Angajatii romani au fost anul acesta semnificativ mai rentabili pentru companiile la care lucreaza, insa evolutia a venit pe fondul reducerii costurilor, in contextul in care salariile s-au aflat pe o panta ascendenta. Rentabilitate medie a capitalului uman (exprimata prin numarul de unitati monetare generate de un angajat pentru fiecare unitate monetara investita de companie in remuneratia sa) a urcat cu peste 12%, la 1,44 lei pentru fiecare leu cheltuit pentru salarizarea angajatului, cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Rezultatul obtinut de companii este remarcabil, intrucat vine intr-o perioada in care in sectorul public sunt anuntate cresteri importante de salarii, care pun presiune si pe sectorul privat.

"Rentabilitatea capitalului uman a fost relativ constanta in perioada 2012 - 2015, in principal ca urmare a mentinerii unui echilibru intre componenta de venituri si cea de costuri. Conform studiului din anul 2016, observam o crestere mai semnificativa a rentabilitatii (cu 12,5%) fata de anul precedent, pe fondul scaderii componentei de costuri", a declarat pentru wall-street.ro Nicoleta Dumitru, manager in cadrul departamentului Servicii de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

Cresterea rentabilitatii capitalului uman este explicata prin cresterea profitabilitatii, pe fondul scaderii costurilor totale la nivel de organizatie, care cuprind, in general, costuri cu achizitia materiei prime, costuri de productie si mentananta, costuri salariale, costuri indirecte etc., afirma specialistul PwC.

In privinta costurilor salariale, companiile private au avut in acest an o abordare mai precauta fata de sectorul public. Potrivit studiului PwC Paywall Romania 2016, marile companii din Romania au crescut salariile in acest an cu 3,7%, iar pentru anul urmator au bugetat cresteri salariale similare, majorarea medie pentru intreaga piata fiind anticipata la 3,8%.

"In ceea ce priveste dinamica costurilor salariale, observam o abordare precauta a organizatiilor private – conform studiului salarial PayWell derulat de PwC, cresterea salariala medie efectuata in sectorul privat, in anul 2016, a fost de 3,7%, usor mai scazuta comparativ cu estimarea initiala (3,9%). Exista sectoare (de exemplu, IT) sau regiuni geografice (de exemplu, Banat – Transilvania) unde deficitul de resurse calificate pune presiune mai mare pe cresterile salariale, insa nu putem extrapola acest fenomen la nivel de piata generala, unde, asa cum am mentionat, abordarea este mai degraba una de precautie”, a spus Nicoleta Dumitru.

Pe de alta parte, se observa un interes constant al companiilor catre eficientizare prin implementare de tehnologie, prin regandirea structurilor organizationale, prin imbunatatirea proceselor operationale etc..

"Una dintre consecintele acestor initiative este reducerea costurilor (mai ales ale acelora asociate activitatilor care nu aduc valoarea adaugata afacerii)”, a explicat consultantul PwC.

Potrivit PwC, metodologia studiului salarial Paywall este diferita de cea utilizata de Institutul National de Statistica, atat din perspectiva esantionului de organizatii (studiul PwC include aproximativ 135 companii private), cat si din perspectiva elementelor analizate (cresterea salariala prezentata in studiul salarial PwC vizeaza doar salariul de baza, in timp ce analizele INS se bazeaza, in general, pe analiza venitului salarial, care include, pe langa salariul de baza, elemente de tipul sporurilor sau primelor).

Sunt insa si domenii care au inregistrat scaderi ale rentabilitatii, acestea fiind in special cele unde salariul minim este utilizat la scara mai larga.

"Cresterea salariului minim pe economie a determinat o crestere a costurilor salariale pentru acele organizatii care utilizeaza forta de munca remunerata la acest nivel. In anumite cazuri, cresterea costurilor salariale nu a fost corelata cu o crestere a performantei financiare, determinand o scadere a rentabilitatii fortei de munca", a declarat specialistul PwC.

Salariul minim a crescut in luna mai a acestui an, de la 1.050 de lei brut la 1.250 de lei.

Potrivit Nicoletei Dumitru, organizatiile au la dispozitie o paleta larga de initiative pentru a creste eficienta, influentand astfel rentabilitatea capitalului uman.

"Organizatiile au la dispozitie o paleta larga de initiative pentru a creste eficienta: utilizarea de tehnologie, regandirea structurilor organizatorice, imbunatatirea proceselor operationale etc. Toate aceste initiative creeaza premizele pentru cresterea eficientei, insa nu sunt suficiente fara investitii in dezvoltarea capitalului uman. Astfel, ramane in continuare o necesitate investitia in programe de dezvoltare profesionala, in crearea de oportunitati de accesare a unor posturi mai complexe sau de promovare in cariera, in recompensarea rezultatelor care aduc valoarea adaugata companiei. Pe de alta parte, pentru a se asigura ca toate aceste investitii nu devin costuri care afecteaza negativ productivitatea, este necesar ca organizatiile sa le adapteze continuu in functie de strategia si de obiectivele de afaceri, precum si in functie de nevoile fiecarui angajat", a explicat aceasta.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri