Compania de consultanta fiscala si contabilitate TPA Romania vizeaza pentru anul urmator o crestere a afacerilor de cel putin 10%, dupa ce in acest an extinderea cu un birou la Cluj si integrarea unei firme din Bucuresti au accelerat cresterea veniturilor cu peste 20%. Dupa Cluj, TPA se gandeste sa continue in urmatorii ani extinderea cu birouri in tara, printre tintele vizate fiind “destul de sus pe lista” Iasi.

In primele noua luni ale anului, TPA Romania a raportat o cifra de afaceri de 3 milioane euro, in crestere cu 25% fata de perioada similara a anului precedent.

"Daca facem splitup din acest 25%, jumatate este legat de faptul ca ne-am extins prin biroul din Cluj si firma Becker Consult. Mai mult de 10% din crestere este firma noastra care creste organic. Putem spune: Voi chiar mergeti asa de bine sau merge bine piata si cresteti cu piata? Cred ca este o combinatie. Am avut un an bun, asta este clar, dar si cererea este in crestere", a declarat Jan Glas, managing partner al TPA Romania, companie de consultanta fiscala, contabilitate si servicii de audit.

TPA ar putea deschide un nou birou regional in 2017, iar in acest context afacerile de anul urmator ar trebui sa creasca organic cu peste 10%.

"Daca nu deschidem un alt birou si nu avem de gand in 2017, poate avem de gand sa demaram studiu de piata, dar deschiderea va fi probabil in 2018. (…) Daca nu facem asta acum, ne asteptam ca in 2017 sa crestem cu 10%. Daca nu crestem cu 10% cred ca ar fi ceva ce nu este in regula", a spus Glas.

Firma de consultanta a anuntat la inceputul lunii septembrie deschiderea unui nou birou la Cluj, al doilea pentru TPA in Romania, dupa cel din Bucuresti. TPA Group integreaza compania locala IAS Expert, devenita acum TPA Transilvania.

Decizia extinderii la Cluj a fost determinata de dezvoltarea economica accelerata a Transilvaniei in ultimii ani.

"Biroul din Cluj creste, dar si noi in Bucuresti castigam clienti pentru ca avem biroul de acolo", potrivit sefului TPA.

Urmatorul birou al TPA ar putea fi in Iasi

"Moldova a suferit pentru ca textilele s-au dus. (…) Creste acum ca IT center. Moldova s-a reprofilat extraordinar. Unde inainte se vorbea Bucuresti – Ardeal, acum … chiar si la noi in firma ne gandim care este urmatorul pas … sigur ca Iasi ar fi acolo sus pe lista", a spus Glas.

Deschiderea unui birou regional este un proces de aproximativ doi ani pentru TPA, astfel ca firma ar putea avea un al treilea birou in Romania abia in 2018.

"Pentru noi a ne extinde este un proces de doi ani. Daca noi ne gandim anul acesta sa deschidem in Iasi, dureaza doi ani pana sa avem un partnership acolo. De ce? Pentru ca nu este politica noastra sa deschidem un birou si sa trimitem un om (din TPA, n.r.) Bucuresti care este originar de acolo si sa deschida TPA in Timisoara sau in Iasi sau in Cluj sau oriunde ar fi. Nu e politica noastra. Nici in Cluj nu am facut asta. Daca mergem in Iasi este clar, mergem si vedem cine este pe piata", a declarat Glas.

Un birou in Iasi ar putea deservi si Republica Moldova

Intrebat daca TPA Romania ar putea avea in vedere si o extindere in Republica Moldova, Glas a afirmat ca varianta a fost luata in calcul, insa o astfel de decizie nu ar fi justificata din perspectiva afacerilor.

"Ne-am uitat la Chisinau acum sase ani si destul de repede am luat avionul inapoi. Credem ca este mai logic si mai potrivit sa dezvoltam un birou in Iasi si poate de acolo sa ne apropiem putin, decat sa dezvoltam un birou separat. Piata este mult mai mica. Chisinau nu este intre primele cinci locatii (pentru TPA, n.r.). (…) Iasi am mentionat, Timisoara este, clar, Brasov, ar trebui sa fie Constanta, dar cand ma duc in Constanta ma mir intotdeauna de cate macarale nu se misca", potrivit acestuia.

Consolidarea continua. Firmele mici se asociaza sau dispar

"In industria noastra cred ca vor fi mai multe fuziuni in viitorul apropiat. S-a vazut, Mazars s-a extins destul de mult in ultimii doi ani prin preluarea a cateva firme, noi la Cluj si aici cu Becker. Cred ca este trenul care s-a vazut acum zece ani si in Belgia si Olanda. Nu reinventam aici ceva", a spus Glas.

Firmele mici, de pana la 30 de oameni nu vor rezista.

"Sau ramai mic, cu 5-10 oameni, sau cresti si trebuie sa ajungi la un anumit nivel, de peste 50 de oameni, preferabil in mai multe zone. Zona de mijloc, intre 5 si 30 oameni, nu va rezista. Sau trebuie sa te asociezi, sa faci partneriat cu altcineva", considera consultantul TPA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri