Care sunt pasii pentru fuziuni si achizitii

  1. Primul pas este de a identifica o nevoie reala de initiere a unui proces de achizitie sau vanzare a unei companii. De obicei, daca nu exita o nevoie reala de ambele parti, procesul nu se va finaliza.
  2. Al doilea pas este de a identifica candidatii dispusi sa negocieze o tranzactie, deja de aici poate interveni rolul consultantului care ar trebui sa aiba suficiente contacte interne si internationale pentru a putea ajuta clientul sa aleaga si sa nu se blocheze in discutia cu primul candidat care isi face aparitia.
  3. Al treilea pas este prezentarea partilor, a oportunitatii si a planului de afaceri, preferabil sub foma unor rapoarte obiective pregatite de consultanti specializati, suplimentate de vizite si intalniri cu managementul companiei - tinta.
  4. In mod normal, ar urma etapa ofertei initiale, neangajante, realizate pe baza unei evaluari, care asigura ca exista premizele initiale ale unei tranzactii, acceptabile pentru ambele parti.
  5. Urmatorul pas este procesul de due diligence, prin care cele doua parti analizeaza in detaliu posibilitatea unei tranzactii si identifica punctual principalele riscuri aferente
  6. Urmeaza faza ofertei finale si a negocierilor contractuale care privesc aspecte juridice, dar de multe ori si aspecte comerciale rezultate din riscuri identificate in etapele anterioare.
  7. Odata semnate documentele de tranzactie poate urma o perioada pana cand tranzactia devine efectiva si se face transferul de proprietate si de pret.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont