Dezvoltarea economica inregistrata de tara noastra, care a dus la cresterea investitiilor straine, le ofera din ce in ce mai multa siguranta companiilor din Romania, care isi pot face planuri ferme de dezvoltare. In acest context, companiile au prins curaj si au crescut angajarile permanente, indreptandu-se mai putin catre recrutarea temporara, a declarat Florin Godean, country manager Adecco, cea mai mare companie de recrutare din Romania.

"Piata tinde sa se indrepte tot mai mult catre recrutare permanenta pentru ca sunt investitii foarte multe si exista dezvoltare economica. In prezent, suntem una dintre tarile cu cel mai mare avant la nivelul Uniunii Europene, iar, in acest context, multe companii incep sa angajeze. In plus, companiile incep sa se mute catre ceea ce inseamna recrutare permanenta, intrucat au comenzi ferme si sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul", a explicat Florin Godean, country manager Adecco.

Companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 2,741 miliarde euro in primele opt luni din acest an, in crestere cu 18,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Munca in regim permanent, potrivit lui Godean, pare sa fie o forma de fidelizare a angajatilor.

"Angajatorii vor in acest mod sa isi fidelizeze angajatii. In prezent, flexibilitatea (caracteristica a muncii temporare - n. red) are o cerere mai scazuta, pentru ca firmele au comenzi ferme sau previziuni pozitive pentru perioada urmatoare, astfel ca exista o nevoie de munca permanenta", a precizat seful Adecco.

Salariatul care lucreaza in regim temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

Trendul pozitiv in ceea ce priveste angajarile la nivel national reiese si din datele statistice puse la dispozitie de Insititutul National de Statistica (INS), cele mai recente informatii aratand ca rata de ocupare a populatiei cu varsta de munca (15-64 ani) a fost, in al doilea trimestru al anului 2016, de 61,8%, in crestere fata de trimestrul anterior cu 2,0 puncte procentuale.

Astfel, in intervalul mentionat, populatia activa a Romaniei era de 9,05 milioane de persoane, din care, 8,52 milioane de persoane erau ocupate si 530.000 de persoane erau someri.

Munca temporara ramane in urma

Daca in perioada de criza, munca temporara a inregistrat cresteri spectaculoase, fiind o forma potrivita de angajare a oamenilor in perioade de varf de productie sau pentru inlocuirea unora dintre oameni, in ultima perioada angajarea in regim temporar pierde teren.

"Fata de 2010 si 2009 lucrurile s-au schimbat foarte mult in ceea ce priveste munca temporara, tendinta inca-i pozitiva, dar nu mai are cresterea din perioada crizei. Multi oameni considera in continuare ca exista o mai mare precaritate a locului de munca in cazul angajatilor temporari, dar nu este asa. Sunt avantaje si dezavantaje in ambele situatii. Daca ma uit la avantajele unui angajat cu contract de munca temporara cred ca cel mai important este ca are posibilitatea sa vada mai multe oferte si mai multe provocari", a explicat Florin Godean.

Peste 67.000 de persoane au fost angajate in regim de munca temporara in 2015 arata un studiu recent al Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT), iar aceasta cifra reprezinta dublul celei din 2010, cand se inregistrau 30.000 de angajati temporar.

Rata de penetrare a muncii temporare in Romania (0,2% ) este inca mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri