"Privind din exterior, reducerea taxelor nu ar fi o prioritate in prezent din mai multe motive. In primul rand din cauza deficitului bugetar, aici ar trebui evitata depasirea pragului de 3% intrucat ar crea multe complicatii in Uniunea Europeana si este si un semnal (negativ, n.r.) pentru pietele financiare. De asemenea, avand in vedere in ce faza a ciclului economic ne aflam nu sunt necesari stimuli fiscali. Veniturile au urcat substantial, consumul creste rapid, deci nu este niciun motiv sa stimulezi economia. Al treilea motiv ar fi ca pentru a asigura crestere economica pe termen mediu si lung trebuie sa imbunatatesti productivitatea, sa reechilibrezi intr-o oarecare masura economia astfel incat sa existe o motivatie puternica pentru crearea de locuri de munca in sectoare de export si pentru a deveni mai competitivi international. Asta se face prin mai multe masuri, nu doar prin stimularea economiei", a declarat pentru wall-street.ro economistul.

Potrivit estimarilor analistilor, Guvernul va tine cu greu deficitul bugetar sub pragul de 3% acceptat in UE, ca urmare a cresterii cheltuielilor, inclusiv majorari de salarii si beneficii sociale, concomitent cu reducerea unor taxe importante, precum TVA. In plus, de la inceputul anului urmator ar trebui sa intre in vigoare noi masuri cu impact fiscal, precum o noua scadere a TVA de la 20% la 19%, in timp ce mai multe promisiuni electorale cu impact puternic in cheltuielile statului sunt inca in diverse stadii de aprobare.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont