Andy Tryba are unul dintre cele mai impresionante CV-uri – a lucrat la Casa Alba, ridicand ponderea absolventilor din domeniul tehnic, a ocupat mai multe functii de conducere in Intel timp de 14 ani, a investit si lansat multiple startup-uri, realizand si mai multe exit-uri. “Ce ar trebui sa faca guvernele pentru antreprenori? In primul rand, sa nu puna piedici acestora. Apoi, sa le ofere mai multe mijloace de a atrage fonduri”, puncteaza el, intr-un interviu exclusiv cu wall-street.ro.

Ce trebuie sa urmaresti atunci cand lansezi un start-up? Cand este cel mai bine sa cauti investitie?

Cele mai bune start-up-uri au cei mai buni oameni – este un lucru care a fost valabil de-a lungul deceniilor, si va ramane valabil si in viitor. “Acum este, insa, mult mai usor sa incepi o companie. Inainte trebuie sa investesti milioane de dolari in infrastructura, acum ai acces la cloud, la software ca si serviciu. Acum, mai mult poate ca in trecut, este insa mai greu sa gasesti seturile de aptitudini necesare, abilitatea de a gasi oameni potriviti este principala provocare”, puncteaza el.

Una dintre greselile pe care le fac micii intreprinzatori este faptul ca se uita pentru angajati doar in jurul lor, in orasul lor. “Este ca o echipa de fotbal – atunci cand o concepi, nu te uiti doar la jucatori din orasul respectiv, ci te uiti la nivel national, sau chiar global! Multe tari ofera experti pe anumite nise si este important sa iti tii mintea deschisa catre a angaja la distanta”.

O alta eroare pe care o fac foarte multi antreprenori – cauta sa atraga finantare si sa cedeze “actiuni” in companie, prea repede. “In ziua de azi este foarte usor sa iti cresti business-ul, sa castigi tractiune. Atunci cand incepi sa scalezi si ai un model dovedit de business, chiar daca pe o masa mica de oameni, atunci este momentul sa incerci sa atragi un investitor si o investitie”, considera antreprenorul si investitorul american.

Crossover, start-up-ul pe care il promoveaza in prezent inclusiv pe piata din Romania, este prezent in 85 de tari, la doi ani de la lansare. Astfel, Andy a sesizat diferente majore intre antreprenorii din diferite tari.

“Sunt foarte diferiti, mai ales din perspectiva <<rezistentei>> la risc, complet diferite. Unele tari au o aversiune puternica fata de risc – Romania, de exemplu, inca nu este atat de relaxata din acest punct de vedere -, in timp ce altele sunt mai relaxate si gata sa riste mult mai usor. Tarile asiatice, Japonia, de exemplu, se tem, in general, de risc”, mai spune Andy Tryba.

As schimba “dorinta” antreprenorilor de a esua mai rapid!

Am fost curios sa il intreb pe Andy ce ar schimba in mentalitatea colectiva a antreprenorilor, la nivel global si, fara sa ezite, mi-a raspuns ca ar incerca sa modifice dorinta lor de a esua, mai repede.

“Toti ne temem de esec – sta in ADN-ul nostru. In realitate insa, cele mai bune start-up-uri esueaza aproape tot timpul, apoi se ridica. Imbratiseaza esecul!”, spune el.

In realitate, cele mai multe start-up-uri esueaza – peste 95% dintre ele. Si, mai mult, desi poti crede ca ai idee despre cum va arata start-up-ul tau, de fapt nu stii nimic pana in momentul cand, efectiv, incepi sa il vinzi si sa il prezinti. “Oamenii cred ca au un concept, dar, pana cand incepi sa interactionezi, efectiv, cu piata ta, nu stii cu adevarat aproape nimic. Totul se rezuma la a incerca si a esua, a te ridica si a repara ce ai gresit. A esua”.

Ziua de munca de 6 ore? Nope!

Desi multi ar spune ca ziua de munca ar trebui scurtata, pentru a focusa mai mult angajatii, a le oferi totodata si timp mai mult de relaxare, Andy spune ca "nu am fost niciodata un fan al acestei idei”.

"Da, sunt COMPLET de acord ca viitorul muncii este remote, acolo unde consideri ca esti mai productiv, si studiile arata ca deseori acest mediu nu este biroul. De exemplu, un studiu realizat de Universitatea Stanford arata ca intr-un birou sirul gandurilor iti este intrerupt o data la 3-11 minute si apoi sunt necesare pana la 25 de minute pentru a reincepe sa muncesti la aceeasi eficienta”.

Pe de alta parte, nu este fan al modelului de orar fix de munca, de 6 ore de exemplu, intrucat uneori ai oameni care se simt confortabil sa munceasca si 10-12 ore si, daca nu fac acest lucru, a doua zi le este foarte greu sa reinceapa de unde au ramas.

Cum ar trebui sa se implice guvernele in promovarea si sustinerea antreprenoriatului?

Sunt doua lucruri prin care guvernele ar putea sustine mai mult antreprenorii.

In primul rand, sa nu le puna piedici care nu sunt necesare – in Romania, de exemplu, pentru a-ti face o companie, fara angajati, dureaza peste o luna, trebuie sa stai la cozi, sa "te umilesti”, sa faci "n” copii dupa acte si asa mai departe.

"De asemenea, guvernele pot ajuta prin a pune la dispozitie capital si oportunitati de investitii, sa le incurajeze. In al doilea rand, evident, educatie moderna. Sa promoveze inovatia, stiinta si gandirea globala”.

Andy Tryba crede foarte mult in sistemul STEM – stiinta, tehnologie, inginerie si matematica. "In SUA, de exemplu, se pune in continuare mult accent pe servicii – avocati, doctori si asa mai departe. Da, este foarte bine, dar cred ca stiinta si oamenii de stiinta schimba cu adevarat lumea”, subliniaza el.

"As sfatui toate tinerele mame sa isi incurajeze copiii sa urmeze o cariera in matematica/informatica, stiinte exacte. Acestea te invata cum sa rezolvi probleme diverse si vor putea gasi si mult mai usor job-uri. Deci...<<go technical>>!”, spune el, zambind. De exemplu, pe vremea cand lucra in Casa Alba (2011, Obama – n.r.), 33% din companiile din Fortune 500 aveau lideri cu masterate in inginerie. Mai mult, cele mai mari salarii vin din aceasta zona.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri