Romania inregistreaza un ritm bun de crestere economica, astfel ca statul nu trebuie sa mai vina cu masuri de stimulare cum ar fi noi reduceri de taxe, fiind necesar in schimb ca autoritatile sa se concentreze pe incurajarea sectoarelor economice active la export si competitive international, a declarat Hans Timmer, economist sef al Bancii Mondiale (BM) pentru Europa si Asia Centrala. Pentru consolidarea finantelor, statul ar trebui sa se uite catre cresterea bazei fiscale, combaterea fenomenului de evitare fiscala si chiar la un sistem de impozitare progresiva, in care persoanele cu venituri mici sa plateasca mai putin decat nivelul actual, iar cele cu venituri mai mari sa contribuie mai mult.

"Privind din exterior, reducerea taxelor nu ar fi o prioritate in prezent din mai multe motive. In primul rand din cauza deficitului bugetar, aici ar trebui evitata depasirea pragului de 3% intrucat ar crea multe complicatii in Uniunea Europeana si este si un semnal (negativ, n.r.) pentru pietele financiare. De asemenea, avand in vedere in ce faza a ciclului economic ne aflam nu sunt necesari stimuli fiscali. Veniturile au urcat substantial, consumul creste rapid, deci nu este niciun motiv sa stimulezi economia. Al treilea motiv ar fi ca pentru a asigura crestere economica pe termen mediu si lung trebuie sa imbunatatesti productivitatea, sa reechilibrezi intr-o oarecare masura economia astfel incat sa existe o motivatie puternica pentru crearea de locuri de munca in sectoare de export si pentru a deveni mai competitivi international. Asta se face prin mai multe masuri, nu doar prin stimularea economiei", a declarat pentru wall-street.ro economistul.

Potrivit estimarilor analistilor, Guvernul va tine cu greu deficitul bugetar sub pragul de 3% acceptat in UE, ca urmare a cresterii cheltuielilor, inclusiv majorari de salarii si beneficii sociale, concomitent cu reducerea unor taxe importante, precum TVA. In plus, de la inceputul anului urmator ar trebui sa intre in vigoare noi masuri cu impact fiscal, precum o noua scadere a TVA de la 20% la 19%, in timp ce mai multe promisiuni electorale cu impact puternic in cheltuielile statului sunt inca in diverse stadii de aprobare.

"Spatiul fiscal ar putea veni din cresterea bazei fiscale, diferentierea ratelor de impozitare si evitarea fiscala – oamenii care isi permit sa plateasca taxe mai mari. (…) Ca economist, reducerea taxelor nu mi se pare prioritara in acest moment", a spus Hans Timmer.

Intr-un context in care statul are nevoie sa creasca veniturile la buget, printre cele mai mici din UE calculate ca pondere in PIB, o varianta ar putea fi chiar renuntarea la cota unica, de 16%, pentru o rata progresiva de impozitare, mai redusa pentru persoane cu venituri mici si mai ridicata pentru cei cu venituri mari.

"(Sistemul de impozitare, n.r.) ar putea deveni progresiv, unii sa plateasca mai mult iar altii mai putin. Introducerea unui sistem progresiv de impozitare ar trebui sa fie ceva care sa fie luat in considerare, intrucat o rata unica nu este ceva ce exista peste tot. Are sens sa existe o rata de impozitare mai progresiva daca vrei sa-ti cresti veniturile. (…) Daca problema ta este ca veniturile din taxe nu sunt suficient de mari, ai putea reconsidera acest sistem", a spus economistul Bancii Mondiale.

Romania trebuie sa sustina exporturile competitive international

"Ceea ce este necesar pe termen mediu in Romania si in alte tari din regiune este o crestere a sectoarelor de export, o crestere a numarului de locuri de munca competitive international. Este necesar pentru ca va impinge economia catre mai multe exporturi si o competitie mai ridicata cu importurile, dar este si un mecanism prin care se poate imbunatati competitivitatea", a afirmat Hans Timmer.

Romania ar trebui sa se concentreze pe cresterea sustenabila si nu doar pe stimularea consumului.

"Consumul este bun, dar ar trebui sa fie rezultatul cresterii si nu motorul. Din aceasta perspectiva, sa ne concentram pe reducerea taxelor si stimularea economiei prin stimuli fiscali nu este, neaparat, cea mai buina strategie pe termen mediu. Cred ca reforme in privinta taxelor sunt posibile in Romania si ar putea include, in cele din urma, rate mai mici de taxare, deoarece exista o oportunitate majora de a creste baza impozabila. Exista un nivel ridicat de evitare fiscala in Romania si cand va fi rezolvata acea problema va exista o oportunitate pentru reducerea taxelor", potrivit economistului Bancii Mondiale.

Cresterea bazei impozabile nu este incompatibila cu reducerea unor taxe, insa autoritatile trebuie sa aiba planuri bine pregatite pentru a putea aplica simultan si cu succes ambele masuri. In acelasi timp, statul se afla sub presiune pentru a creste calitatea serviciilor oferite populatiei, iar acest obiectiv devine mai dificil daca resursele financiare insuficiente ale statului scad.

"Cresterea veniturilor din taxe ar fi un lucru bun pentru economia Romaniei. Dar asta nu inseamna cresterea uniforma a tuturor taxelor. Ar insemna extinderea bazei fiscale, combaterea evitarii fiscale si ar putea fi si majorari punctuale de taxe. Romania are un sistem de cota unica, iar tema generala este ca veniturile mai mari ar trebui sa preia o parte mai mare a poverii (fiscale, n.r.). Fie pentru ca platesc taxe relativ mici sau au oportunitati de a evita plata taxelor. (…) Cred ca exista potential pentru o crestere a veniturilor din taxe asigurand ca veniturile mai mari platesc efectiv taxe mai mari. Asta creaza spatiul pentru cheltuieli precum sanatate, educatie, foarte importante, iar ca procentaj din PIB aceste cheltuieli sunt mici fata de restul UE", a declarat Timmer.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri