand la o intelegere", a declarat partenerul PeliFilip.

De la infiintarea departamentului de litigii in 2009 si pana in prezent, rata de succes a PeliFilip a oscilat intre 80% si 90%.

"Banuiesc ca marile case de avocatura care au si practici puternice de litigii fluctueaza in general in acelasi interval, desi este posibil ca oscilatia sa fie mai mare cand se gestioneaza un numar mare de dosare cu o problematica similara", potrivit coordonatorului departamentului de rezolvarea disputelor din cadrul PeliFilip.

Sursa Foto: Shutterstock, companie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri