O revenire la normalitate si legalitate in piata de asigurari ar impune tarife RCA sustenabile pentru asiguratori, situatie care ar putea crea din nou perceptia unor dezechilibre. Normalul a devenit un echivalent al dezechilibrelor. Pe de alta parte, plafonarea tarifelor impacteaza puternic asiguratorii, punand sub un mare semn de intrebare aceasta linie de business, pe care nu o vedem iesind din zona de pierdere cu astfel de abordari, apreciaza Adrian Marin, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania - UNSAR.

Wall-Street.ro: Care considerati ca a fost cel mai important eveniment de pe piata asigurarilor in 2016?

Adrian Marin: Anul 2016 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru piata de asigurari din Romania. Nu as putea prioritiza evenimentele, pentru ca fiecare a avut importanta lui. Cerintele pentru asiguratori cresc din ce in ce mai mult.

Directiva europeana Solvabilitate II a introdus exigente mai stricte privind capitalul de solvabilitate, reglementare si calitate, iar reglementarilor europene li s-au adaugat schimbari substantiale la nivel de legislatie nationala in ceea ce priveste segmentul auto. Ordonanta de Urgenta 54/2016 introduce tarife plafonate pentru politele RCA pe o perioada de sase luni, dar si multe alte prevederi care presupun costuri mai mari pentru asiguratori: scaderea perioadei minime contractuale la o luna, posibilitatea de suspendare a politei, posibilitatea de a plati in rate prima de asigurare etc.

Mai mult, ultimul proiect de norma RCA propune cresterea limitelor de despagubire acordate de asiguratori cu 21% pentru vatamari corporale si decese si cu 22% pentru pagube materiale, dar aceasta majorare nu a fost luata in calcul in elaborarea tarifelor plafonate. Avem in acest moment o piata suprareglementata, cu tarife plafonate, limite de despagubire crescute si inerent costuri suplimentare pentru asiguratori.

Wall-Street.ro: Cum credeti ca vor evolua tarifele dupa perioada de 6 luni in care vor fi plafonate?

Adrian Marin: Dupa incheierea perioadei de sase luni in care tariful este plafonat, o revenire la normalitate si legalitate ar impune tarife sustenabile pentru asiguratori, situatie care ar putea crea din nou perceptia unor dezechilibre in piata. Plafonarea tarifelor impacteaza puternic asiguratorii, punand sub un mare semn de intrebare aceasta linie de business, pe care nu o vedem iesind din zona de pierdere cu astfel de abordari. O linie de business profitabila pentru furnizorul de servicii este, in mod logic, profitabila si pentru clienti si parteneri.

Wall-Street.ro: Credeti ca un impact a avut si faptul ca s-a redus numarul companiilor de asigurari care practica RCA in piata romaneasca? Pentru ca, iata, mari jucatori, care aveau tarife mai mici pentru transportatori au disparut sau au acum la randul lor anumite probleme.

Adrian Marin: Cu siguranta intrarea in faliment a celor doua companii de asigurare care acopereau aproape 50% din piata RCA a reprezentat unul dintre factorii de dezechilibru al pietei. Firmele ramase in piata au preluat nu doar clientii si riscurile aferente acestora, ceea ce a dus la cresteri de preturi pentru politele RCA.

Aceste doua evenimente le-au reconfirmat jucatorilor ramasi ca practicarea unor preturi de dumping nu este o strategie castigatoare. O polita RCA la un pret sustenabil diminueaza riscurile pentru asiguratori si reprezinta o garantie reala pentru asigurat.

Wall-Street.ro: Daca ati putea, care ar fi primul lucru pe care ati incerca sa il rezolvati pentru a imbunatati functionarea pietei de asigurari RCA?

Adrian Marin: Primul lucru pe care am incerca sa-l rezolvam ar fi scaderea frecventei accidentelor. Promovarea sigurantei rutiere ar trebui sa fie o prioritate atat pentru autoritati, pentru soferi, in special pentru cei profesionisti, cat si pentru asiguratori. UNSAR doreste ca in perioada urmatoare sa dezvolte o strategie pentru promovarea sigurantei rutiere, lipsa acesteia fiind unul dintre marile pericole in Romania. Nu trece saptamana in care sa nu vedem un accident grav pe drumurile din Romania, accident soldat cu raniti grav sau chiar cu pierderi de vieti omenesti.

Sumele pe care asiguratorii le cheltuiesc cu despagubirile pentru daune morale aferente vatamarilor corporale si deceselor au crescut cu 2000% din 2007 pana in 2015. Promovarea unui comportament responsabil la volan ar avea ca efect scaderea daunalitatii, prin urmare ar avea efecte pozitive asupra pretului politelor RCA. Aceasta ar reprezenta solutia cea mai buna pentru echilibrarea pietei, din punctul nostru de vedere. Interventia statului in tarife si plafonarea acestora nu reprezinta o solutie realista, iar efectele pe termen mediu si lung vor fi negative.

Wall-Street.ro: Este Romania intr-adevar o piata de asigurari RCA in care pretul ramane argumentul principal in achizitia unei asigurari? Numiti, in ordinea importantei, aspecte din piata RCA ce ar avea nevoie de schimbare pentru a muta atentia din zona pretului.

Adrian Marin: Intr-adevar, avand in vedere caracterul obligatoriu al asigurarii RCA, clientii privesc aceasta asigurare ca pe o taxa. Este nevoie, in primul rand, de o educatie financiara temeinica a populatiei pe acest segment, pentru a clarifica beneficiile asigurarii de raspundere civila auto, iar asiguratorii inteleg aceasta nevoie si fac eforturi pentru a-i raspunde. RCA-ul este o asigurare care aduce beneficii atat persoanei vatamate, cat si soferului vinovat, acoperind pagube substantiale care ar putea destabiliza bugetul unei familii in cazul unui accident auto.

Promovarea sigurantei in trafic este la fel de importanta, insa in acest caz avem de-a face cu o situatie mult mai sensibila, pentru ca nu vorbim doar de costul politei RCA, ci si de pierderi de vieti omenesti. Conform statisticilor Uniunii Europene, Romania este pe primul loc in 2015 in ceea ce priveste numarului de decese in accidente rutiere: 95 de vieti pierdute pentru fiecare milion de locuitori, fata de o medie europeana de 51,5.

Wall-Street.ro: Ce asteptari aveti de la « analiza » Comisiei Europene cu privire la Ordonanta 54/2016 ?

Adrian Marin: Am primit o scrisoare la UNSAR de la Comisia Europeana prin care ni se comunica faptul ca sesizarea noastra a fost admisa si ca se afla in analiza. Asteptarea noastra a fost intotdeauna ca legislatia nationala pe segmentul RCA sa nu contravina celei europeane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri