Romania a trecut printr-o perioada de realizari vizibile in ultimii sase ani, de la imbunatatiri ale sistemului fiscal si fundamentelor macroeconomice la ofertele publice initiale ale unor mari companii de stat (Electrica, Nuclearelectrica, Romgaz) si implementarea adecvata a standardelor de guvernanta corporativa intr-o serie de companii de stat, considera Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group si specialist in piete emergente.

In ultimii ani, Fondul Proprietatea a militat pentru o mai buna guvernanta corporativa in cadrul companiilor de stat, vizibila in imbunatatirea indicatorilor financiari. FP a functionat si ca o poarta de intrare a capitalurilor straine, de la listare inregistrand investitii directe de portofoliu realizate de investitori institutionali straini de peste 1,4 miliarde de euro.

In acest moment, Mobius spune ca cele mai importante aspecte pozitve ale mediului local de business sunt subevaluarea activelor si randamentele relativ ridicate ale dividendelor, care sunt foarte atractive pentru investitori.

“Vedem, de asemenea, oportunitati bune de investitii in sectorul energetic si in infrastructura. Pe de alta parte, insa, exista si riscuri asociate investitiilor in Romania, inclusiv un anumit grad de volatilitate la nivel politic, intarzieri in implementarea reformelor structurale si absorbtia redusa a fondurilor europene. De asemenea, cadrul legal si cel fiscal nu sunt intotdeauna predictibile, ceea ce este descurajant pentru investitori”, a declarat Mobius pentru Wall-Street PRO.

Cum valorificam potentialul Romaniei

Subiectul anului pe piata locala este legat de viitoarea promovare a bursei romanesti la statutul de piata emergenta, dupa IPO-ul Hidroelectrica. Mobius este convins ca aceasta promovare va avea un impact pozitiv asupra vizibilitatii Romaniei ca destinatie de investitii si a performantei Bursei de Valori Bucuresti.

“Avand in vedere ca fondurile disponibile pentru investitii pe pietele emergente sunt semnificativ mai mari comparativ cu cele disponibile pentru pietele de frontiera, ar trebui sa ne asteptam la o crestere permanenta si considerabila a lichiditatii pietei, care, dupa cum stim, este una dintre cele mai stringente probleme ale bursei locale in acest moment. Pe termen lung, intreaga economie va beneficia de cresterea semnificativa a numarului de investitori si a fluxurilor de capital, care se vor traduce in fonduri necesare companiilor listate pentru a-si dezvolta operatiunile. Asadar, noi incurajam cu tarie guvernul sa accelereze listarea de pachete in cadrul intreprinderilor de stat, cum este cazul Hidroelectrica”.

Presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group crede ca Romania are potentialul de a fi clasificata drept piata emergenta, fata de clasificarea curenta de piata de frontiera. Insa, pentru a valorifica acest potential, el sfatuieste guvernul, autoritatea de reglementare si operatorul bursei de valori ar trebui sa colaboreze indeaproape in vederea atingerii obiectivului de promovare la statutul oficial de piata emergenta.

“Autoritatea de reglementare si operatorul pietei ar trebui sa se straduiasca sa elimine barierele existente, care ingreuneaza accesul investitorilor pe piata, in timp ce guvernul ar trebui sa depuna eforturi pentru imbunatatirea transparentei si eficientei companiilor de stat, iar, ulterior, sa le listeze. Trecerea la statutul de piata emergenta ar fi foarte benefic la nivelul intregii economii, datorita fluxurilor semnificative de capital care sunt asteptate sa intre in tara ca urmare a promovarii in aceasta categorie”.

Mobius mai spune ca bursa locala are nevoie de mai multe IPO-uri ale unor companii mari, alaturi de vanzarea catre public a unor pachete mai mari detinute de guvern in companiile de stat. “Atractivitatea pietei locale de capital pentru investitorii straini ar creste semnificativ daca mai multe companii mari ar fi listate, si, in acelasi timp, ar asigura lichiditatea necesara ca fondurile locale de pensii sa plaseze banii pe bursa locala si sa nu fie nevoite sa caute oportunitati de investitii in afara Romaniei”.

De asemenea, sunt absolut necesare masuri reducere sau eliminare a anumitor bariere care ingreuneaza accesul investitorilor, precum birocratia pentru deschiderea unui cont sau comisioane ridicate de tranzactionare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri