Libra Internet Bank a lansat un produs de creditare complet online, care nu implica hartii si poate fi acordat in aproximativ 30 de minute. Noul tip de imprumut ar trebui sa aduca bancii crestere pe segmentul de credite de consum, vizata fiind o categorie diferita de clienti fata de cele pe care actioneaza in prezent institutia prin reteaua de 46 de sucursale. In functie de cum este primit de piata, Creditul Online Libra Bank ar trebui sa aduca anul urmator o contributie semnificativa la afacerile bancii.

Tinta Creditul Online este “tanarul educat, utilizator de internet, pretentios, care solicita calitate si pentru care timpul liber conteaza”, potrivit bancii.

"Oricarui consumator din Romania se adreseaza. Noi pana acum nu am marketat credit de consum pentru ca filosofia noastra este ca in sucursale sa lucram preponderent cu companii si nu cu persoane fizice. Oamenii nostri din sucursale care se ocupa de clientela sunt specializati pe companii, analiza financiara, negocieri de structuri mai complexe, tranzactii complexe, deci nu persoane fizice. Nu am vrut sa tinem sucursala aglomerata cu clientela persoane fizice, pentru ca nu vad niciun sens ca persoanas fizica sa se deplaseze la banca, cel putin nu persoana fizica pe care o tintim noi. Din acest motiv inovam pe internet si pe mobile tot ce inseamna astazi depozite, conturi curente, tranzactii, plati, credite, credite de consum, dar vor veni si alte produse", a declarat pentru wall-street.ro directorul general al Libra Bank, Emil Bituleanu.

Vrem sa pastram aceasta linie: sucursale pentru companii, persoanele fizice – internet

Emil Bituleanu

Pana la finele anului, Libra Bank vrea sa acorde cateva sute de credite online, intrucat acest tip de imprumut este nou si are nevoie in prima faza de promovare.

"Cred ca pot fi plasate cateva sute de credite anul acesta. Trebuie o campanie de marketing, trebuie sa se obisnuiasca consumatorul cu ideea ca se poate face totul de acasa sau de unde doreste, nu de la banca. Nu sunt asteptari fabuloase pentru anul acesta. Tatonam sa vedem daca este pozitionat corect ca pricing, ca suma, ca scoring – modelele noastre de risc, plus trebuie sa vedem toate structurile noastre de risc sa vedem daca sunt bine calibrate, astfel incat sa nu ne trezim ca ne pare rau la anul pentru ce am dat azi", a spus Emil Bituleanu.

Anul urmator, insa, Libra Bank vrea sa acorde un numar semnificativ mai mare de imprumuturi, o limita pe care banca o ia in calcul in prezent fiind ca portofoliul de credite de consum sa nu treaca de 25% din total credite acordate.

"Vrem sa intram zona de credite pentru consum, dar probabil ca nu vom avea un apetit mai mare de 25% din total credite catre persoane fizice, credite de consum. Probabil ne vom limita la chestiunea asta, dar asta este o chestiune de risc pe care o vom discuta in board. In momentul de fata cam in zona asta l-as opri, in zona de 25% din total credite, restul fiind in zonele traditionale ale bancii, clientela corporate, clientela (cu afaceri in, n.r.) agricultura, profesii liberale ...", a afirmat seful Libra Bank.

Reteaua de sucursale ar putea sa mai cresca usor si pastreaza aceleasi obiective

In prezent, Libra Bank are 46 de sucursale, iar pana la sfarsitul anului are in plan sa mai deschida patru, urmand sa ajunga la 50 de sucursale, a spus seful bancii.

"Probabil ca o retea pentru Libra in zona aceasta de 50-60 de sucursale ... cred ca este o retea suficienta pentru ceea ce vrem noi sa facem, companii si in rest persoane fizice online. O retea mai mare, intinsa, de sucursale nu este in momentul de fata o oferta castigatoare", a adaugat Emil Bituleanu.

Reteaua restransa si faptul ca Libra s-a concentrat pe orasele mari si anumite categorii de clienti sunt motivele pentru care institutia de credit inregistreaza o rata de imprumuturi neperformante sub nivelul pietei, potrivit acestuia.

Profit in crestere puternica anul acesta

Profitul pentru anul in curs ar urma sa fie cu aproape 50% peste cel din anul anterior, in contextul in care rezultatul de la 6 luni a depasit asteptarile initiale ale bancii pentru anul in curs.

"Ne-am schimbat tintele. Este un profit net estimat in jurul a 35 de milioane de lei pentru finalul anului", a declarat directorul general al Libra Bank.

Libra Bank a raportat pentru anul 2015 un profit net de aproximativ 24 milioane de lei (echivalentul a 5 milioane euro). In primele 6 luni din 2016, a obtinut un profit net de 25 milioane lei (circa 5,5 milioane euro), in crestere cu 111% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii imprumuturilor acordate, conform datelor publicate de banca.

Libra este un jucator de talie mica din sectorul bancar specializat pe nisa profesiilor liberale. Cota de piata a Libra Internet Bank a crescut in ultimii trei ani de trei ori, fiind in prezent de a 0,75%.

Banca este detinuta de grupul american de investitii New Century Holdings (NCH).

Sursa foto: Companie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri