”Suntem dezamagiti sa va comunicam ca nici anul acesta nu avem prea mari asteptari de la stat. (…) Singura masura care chiar o sa ne zbatem sa o obtinem este finalizarea procesului de adaptare a legislatiei vitivinicole romanesti la cea europeana, un subiect care ne creeaza grave probleme ca tara si care este intarziat de cel putin 8 ani. Noua lege a vinului care, ironie tipic romaneasca, a intrat in vigoare in mijlocul campaniei de recoltare, este un inceput, dar inca nu este definitivata toata legislatia conexa – ceea ce insemna ca noi producem vinurile fara sa cunoastem parametrii legislativi sub care le vom vinde, si aceasta stare de incertitudine trebuie sa fie rezolvata rapid”, a spus Ciprian Rosca.

Romania are circa 180.000 de hectare cu vita-de-vie grupate in 37 de podgorii, din care doar 28% se afla in circuitul economic, diferenta facand loc aparitiei de noi producatori de vin, noi nume testand productia in fiecare an. Cu acest nivel al suprafetei ocupate cu vita, Romania se afla pe locul cinci in Europa si pe locul 11 in lume. Piata vinului imbuteliat este estimata la 250-300 de milioane de euro, insa gradul de fragmentare este foarte ridicat, in conditiile in care exista aproximativ 100 de jucatori locali.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont