Noile generatii vin din urma si schimba regulile jocului in piata muncii. Daca pana nu demult, doar cateva companii ofereau angajatilor posibilitatea de a lucra cu program flexibil, tinerii cer sus si tare flexibilitate si colaborari pe proiecte, iar angajatorilor nu le ramane decat sa se conformeze. Specialistii in piata muncii spun ca in 10 ani de acum inainte nimeni nu va mai lucra opt ore pe zi, 12 luni pe an de la un birou, iar flexibilitatea si freelancing-ul vor fi norme in companii, desigur, in functiile care permit acest lucru.

Oana Botolan Datki, managerul companiei de recrutare si selectie Consulteam, spune ca dorinta unui program flexibil sau chiar a freelancing-ului se simte cel mai mult in randul tinerilor IT-isti.

“Cu IT-sti discutia este foarte simpla, ei stiu foarte bine ce vor, din ce in ce mai multi vor sa lucreze ca freelanceri, sa aiba libertate. Iar freelancing inseamna sa vii la birou doar cand ai predare de proiect sau sedinta, in rest trebuie doar sa iti faci treaba. Daca ti-o faci de acasa sau de pe plaja este treaba ta”, a spus Oana Datki.

Ei o atitudinea ca daca nu mai au chef pleaca instant. Loialitate exista, insa isi stiu foarte bine interesul

De asemenea, nu sunt putini tinerii care isi doresc sa lucreze doar cateva luni pe an, apoi in restul timpului sa plece intr-o vacanta lunga sau, pur si simplu, sa nu munceasca.

Daca au chef sa plece un an de zile in India vor pleca in India. Sau vor lucra cateva luni pe un proiect apoi isi vor lua vacanta. Si daca pot sa o faca, de ce nu ar face-o?

Oana Datki crede ca peste 10 ani flexibilitatea muncii va deveni populara in toate domeniile de activitate.

“Cred cu tarie ca in urmatorii 10 ani asta va fi regula – flexibilitate, freelancing, colaborari. Nu cred ca la nivel de specialisti va mai lucra cineva ca negrisorii. Flexibilitatea a devenit norma, program flexibil incepe sa aiba are toata lumea. In urma cu cativa ani cati aveau program flexibil? Cateva companii. Acum exista program flexibil in toate industriile”, a mai spus ea.

Munca temporara, prinde radacini

Si Adrian Stanciu, CEO Smartree, companie de HR, care plaseaza angajati in regim de munca temporara, considera ca in urmatorii 10-20 de ani angajatii vor lucra pe proiecte, pentru mai multe companii intr-un an.

“Eu zic ca piata merge catre aceasta directie. Oamenii sunt angajati pe perioada determinata, sa rezolve o anumita situatie, de exemplu cand trebuie acoperite concediile de maternitate sau cand compania are o problema si are nevoie de o inlocuire imediata. Pentru pozitiile inalte nu vad o o problema. De exemplu, chiar si un CFO care este bine platit poate lucra sase luni si alte sase luni pot fi sabatice, si sa stea acasa. Eu zic ca piata intr-acolo se va duce in 10-20 de ani”, considera Adrian Stanciu.

Nu cred ca vom mai lucra continuu, nu un an intreg la aceeasi companie. Noi, toti, vom lucra acolo unde este nevoie de noi, cat este nevoie. Cu atat mai mult, noua generatie exact asa percepe, vor sa lucreze cinci luni si apoi sa mearga in India sa se relaxeze.

Avantajele flexibilitatii muncii

O serie de studii au arata diferite avantaje pe care le ofera munca flexibila, care variaza de la imbunatatirea starii generale a angajatilor pana la cresterea productivitatii.

De exemplu, un studiu derulat in urma cu doi ani de IBM Smarter Workforce Institute, pe baza raspunsurilor a peste 3.000 de manageri, a aratat ca un echilibru intre munca si viata personala, dat de ore flexibile de lucru, duce la cresterea satisfactieie la locul de munca, la retentia angajatilor si isi aduce aportul la un progres accelerat in cariera, conform The Guardian.

Astfel ca, daca in angajator ofera chiar si una dintre variantele de flexibilizare a muncii, intre care se numara ora la alegere de incepere a programului, munca de acasa sau program redus, conduce la sentimentul unui echilibru intre munca si viata personala.

O alta cercetare arata, potrivit Bloomberg, ca atunci cand angajatii au control asupra propriilor programe de lucru sunt mai putin stresati si admit ca au o mai mare satisfactie a muncii pe care o presteaza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri