Romani sunt vazuti de angajatorii din afara granitelor ca persoane cu un nivel ridicat de pregatire, rezultat al universitatilor bune din Romania. Ei pot reprezenta candidatii ideali pentru organizatiile din tarile cu deficit mare de talente, precum Germania sau Marea Britanie, a declarat Martin Meier, director de dezvoltare al companiei de resurse umane Adecco la nivel international.

"Romania are universitati bune, iar absolventii lor sunt la mare cautare de angajatori din tari cu deficit de personal. De asemenea, romanii sunt recunoscuti ca fiind buni vorbitori de limbi straine, oameni deschisi si motivati, iar aceste calitati ii atrag pe angajatorii din tarile cu deficit de talente, cum sunt Germania si Regatul Unit, precum si altele", a declarat Martin Meier, director de dezvoltare al companiei de resurse umane Adecco pentru Italia, Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si India.

Astfel ca oamenii bine pregatiti, dar cu salariile mici din Romania, pot fi tentati cu usurinta sa plece in numar mare in strainatate.

Daca voi nu ajustati nivelul salarial pentru acesti oameni, vor pleca peste granite

- Martin Meier -

Provocarile pietei muncii

Atentionarea lui Martin Meier este si mai importanta in contextul in care el a aratat ca la nivelul intregii Europe de Est si nu numai una dintre cele mai mari provocari ale angajatorilor este deficitul de personal calificat.

"In tarile din Europa de Est ne confruntam cu un deficit de candidati de calitate, calificati, iar recrutarea acestora devine o provocare mai ales in unele industrii, unde inca se primesc investitii directe din tari precum Germania si SUA. Scade numarul de candidati cu abilitati din Europa de Est, mai ales pe zona specialistilor, dar si pe cea a muncitorilor cu o calificare", a precizat Meier.

De asemenea, intre provocarile cu care se confrunta companiile de recrutare, precum si ceilalti angajatori, in gasirea angajatilor potriviti se numara, la nivel european, imbatranirea populatiei, care se transpune intr-o pepiniera mai redusa de candidati pentru locurile de munca disponibile.

Cum pot deveni companiile atragatoare pentru candidati

Managerul cu vasta experienta internationala, care declara ca oamenii sunt asemanatori in oricare colt al lunii, sustine ca intre cele mai importante aspecte la care se uita angajatii cand aleg o companie sunt, pe langa salariu, flexibilitatea programului si sansa de a-si face treaba fara sa fie urmariti pas cu pas de superiori.

"Oamenii vor flexibilitate la locul de munca, vor un mediu de lucru unde pot combina cu succes munca si viata personala, vor sa fie responsabili pentru munca lor, sa nu stea cineva in urma lor, sa le urmareasca toti pasii. In ceea ce priveste Generatia Y, pentru ei banii nu sunt driverul principal, ei vor sa aiba sarcini diferite in cadrul companiei sau chiar sa schimbe joburile mai des, vor experiente diferite, vor sa lucreze in mai multe tari, vor in loc de o marire de salariu uneori training, vor sa isi creasca abilitatile, sa se dezvolte", a detaliat Meier.

Sunt oameni care isi doresc sa lucreze o zi pe saptamana de acasa, iar companiile trebuie sa le puna la dispozitie aceasta optiune

- Martin Meier -

Tot el a adaugat ca organizatiile sunt cele care trebuie sa se adapteze cerintelor oamenilor pentru a reusi sa atraga si sa retina in companie oamenii talentati.

Este un proces prin care trec organizatiile, in care isi dau seama ca nu mai reusesc sa atraga oamenii talentati, motiv pentru care sunt fortate sa isi schimbe modul in care gandesc astfel incat sa isi retina oamenii. Pentru unele organizatii este inca dificil sa faca acest lucru, unii manageri se lupta

- Martin Meier -

Adecco Romania, parte a grupului cu Adecco, cu sediu la Zurich, este cel mai mare jucator din domeniul resurselor umane, cu o cifra de afaceri de peste 69 de milioane de euro, in 2015. Adecco Romania gestioneaza peste 8.000 de persoane angajate temporar, are o baza de date cu peste 400.000 de candidati si deserveste zilnic 450 de clienti. Echipa Adecco numara in Romania 160 de persoane, iar serviciile oferite au o plaja foarte larga, de la recrutare si selectie, la outsourcing, recrutare in masa, dar si outplacement si training.

Foto:George Rudy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri