Problemele sistemului medical romanesc au fost puse pe tapet si transate in media, in ultimii ani. Cu diverse crize si scandaluri, de la Colectiv, pana la dezinfectati, sistemul pare a fi astazi intr-un moment de cumpana, in care reforma este inevitabila. Solutiile, insa, nu sunt deloc simple si sunt departe de a fi populiste. Totusi, cineva trebuie sa isi asume hotarari ferme, reforme reale si o reglementare clara, considera Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne si coordonatorul sectorului de interventii si medicina de urgenta.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Raed Arafat a vorbit despre reforma sistemului de sanatate, despre cat de importanta este o reglementare ferma si despre nevoia acuta a unei separari a serviciilor medicale cu scop comercial de cele cu rol social.

Fata de anii ’80-’90, sistemul sanitar din Romania este, astazi, mult mai evoluat, chiar daca principala greseala facuta in tot acest timp a fost ca s-a lucrat pe diverse segmente, nu pe o viziune generala. Un aspect important care a lovit sistemul de stat este canibalizarea si capusarea de catre serviciile private, fenomen despre care Arafat vorbeste deschis.

“Recent, Patronatul Serviciilor Medicale Private spunea ca 75% din infrastructura medicala este privata. Dar in sistem este o mare nemultumire. Pacientul asteapta sa i se rezolve problema, nu sa fie plimbat si mutat la privat. Asistam la o fragmentare a sistemului, avem personal care lucreaza in ambele sectoare si plimba bolnavii”, spune secretarul de stat.

Pe langa acest aspect, si dezvoltarea inegala a spitalelor din toata tara are la baza ruptura si lipsa de implicare a managerilor. Pe de o parte, avem spitale care arata ca in vest, in timp ce altele nu au fost ingrijite deloc.

“Un motiv ar fi lipsa de interes. De exemplu, stiu un spital de stat unde managerul detinea un spital privat in acelasi oras. Cum sa fie preocupat de cresterea calitatii in cel de stat? E valabil si in cazul sefilor de sectii. Nu este un atac, ci o realitate. Cele doua sectoare trebuiau sa fie complementare, dar noi am asistat la o crestere a interdependentei, proces in care un sector l-a capusat pe celalalt”, explica Arafat.

De exemplu, in timp ce sectorul public are aparate de imagistica invechite, la a caror innoire se lucreaza impreuna cu Banca Mondiala, privatii au investit in aparatura moderna. Pacientul, insa, este victima, pentru ca fondurile Casei de Asigurari se termina rapid si, de cele mai multe ori, ajunge sa continue investigatiile la privat, unde costurile sunt mari.

“Avem de-a face cu un sistem care incearca sa functioneze, dar care nu este bine reglementat. De fiecare data cand s-a ridicat aceasta problema, a fost scandal. Un sistem fara reguli este un sistem haotic, care permite multe anomalii”

Raed Arafat

O alta problema serioasa a sistemului este ca fondurile se distribuie catre tot mai multe unitati. Arafat spune ca in Romania sunt peste 500 de spitale in prezent, in comparatie cu 300, in urma cu cativa ani, diferenta fiind spitalele comerciale. Desi Ministerul Sanatatii nu le garanteaza obtinerea de finantari din fondul unic national de asigurari de sanatate, aproape toate reusesc sa obtina. Astfel, sumele de bani alocate spitalelor se distribuie la un numar mult mai mare de unitati si, chiar daca s-ar reusi o crestere a finantarii, tot ar fi insuficienta si fara impact.

Cum rezolvam problema resursei umane

Exodul medicilor din ultimii ani, ca urmare a scaderii salariilor si blocajului posturilor, a afectat serios sistemul medical, dupa ce multi medici au ales sa plece din tara. Arafat spune ca sistemul e foarte inapoiat din punct de vedere al resurselor si ca este nevoie de mult curaj pentru rezolvarea problemelor.

“Acum, odata cu maririle de salariu si acordarea de sporuri, cred ca e momentul sa rupem pisica: medicii trebuie sa aleaga daca sa lucreze la stat sau la privat. Am vazut cu totii tentative de a sabota sau a distruge partea publica, de catre cei care lucreaza in ambele sisteme. Vad impactul si in medicina de urgenta – neglijeaza serviciul de la stat, pentru ca la privat nu isi poate permite, i se poate desface contractul imediat. Toate aceste aspecte trebuie abordate si reglementate cu curaj”, explica Arafat.

Acest subiect a fost intens criticat, de fiecare data cand a fost ridicat, invocandu-se inclusiv incalcarea drepturilor omului. Secretarul de stat spune ca acestea sunt vorbe prea mari, pentru ca oriunde in lume, daca lucrezi la privat, nu poti lucra si in alte parti. “Angajatorul trebuie sa fie sigur ca iti desfasori activitatea corect, ca respecti interesele institutiei, nu iti permite sa te imparti in 10 locuri, sa iti dublezi timpul de munca si sa fii obosit tot timpul. Nu este panaceul total, e doar una dintre probleme, dar este absolut necesar”. Nu s-au facut demersuri efective pentru a reglementa acest aspect, dar Arafat spune ca ar trebui facute rapid. Variante sunt suficiente: fie transat clar, fie prin motivarea celor care lucreaza doar la stat sau chiar prin implementarea unor restrictii pentru cei care lucreaza in ambele sisteme, cum ar fi interdictia de a fi sef de sectie sau factor de decizie. Iar modele se pot imprumuta de la alte tari cu o legislatie mult mai ferma, cum este Franta.

Sistemul medicinei de urgenta este si un exemplu in care reglementarea clara a functionat si a creat un sistem coerent, functional, care a avut ca scop final doar beneficiul cetateanului si al pacientului.

Spitalul public are un rol social clar, altul decat de a face profit. Sectorul privat are un singur scop: de a face bani. Daca nu face asta, da faliment. In toate tarile, spitalele publice primesc subventii. De exemplu, cel mai mare spital de urgenta din New York are subventie de 250 de milioane de dolari de la stat. Nu poti sa astepti de la un spital de urgenta sa fie si profitabil, pentru ca nu mai este accesibil de toti pacientii”.

Sistemul perfect nu exista. Trebuie gasit un echilibru

Discutia despre problemele din sistemul sanitar este una nesfarsita. Concluzia, insa, este aceeasi: sistemul perfect nu exista.

“Solutia perfecta nu exista, sistemul perfect nu exista. Trebuie sa faci un echilibru intre partea interesata de a face afaceri in sanatate si cea care ofera aceste servicii la un nivel de baza, pentru societate. Nu avem scapare, trebuie sa se ia taurul de coarne”

Raed Arafat

In acest context, media are un rol major, mai ales ca multe tentative pozitive pot fi foarte usor omorate mediatic in fasa. “Daca te uiti la ce segment mediatic se lupta impotriva unor masuri, intelegi usor interesele, dar omul de rand nu le intelege. Tentativa de separare a celor doua sisteme a fost pusa pe tapet de minim doua ori, dar partea politica s-a retras din cauza criticilor. Domeniul sanitar are nevoie de o viziune unitara, nu poti sa spui ca de maine privatizezi tot sistemul, ar fi o crima impotriva populatiei. Nici nu poti sa mentii lucrurile asa, este mare nevoie de reforma”.

Din nou, sistemul de urgenta poate fi un exemplu – desi a primit atacuri repetate si, poate unele neindreptatite, si-a pastrat un mod de lucru consecvent, datorita legislatiei clare, bine reglementate si care stabileste rolul fiecaruia.

“Daca nu aveam legea din 2006, acum eram ca restul sistemului. Dar am reusit sa inchidem acolo tot ce putea sa permita capusarea sistemului. Chiar daca suntem atacati permanent, sistemul s-a modificat radical, actioneaza coerent”.

O reforma radicala in sanatate trebuie sa vina la pachet, insa, cu asumarea pierderii de capital electoral, cel putin punctual. Si ministrul care va face acest lucru ar trebui sa aiba sprijin politic fara limitare. Mai ales ca impactul nu este unul imediat, ci se vede in ani, este nevoie de o echipa care sa fie mentinuta, sa aiba continuitate si sa isi asume schimbari masive. “Avem nevoie de o viziune generala, acceptata, care sa continue indiferent de cine conduce tara”, conchide secretarul de stat.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri