Masurile luate in ultimii ani de guvernanti, reduceri de taxe concomitent cu majorarea de cheltuieli, au eliminat in prezent orice spatiu pentru noi scaderi de taxe si impozite.

"Conform proiectiilor Comisiei Europene, veniturile fiscale care ar urma sa fie incasate anul urmator sunt proiectate undeva la 25,4% din PIB, care este in primul rand minimul istoric, nu am avut niciodata venituri mai mici de cand avem datele statistice, din 1995, iar in al doilea rand este o pondere care este cu 14 puncte si ceva mai mica decat media europeana, care este la 40%. In contextul in care avem cele mai mici venituri din istorie, cred ca ar trebui sa intelegem care este cauza si cred ca sunt doua cauza principale. In primul rand faptul ca avem o evaziune fiscala foarte mare, asta este cunoscut, si doi nici taxele nu mai sunt mari, pe anumite componente chiar sunt mici in comparatie cu standardele europene. Spatiul de reducere a taxelor este aproape inexistent as spune. Mai poti sa faci un reglaj fin la unele taxe, dar daca ne gandim la taxele mari, impozit pe profit/venit, avem 16% printre cele mai mici din Europa, TVA a ajuns printre cele mai mici din Europa dupa reducerile din ultimii ani. Discutiile legate de scaderile de taxe promise de partide in campania electorala trebuie tratate cu rezerva destul de mare, pentru ca indiferent cum te-ai uita la cifre, veniturile noastre sunt foarte mici. Este adevarat ca in primul rand este o problema de colectare, de evaziune fiscala inalta, dar nici nu ne putem gandi ca putem reduce taxele de la nivelul la care sunt ele acum", a declarat Ionut Dumitru pentru wall-street.ro.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont