Rareori executivii de nivel foarte inalt din marile corporatii raspund intrebarilor privind concurenta directa; de cele mai multe ori, sunt declaratii diplomatice, precum “apreciem concurenta, ne face sa fim mai buni”. Thomas Kurian, unul dintre executivii care raporteaza direct fondatorului Oracle Larry Ellison, a raspuns catorva intrebari adresate de wall-street.ro.

Thomas Kurian este presedinte al Oracle product development si raporteaza direct lui Larry Ellison, presedinte executiv al board-ului companiei si CTO. Thomas este responsabil de dezvoltarea software si tranzitia tehnologiilor companiei in Oracle Cloud.

Zilele acestea are loc cel mai mare eveniment al corporatiei, in care gigantul american anunta noi servicii si produse, in special in zona de cloud, in fata a peste 60.000 de clienti, parteneri, companii interesate de cresterea eficientei si scaderea costurilor.

L-am intrebat pe Thomas Kurian cum ar reactiona in fata anunturilor de la Oracle Open World, daca ar avea o pozitie similara, insa in companii precum Amazon sau Microsoft, principalii concurenti ai Oracle pe zona de cloud.

Raspunsul sau este diferit de ce auzim de la concurenti care activeaza in Romania (de cele mai multe ori “nu comentam asupra reactiilor concurentilor/asupra concurentei” – n.r.): “Daca as avea aceeasi pozitie la Amazon, nu as face decat sa observ ce se intampla. Nu au foarte multe lucruri pe care pot sa le faca! Tehnologia noastra este superioara, asa ca doar as observa-o (I would just acknowledge it – in original – n.r.)”.

Din punctul de vedere al executivului Oracle, cloud-ul companiei se diferentiaza in patru feluri fata de serviciile oferite de concurenta – scalabilitate si performanta foarte ridicate, multe layere de securitate, control mai bun din partea clientilor si disponibilitate in situatii in care companiile doresc anumite facilitati care le sunt impuse de legislatie.

“Tehnologia noastra permite clientilor sa construiasca aplicatii open source in cloud, de exemplu, si sa si faca analize in acest mediu. Database as a Service este disponibil nu doar pentru sistemele Oracle ci si pentru altele, populare, precum MySQL sau Cassandra”, spune Thomas, punctand ca, zilnic, sunt realizate 50 de miliarde de tranzactii de catre companiile care folosesc serviciile cloud ale companiei. “Si numarul creste rapid”.

Servicii in cloud pentru management HR

Una dintre provocarile cu care se confrunta companiile mari este managementul fortei de munca. Thomar Kurian (extrem de bine pregatit de altfel, nu ezita in fata oricaror intrebari) nu ezita sa sublinieze ce se asteapta de la un serviciu de Human Capital Management si cum arata in prezent acest software in cloud.

“Conteaza in primul rand ca aplicatiile sa fie cat mai complete. Cu solutia Oracle ai posibilitatea de a gasi oameni potriviti pe care sa-i recrutezi, sa uploadezi automat informatiile despre ei in organizatie, sa trasezi automat pentru fiecare in parte planuri de evolutie si learning, sa stabilesti obiectivele prioritare, review al pregatirii lor, planuri de salarizare si bonusare, beneficii, payroll, planuri de succesiune – totul intr-un singur sistem”.

Un al doilea lucru important intr-un sistem HR – integrarea de analiza. “Pe langa eMail, platforma colaborativa la nivelul intregii corporatii este esentiala si ofera un mijloc de comunicare inchis, similar cu Facebook, insa securizat. Totodata, sistemul ofera peste 2.500 de practici pozitive si indica performanta fiecarui angajat, ratele de atritie. In al treilea rand, sunt analizate complet informatii contabile – payrolls, grafice cu evolutia angajatilor, si fiecare stat si moneda sunt tratate diferit si analizate diferit. De asemenea, sunt tratate diferit companiile, in functie de domeniu si daca sunt de stat sau private”.

Ce asteapta business-urile de la inteligenta artificiala?

Inteligenta artificiala este un subiect din ce in ce mai fierbinte si din ce in ce mai intalnit in organizatii. Tehnologia de machine learning poate scuti extrem de multi bani si batai de cap companiilor (in special medii si mari).

“Software-ul trebuie sa inteleaga datele introduse de companie si sa gaseasca proleme in aceste date. Masinile se pot uita si analiza mult mai bine decat oamenii multe informatii”.

Un al doilea lucru este ca tehnologia sa ofere o vizualizare cat mai clara a concluziilor, care sa iti permita sa intelegi problemele – practic, vizualul este foarte important. “Masinile iti detaliaza prin grafice clare ce a mers bine, ce nu, daca sunt erori in sistem si, in final, iti propun modalitatile pe care le considera cele mai bune pentru a fi vizualizate. Ca om, evident, poti alege alt fel de vizualizare, insa, in timp, software-ul se adapteaza”.

Nu in ultimul rand, cand vorbim de tehnologii de machine learning, nu vorbim doar de analiza si apoi afisarea datelor intr-o modalitate usoara pentru oameni, ci si de pasii care au dus la acele concluzii.

“Atunci cand prezinti acele date unor terte persoane, este foarte important sa fie clar de ce si cum s-a ajuns la concluziile respective, nu doar rezultatul”, spune Thomas Kurian.

Este ca la scoala, la matematica – in dreptul unui exercitiu, nu era suficient sa scrii rezultatul, ci trebuia sa si explici cum ai ajuns la el.

“Pe scurt, perspectiva Oracle asupra machine learning este urmatoarea – inserezi datele, masinile se uita peste ele, le portioneaza, le intelege, le analizeaza si le proceseaza extrem de rapid. Apoi, ofera vizualizarea lor, oferindu-ti recomandari – evident, omul are decizia finala, de a le aranja in ce format doreste. Totodata, computerele ofera si informatii privind ratiunile din spatele concluziilor”, concluzioneaza top executivul Oracle.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri