Fata in fata cu unul dintre cei mai puternici investitori din lume – Bob van Dijk, CEO al Naspers, companie care detine, printre altele, eMag, OLX si PayU, in Romania. Nu putea “scapa” fara a il intreba care sunt cele trei intrebari pe care le pune ownerilor unei companii si prin care decide daca investeste, sau nu.

Pentru a va face o idee despre puterea financiara a Naspers, este suficient sa subliniem ca, anual, fondul investeste circa 0,5 miliarde de dolari.

Intr-un scurt interviu exclusiv acordat wall-street.ro, Bob van Dijk a subliniat ca o prima intrebare pentru managerii unei companii care s-ar putea afla pe radarul Naspers este “cat de mult crezi ca va creste”?

“Conteaza foarte mult ambitia. Imi place sa investesc in oameni care au planuri mari, si de cele mai multe ori investim direct in lideri de piata, sau in persoane destul de “nebune” care sa imi spuna, argumentat, ca vor ajunge numarul unu”, spune el, zambind.

O a doua intrebare, mai neobisnuita, este “cum consideri ca business-ul tau ar putea fi depasit? Cine ti-ar putea pune in pericol afacerea”? Naspers investeste in oameni deschisi, open minded, insa care sa nu spuna ca nu exista riscuri. “Trebuie sa fie flexibili, insa si usor paranoici – aceasta calitate (eu asa o consider) le permite sa fie pregatiti in fata concurentei sau aparitiei unui pericol neasteptat”, puncteaza el, pentru wall-street.ro. “In primul rand, managerii trebuie sa fie onesti cu ei insisi”.

O a treia intrebare si un lucru la care Naspers se uita inainte de a investi este modalitatea prin care companiile angajeaza. “Cand esti la inceput si ai doar o mana de angajati, procesul poate fi usor de realizat. Cand ai insa mii de oameni, trebuie sa aflii ce anume cauti la oameni si cum ii atragi. Ownerii business-ului trebuie sa ii responsabilizeze si sa ii selecteze extrem de atent”.

De ce nu cumpara actiunile de la Iulian Stanciu?

Iulian Stanciu, CEO al companiei si actionar minoritar, “nu ne vinde actiunile!”, spune, glumind, Bob. “Acum, serios, nici noi nu le vrem – acest lucru il mentine motivat”, puncteaza Bob van Dijk.

In ceea ce priveste investitiile din Romania, Bob nu ofera amanunte insa spune ca “ne uitam pe mai multe sectoare”. Procesul investitional poate dura de la cateva saptamani la cateva luni, maxim. “Daca intelegem modelul de business, suntem mai inclinati sa investim mai mult”.

In prezent, compania nu este interesata sa vanda actiuni din eMag. “Compania este pe crestere, este inca potential major si atata timp cat si noi aducem valoare adaugata, nu avem in plan sa facem un exit”, spune CEO-ul Naspers.

Segmentul de mobile, din ce in ce mai incitant

Bob van Dijk, CEO Naspers, compania care detine eMag dar si OLX si PayU, subliniaza ca urmatorii 2-3 ani vor deveni din ce in ce mai competitivi dar si incitanti, in special pe segmentul de mobile.

“Majoritatea investitiilor noastre vor fi in zona de online, eCommerce, si Romania este in top-ul prioritatilor noastre”, puncteaza el. Este prima aparitie a lui Bob van Dijk intr-o conferinta de presa in Romania.

Naspers este o putere investitionala, anual bugetand, in medie, 0,5 miliarde de dolari pentru achizitii. Fondul are o capitalizare de 75 miliarde de dolari, 12,2 miliarde dolari venituri si 1,2 miliarde de dolari profit, la nivelul anului trecut. Naspers este prezenta in 130 de tari si are 27.000 de angajati.

De ce apreciaza Naspers Romania?

Bob van Dijk a punctat multiple lucruri care fac din Romania o zona extrem de interesanta pentru fond.

Naspers are in Romania multiple business-uri - eMag, OLX, PayU, Autovit, Conversion, Fashion Days, Depanero.

Bob recunoaste ca operatiunile din Romania au insemnat “noroc si ceva experienta – poate mai mult noroc”, glumeste el. Cu alte cuvinte, nu exista business-uri in tara care sa nu aiba potential major. “Niciun business de aici nu este inca profitabil – OLX se apropie, insa restul, nu. Poate parem nebuni, insa consideram ca inca suntem in fazele incipiente ale dezvoltarii lor, asa ca in prima faza investim puternic, apoi culegem roadele”, puncteaza omul de afaceri. “Ma intereseza mai mult felul in care este condus business-ul, oamenii din spatele lui.

Cu cat intelegem un business mai bine, cu atat mai mult suntem inclinati sa investim in el”, puncteaza CEO-ul Naspers.

Romania se afla pe locul 4-5 in ceea ce priveste returul veniturilor per investitii realizate. “Este o tara mare, 20 de milioane de oameni, Internet rapid, produsul intern brut per capita creste si, mai ales, Romania are o calitate a inginerilor IT extraordinara”. Nu este exclus chiar ca unele nise in care Naspers a investit sa ajunga sa produca marje de profit mai bune decat in Polonia, subliniaza Bob van Dijk.

“Ne place sa ne extindem, ne place expansiunea, si suntem convinsi ca eMag poate intra in si mai multe state si sa se dezvolte eficient si acolo”, spune el, increzator. In prezent insa, niciun business din Romania nu este profitabil – doar OLX s-a apropiat de profit.

eMag estimeaza ca va atinge 1 miliard de euro afaceri in 2018, decaland astfel termenul cu 1 an. “Anul viitor vom atinge vanzari de 1 miliard de euro, dar nu afaceri”, calculeaza Iulian Stanciu, CEO-ul companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri