Transformarea digitala este unul dintre cele mai populare concepte in industria IT la acest moment, un fenomen care influenteaza major nu numai tipul de tehnologie utilizat in companii, ci chiar modelele de business. Conform IDC, companie de cercetare si consultanta IT, transformarea digitala va deveni pana la finalul anului 2017 un obiectiv major in strategia a peste doua treimi din cele mai puternice companii din lume.

Oracle si IDC prezinta rezultatele unui studiu despre transformarea digitala si rata de internalizare a acesteia la nivelul a 251 de companii din 8 tari, inclusiv 28 de organizatii din Romania.

Aparitia unui tip nou de business, mult mai agil in comparatie cu cel traditional, deci mai adecvat pentru a oferi servicii aliniate cu nevoile reale ale clientilor finali, marcheaza startul proceselor de transformare digitala. Contextul a incurajat adoptia de tehnologii noi pentru companiile traditionale, care astfel pot continua sa ofere produse inovatoare, traducandu-se de altfel si in rescrierea proceselor interne si modelelor de business complexe pentru alinierea la noile strategii digitale.

Pentru putea analiza aceste directii si modul in care sunt integrate la nivel strategic in tarile din Centrul si Estul Europei, Oracle si IDC au realizat primul studiu in acest sens la nivelul pietei europene, intervievand directorii a peste 251 de organizatii din diverse industrii.

Rezultatele arata ca transformarea digitala nu este perceputa momentan drept prioritara: 32% dintre respondenti declara ca nu au planuri in acest sens. Mai mult, 35% dintre organizatii sunt deja in proces de tranzitie catre acest concept, in timp de 34% urmeaza sa inceapa trecerea catre aceasta directie.

Cele mai uzuale tehnologii utilizate in procesele de transformare digitala sunt cloud-ul, tehnologiile mobile, Big data si social media. Regiunea CEE inca nu s-a aliniat la practicile Europei de Vest in ce priveste utilizare acestor elemente, insa decalajul va fi redus deoarece tot mai multe companii planuiesc sa le implementeze.

Conform studiului IDC:

  • 25% utilizeaza solutii Big Data
  • 39% planuiesc sau iau in calcul solutiile cloud
  • 34% dintre respondenti utilizeaza tehnologii cloud
  • 41% folosesc tehnologii mobile

Alte rezultate cheie:

  • 72% dintre respondenti considera ca imbunatatirea experientei consumatorului reprezinta o prioritate in urmatorul an
  • 41% declara ca departamentele de IT au o functie suport, crescand eficienta de business
  • 40% considera ca IT-ul ofera un avantaj competititv si permite generarea de venituri mai consistente
  • numai 18% spun ca IT-ul este doar un cost necesar

Cea mai importanta concluzie a studiului Oracle – IDC este faptul ca transformarea digitala aduce o multitudine de beneficii la nivel de business, indicand o corelatie direct intre implementarea procesului de transformare digitala si cresterea veniturilor companiei.

Sorin Mindrutescu: IMM-urile care opereaza pe segmentele retail si productie vor incepe tot mai mult sa utilizeze noile tehnologii datorita eficientei la nivel de costuri

Sorin Mindrutescu, country manager Oracle, ofera cateva detalii in exclusivitate pentru wall-street.ro. Intrebat ce transformari pot aduce business-urilor serviciile de cloud, el subliniaza ca firmele „isi pot simplifica intregul flux operational, obtinand totodata eficienta dorita la nivel de costuri. Cea mai importanta transformare o reprezinta posibilitatea adusa companiilor de a-si stoca toate datele pe o singura platforma accesibila de oriunde, fara nevoia de a mai detine propria infrastructura IT. Mai mult, adoptarea solutiilor cloud anuleaza costurile cu achizitia sistemelor hardware si mentenanta acestora si ofera companiilor posibilitatea atingerii eficientei operationale si financiare, totul datorita faptului ca este vorba de un serviciu de tip pay as you use, pentru care plata se face prin credite, fara nevoia de abonare pe un an intreg, spre exemplu”.

De altfel, cloud-ul reprezinta si una dintre tendintele pe care le asteptam in 2017, in Romania – ramasa in urma comparat cu pietele din vest, in acest sens.



L-am intrebat pe Sorin Mindrutescu ce poate spune despre companiile romanesti implicate in studiul IDC de mai sus.

„Studiul subliniaza preferintele si statusul companiilor din Romania – 28 de entitati cu operatiuni la nivel national au participat la conturarea studiului despre transofrmarea digitala. Clientii locali ai Oracle manifesta aceeasi dorinta pentru tehnologie inovatoare, dar si pentru procesul de transformare digitala si beneficiile acestuia pentru business odata cu implementarea cloud-ului si solutiilor de mobilitate si big data. In Romania, cele mai interesate sectoare in implementarea noilor tehnologii sunt cele cu un volum mare de utilizatori finali, precum bancile si operatorii telecom”, puncteaza el.

In urmatorii ani, Romania isi va mentine setea pentru solutiile cloud care pot oferi o noua dimeniune business-ului, aceasta fiind o tendinta aliniata pe deplin cu practicile regionale.

„In ce priveste gradul de adoptie a solutiilor cloud si big data in alte sectoare, nu avem un tipar clar, dar cred cu tarie ca IMM-urile care opereaza pe segmentele retail si productie vor incepe tot mai mult sa utilizeze noile tehnologii datorita eficientei la nivel de costuri. In ultimii 3-4 ani am observat ca transformarea digitala s-a impus drept un trend si cu siguranta vom avea ocazia sa vedem mai multe industrii care integreaza Oracle cloud in activitatile de business”, subliniaza Mindrutescu.

In ceea ce priveste planurile Oracle pentru 2017 pe segmentul cloud, in cele mai recente date financiare, pe trimestrul doi anul fiscal 2017, se observa o crestere a veniturilor pentru patru trimestre consecutive la nivelul Cloud SaaS si PaaS, iar tot acum a trecut pragul de 1 miliard de dolari.

„Oracle depaseste astfel competitorul Salesforce.com si devine numarul 1 la nivelul aplicatiilor cloud de tip SaaS, din punctul de vedere al vanzarilor. Pentru 2017 ne asteptam la o crestere a business-urilor Database as a Service si Iaas, care va fi mult mai mare comparativ cu cea inregistrata la nivelul SaaS”, spune managerul pe regiune in ceea ce priveste serviciile cloud.

In prezent, Oracle dezvolta solutii le nivelul tuturor celor trei straturi cloud.

„Spre exemplu, pe 15 decembrie am lansat la nivel mondial, dar si in Romania, Exadata Cloud Machine, care actioneaza la nivelul IaaS si PaaS. Aceasta solutie a atras atentia unui jucator important pe piata locala, care si-a manifestat interesul pentru implementarea acesteia cu mult inainte sa fie lansata. Acest aspect indica interestul major si alinierea jucatorilor locali la conceptul de transformare digitala. Suntem in prezent in negocieri avansate cu aceasta companie, care a inteles ca odata cu integrarea Exadata Cloud Machine la nivel de business, eficienta la nivel de costuri va fi mult mai vizibila. E remarcabil ca jucatorii locali sunt atat de interesati de cele mai noi solutii cloud, iar persoanele in pozitii cheie la nivel de companie – vorbim aici ce CFO, CEO si CIO – inteleg foarte bine ca business-ul are numai de castigat pe termen lung, dar si prin prisma eficientei la nivel de costuri”, incheie managerul Oracle Romania.

Principalii concurenti ai Oracle pe segmentul de cloud sunt Salesforce.com, Amazon sau IBM.

Citeste si:

    Sursa foto: ESB Professional

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Succese »


    Setari Cookie-uri