Internetul si forta de lucru foarte bine pregatita din tara noastra sunt cele mai mari atuuri pe care tara noastra le are pe piata de birouri, iar aceste aspecte fac din Romania si una dintre cele mai atractive piete pentru investitii imobiliare, dar si pentru companii mari care aleg sa isi extinda operatiunile sau sa isi relocheze activitatea in tara noastra.

Intr-un interviu acordat Wall-Street PRO, Tal Roma (foto cover), business development manager in cadrul AFI Europe Romania, sustine ca Romania s-a schimbat enorm in ultimii 10 ani, timp in care executivul AFI Europe a coordonat activitatea companiei la nivel local si spune ca noi dezvoltari de calitate vor urma pe piata investitiilor imobiliare din tara noastra, ca urmare a atractivitatii pe care marile orase din Romania o au.

Investitorii straini, dar si dezvoltatorii imobiliari locali, au contribuit in ultimii ani la dezvoltarea marilor orase din Romania si au facut ca nu doar Bucurestiul sa fie pe harta de afaceri din tara, ci a facilitat si dezvoltarea unor orase secundare – asa cum este cazul Clujului, Timisoarei, a dezvoltarilor din Iasi, Constanta, Targu Mures, Oradea sau Brasov.

“Romania s-a bucurat de un real succes in zona de birouri, in ultimii patru ani. A fost un boom in intreaga tara si vedem ca acest segment creeaza un lant de dezvoltari. Au fost multe companii mari care au intrat in Romania, business-uri care isi relocheaza activitatea din Asia spre Europa, mai ales spre Europa de Est. Viitorul industriei imobiliare din Romania este pe un trend ascendent. Noi, in calitate de dezvoltatori, oferim spatiile, insa nu dam trendul. Rolul dezvoltatorilor este de a livra proiecte moderne care sa ajute la dezvoltarea proiectelor si companiilor. Am reusit sa atragem companii mari in cautare de spatii de lucru performante”, a declarat Tal Roma, pentru Wall-Street PRO.

In opinia sa, dezvoltarea serviciilor de comunicatii din Romania, in special la nivelul marilor aglomeratii urbane, a condus la o crestere exponentiala a interesului pentru tara noastra.

“Bucurestiul are un foarte mare avantaj competitiv, iar acest lucru este dat de infrastructura serviciilor de comunicatii, in special a vitezei la Internet, insa pentru atragerea investitiilor straine si a companiilor care sa isi dezvolte centre de afaceri in orasele cheie din Romania este nevoie in primul rand de forta de lucru calificata, iar aici orasele universitare joaca un rol decisiv”, a mai spus Tal Roma.

Executivul care de 10 ani coordoneaza expansiunea AFI Europe in Romania apreciaza ca tara noastra s-a axat foarte mult pe dezvoltarea in domeniul IT, iar acest lucru a fost un pariu castigator, insa pentru ca dezvoltarile de profil sa continue intr-un ritm cel putin similar ca pana acum este nevoie de o infrastructura aeroportuara foarte bine pusa la punct.

“Pentru companiile specializate in furnizarea de solutii si produse in domeniul IT&C, infrastructura este la fel de importanta cum este si componenta de resursa umana (HR). Mai mult, pentru atragerea de noi investitii la nivel local, infrastructura rutiera este de departe cea mai importanta componenta, iar proximitatea unui aeroport este vitala. (…) Orasele care sunt conectate la un aeroport sau se afla la o distanta de cel mult o ora de mers de o astfel de facilitate sunt principale tinte pentru companiile care isi doresc sa intre pe o noua piata sau cauta sa isi extinda business-ul”, a mai precizat Tal Roma.

Tal Roma, AFI Europe: Constructia unui aeroport va aduce in Brasov un nou boom imobiliar

Infrastructura rutiera este vitala pentru orice oras sau aglomeratie urbana dintr-o tara, iar cum dezvoltarea economica a avut loc pana acum in marile orase din Romania, care au fost legate la un aeroport, foarte mari asteptari sunt si pentru Brasov, orasul din centrul tarii, care va cunoaste un nou boom imobilar in anii urmatori.

“Cand va avea aeroport, Brasovul va exploda in dezvoltari imobiliare. In opinia mea, este orasul care va cunoaste o extindere fantastica si tot mai multe companii vor urmari sa isi deschida birouri aici”, este convins managerul AFI.

AFI Europe a inceput in cursul acestui an, in Brasov, lucrarile unui nou proiect mixt, ce va cuprinde un centru comercial de 45.000 mp inchiriabili (GLA - Gross Leasable Area) si un proiect de birouri de 25.000 mp inchiriabili, ce va fi structurat in doua faze.

“Proiectul din Brasov ar urma sa fie finalizat in prima parte a anului 2018. Fiind un proiect in centrul orasului, constructia va fi dintr-o singura structura intinsa pe 12 etaje, iar un lobby va asigura trecerea din zona de birouri in spatiul comercial. In functie de cererea din oras, ne asteptam ca a doua faza a proiectului de birouri sa fie dezvoltat in urmatorul an. Avem toate premisele ca proiectul din Brasov sa fie unul de succes”, a mai adaugat Roma.

AFI Europe se concentreaza pe dezvoltarea noului proiect de birouri AFI Tech Park

AFI Europe isi va concentra activitatea in perioada urmatoare pe dezvoltarea proiectului de birouri AFI Tech Park, care va insuma circa 50.000 mp spatii de lucru, ce ar urma sa fie finalizati in urmatorii 2-3 ani.

“Ne concentram pe dezvoltarea proiectului AFI Tech Park din zona de Centru-Sud. Am vazut ca principala preocupare a angajatilor si companiilor in Bucuresti este traficul sau mai bine zis a aglomeratiei cauzate de trafic. (…) Cand am venit in urma cu 10 ani in Bucuresti si am vazut aglomeratia din oras mi-am spus ca aici este nevoie de o dezvoltare in mai multe directii. Primaria si autoritatile locale trebuie sa incurajeze dezvoltarile in alte zone si sa acorde o importanta mult mai mare investitiilor. Bucurestiul trebuie sa se dezvolte in toate punctele cheie ale orasului, nu doar in Nord sau in Centru”, a mai spus executivul AFI Europe.

Tal Roma a mai adaugat faptul ca miza in momentul de fata pe piata birourilor este ca dezvoltatorii si viitorii angajatori sa conlucreze, sa asculte unul de nevoile celuilalt si, in final, sa ofere viitorilor angajati un mediu de lucru modern si performant.

“Dezvoltarile de proiecte imobiliare se vor realiza in functie de oportunitati. Toata lumea cauta angajati de calitate, iar pentru acest lucru trebuie sa vii cu o oferta prin care sa le oferi spatii de lucru adecvate. Salariul nu mai este cel mai important aspect atunci cand vine vorba de un nou loc de munca, ci spatiul in care viitorul angajat isi va desfasura activitatea, precum si mediul care il inconjoara sunt extrem de importante: parcarea este un aspect extrem de important cand vine vorba de atragerea de noi angajati, iar birourile moderne sunt un factor extrem de important in decizia de a opta pentru o companie sau alta. (…) Vedem ce se intampla in proiectul AFI Tech Park din zona Progresului. Vedem ca viitorii angajati cauta sa transforme spatiile de lucru in zone familiale, primitoare si moderne”, a mai spus managerul AFI Europe, care a precizat ca exact pe acest lucru a mizat si in dezvoltarea viitorului proiect AFI Tech Park.

“Pentru a pastra acest moment de dezvoltare, Romania trebuie sa investeasca in resursa umana si sa se concentreze pe domeniul IT&C, sa incurajeze tinerii sa mearga la facultate, sa ofere factori de motivatie pentru angajati. Nivelul de educatie este unul foarte bun in Romania, dar este nevoie de dezvoltari mari in acest sector”, a conchis Tal Roma.

Tal Roma s-a alaturat echipei AFI Europe Romania in iulie 2007 si a condus departamentul de planificare si dezvoltare din pozitia de business development manager, iar in acest moment coordoneaza proiectele de birouri si rezidentiale din cadrul companiei. Tal Roma are o experienta de 20 de ani in management in corporatii din Europa, Orientul Mijlociu si SUA, specializate in piata de real estate internationala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri